jestem nowy na tym forum wlasnie sie zarejestrowalem, ale od dluzszego czasu sledze ten watek na temat alh i chcialbym dorzucic swoje 3 grosze jako ze jestem szczesliwym posiadaczem pojazdow z tym silnikiem. Posiadam vw jetta tdi(vw bora) i vw beetle tdi wersje na usa z racji tego ze tu mieszkam. Oba maja silnik alh ktory jednak troszke rozni sie od wersji na europe. Roznica polega na tym ze moj silnik posiada wtryski ze zlota kropka czyli od wersji 110 km(asv) ale moc mam tylko 90 hp. Przypuszczam ze jest to spowodowane normami czystosci spalin jakie tu obowiazuja.
Ale przejde do meritum a mianowicie zluzycia paliwa przez te silniki. Beetle`a uzywam tylko do jazdy po miescie bo wiadomo maly i wszedzie sie zmiesci i robi 45 mil z galona (5.2l/100km) a moja jazda do oszczednych nie nalezy. wlasciwie to jezdze caly czas z pedalem w podlodze. Plus silnik w nim nie jest w 100% sprawny bo mam zgieta korbe (zalalem silnik jakies 6 miesiecy temu)
Teraz jetta(bora) jezdzi glownie po autostradzie i przy predkosci 70mil/h(115km/h) robi 52mil z galona (4.5l/100km) ale z rozmow z innymi uzytkownikami tdi tutaj wiem ze przy 60milach/h(98km/h) portafi zrobic 60mil z galona(3.9l/100km) ale ja nigdy nie mam tyle samodyscypliny zeby jechac az tak wolno.
Moze wgranie softu z wersji amerykanskiej zalatwilo by sprawe wysokiego spalania.
Z tego co wiem to na usa softy robi aligator(alighata?) z master tuning moze nalezy sie zwrocic do niego bo napewno posiada ori soft do wersji na usa
dobra bede konczy bo niezle opowiadanie z tego wyszlo(ciekawe komu bedzie sie chcialo to czytac
![grin :grin:](./images/smilies/grin.gif)
pozdrawiam