Spalanie - prawidłowe?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Spalanie - prawidłowe?
Witam wszystkich. Mam Golfa II 1.6 rocznik 1986. Autko pali mi po mieście 11.7 litra/100 km i nie wiem czy jest to normalne? Pytałem znajomego mechanika który powiedział mi że to normalne spalanie jak na ten samochód.Samochodem pokonuje małe odcinki drogi np. na uczelnie i po zajęciach z powrotem co powoduje że tak naprawde cały czas( albo prawie cały czas) chodzi na ssaniu.(na uczelnie mam ok 2-3 km), czyli ssanie nie zdąża sie wyłączyć. Na trasie samochod pali mi ok.8-9 litrów. Zastanawiam się nad zagazowaniem autka, dlatego też pytam. czy takie spalanie to normalka. Samochód kupiłem rok temu ale jeżdże nim od 2 miesięcy a sprzedający mi mówił że spala 9 litrów po mieście i pewnie mnie kłamał:)Pozdrawiam!
Dodam jeszcze że jestem młodym kierowcą i nie mam jeszcze wprawy w jeżdżeniu samochodem(jeżdże od dwóch miesięcy). Co do jazdy po trasie to przepisowo - 100km/h max.Zastanawiam sie nad zagazowaniem autka - bo jednak te 11.7 litra troche przeraża - a wiadomo studenci do bogatych nie należą:)
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Cześć. Wydaje mi się, że ssanie włącza się od rozpoczęcia pracy, bo silnik zimny a dopiero jak osiągnie odpowiednią temperaturę to się wyłącza na podstawie wskazań czujnika temperaturyzyzioone pisze:(na uczelnie mam ok 2-3 km), czyli ssanie nie zdąża sie wyłączyć.
PS sprawdź sobie oznaczenie silnika, gaźnika czy wtrysku to będzie można coś więcej powiedzieć. A spalanie masz faktycznie trochę duże. Przyczyn może być trochę. Przy silniku 1,6 możesz mieć oznaczenie PN a co za tym idzie porażkowy elektroniczny gaźnik :> Jak się jeszcze nie znasz żeby samemu wsadzić "łapska" i coś popróbować zrobić to radzę podjechać do dobrego speca, który Ci przepatrzy i powie konkretnie co to jest i nie zapłacisz jak za mokre zboże. Zrób to w miarę szybko bo paliwo drożeje a Ty płacisz za to wysokie spalanie. Powodzenia i pozdrawiam
It's better to burn out than to fade away!