Twarde weze ukladu chlodniczego
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Twarde weze ukladu chlodniczego
Witam.
parę dni temu w moim AAZ podkręciłem turbine, ale wydaje mi się że troszke za mocno ponieważ przy 4500 obrotów pokazywał 1,5 bar. Jeździłem tak parę dni - nieźle się jeździło, ale do czasu. W czoraj w nocy temperatura nagle podskoczyła na 100 st. Dolny wąż chłodnicy był zimny, ale twardy jak "koci ogon" Pomyslałem więc że to termostat.Wymieniłem go ale niestety cisnienie w układzie chłodniczym nadal ogromne.Jak odkręce korek zbiorniczka to wywala połowe płynu z układu. Poradżcie - co mozna jeszcze wykluczyc zanim ściągnę głowice ? I czy mogło byc to spowodowane taki ciśnieniem z turbiny ?
Dzięki i pozdrawiam
parę dni temu w moim AAZ podkręciłem turbine, ale wydaje mi się że troszke za mocno ponieważ przy 4500 obrotów pokazywał 1,5 bar. Jeździłem tak parę dni - nieźle się jeździło, ale do czasu. W czoraj w nocy temperatura nagle podskoczyła na 100 st. Dolny wąż chłodnicy był zimny, ale twardy jak "koci ogon" Pomyslałem więc że to termostat.Wymieniłem go ale niestety cisnienie w układzie chłodniczym nadal ogromne.Jak odkręce korek zbiorniczka to wywala połowe płynu z układu. Poradżcie - co mozna jeszcze wykluczyc zanim ściągnę głowice ? I czy mogło byc to spowodowane taki ciśnieniem z turbiny ?
Dzięki i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn cze 11, 2007 11:06 przez laifrat, łącznie zmieniany 1 raz.
- souler
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Re: AAZ
gratuluje odwagi i pomyslu. cisnienie moglo rozwalic uszczelke. moze korek od zbiorniczka? to taka wersja optymistyczna pompa?laifrat pisze:Witam.
Dzięki i pozdrawiam
Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo
no to uważaj żeby Ci nie rozerwałio tych nadwyrężonych wężylaifrat pisze:Wymieniłem go ale niestety cisnienie w układzie chłodniczym nadal ogromne.
zreszta jak naprawisz usterkę z ciśnieniem w układzie chłodniczym
to proponuję Ci przeglądnąć węże od środka, pewnie są kuż drobne
wewnętrze spękania, i możesz narobić biedy w trasie nawet jak już
wyeliminujesz "twardość" węży,
wiem co piszę bo u mnie tak było w moim AAZecie
nie martw się napewno Ci nie pękła,laifrat pisze:Martwię się tylko żeby głowica nie była pęknięta !!!
zwalaj ją kupuj nową metalową uszczelkę Elringa lub Goetze od TDI i nowe śruby
i zakładaj i kręć turbine na maxa
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
RobertP,
Cześć.
Czyli proponujesz metalową uszczelke? Golfik jest z 91 roku i z tego co widze jest tam zwykła uszczelka. Czyli mozna zastosować metalową ?
Z tymi wężami to radzisz na nowe wymienić? Chyba tak też zrobię!
W poniedziałek zdejmę główkę i zobacze co tam narobiło ciekawego. Odezwę się napewno.
Dzieki za dobre rady.
A na ile Wy macie podkręcone turbo? Tak żeby nie było kolejnej porażki !!!
Cześć.
Czyli proponujesz metalową uszczelke? Golfik jest z 91 roku i z tego co widze jest tam zwykła uszczelka. Czyli mozna zastosować metalową ?
W poniedziałek zdejmę główkę i zobacze co tam narobiło ciekawego. Odezwę się napewno.
Dzieki za dobre rady.
laifrat
mam to samo w ojca passacie 1.9TD weze twarde, co jakis czas zapala sie kontrolka od cieczy mimo ze plyn jest, po odkreceniu korka wywala prawie caly plyn no i sie grzeje, trzeba na wlaczonym ogrzewaniu jechac jak sie chce sie mocniej przycisnac na trasie tak 120-130km/h i tez podejrzewam ze na 99% uszczelka, tylko najgorsze sa koszta robocizny bo cena uszczelki to pikuslaifrat pisze:RobertP,
Cześć.
Dzieki za dobre rady.
tak jak najbardziej metalową Elring lub Goetzelaifrat pisze:Czyli proponujesz metalową uszczelke? Golfik jest z 91 roku i z tego co widze jest tam zwykła uszczelka. Czyli mozna zastosować metalową ?
ja w swoim AAZecie mam metalową Elring
zobacz zaznaczyłem różnice pomiędzy nimi
różnią się takimi miejscami centrującymi, a te miejsca sa poza
silnikiem (tzn. poza pracującymi wewnątrz elementami) więc spokojnie może być..
zdjęcie słabe ale cos widać
[ Dodano: Nie Cze 10, 2007 09:42 ]
a sprawdzaliscie czy termostat otwiera obieg na chłodnice ?fend18 pisze:tylko najgorsze sa koszta robocizny bo cena uszczelki to pikus
koszty nie takie duże nawet w warsztacie ok 350zł wraz z uszczelką
zróbcie sami jak macie klucz dynamometryczny
albo zamiast wydac 350zł na warsztat to kupicie uszczelke, nowe śruby
do głowicy i wystarczy na klucz , co prawda nie najlepszy ale klucz
będzie już w waszym warsztaciku czy w garażu ....
oczywiście głowice trzeba oddać gdzieś do splanowania
Ostatnio zmieniony ndz cze 10, 2007 09:38 przez RobertP, łącznie zmieniany 1 raz.
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
jak widzisz są np. u zaprzalalaifrat pisze:czyli są metalowe uszczelki do AAZ ?
ja chciałem ci wskazać ewentualną alternatywę od TDI i nic nie trzeba przerabiać
wszystko pasiło mi jjak trzeba ...
[ Dodano: Nie Cze 10, 2007 13:04 ]
możesz wymienić koszt bardzo mały a zawsze to może pomóc w przyszłościlaifrat pisze:Może uszczelniacze przy okazji wymienie !
Sharan - AFN
Sharan - AFN
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Muszę przyznać, że wiedzę w tym temacie to posiadacie ogromną !!!
Jutro rano zdejmuje główkę i wszystko sie okaże.
Tak też pomyslałem, że jak dostał temperatury to czy pierścienie
nie padły.
Żeby sprawdzić pierścionki to znowu trzeba by miske odkręcać i tłoki
w góre - zastanawiam się czy by tego nie zrobić za jednym zamachem.
Golfik ma juz prawie 300 tyś.
Generalnie planuję jeszcze pojeździć nim przez jakiś czas.
Może znacie jakąś inną metodę jak zprawdzic stan pierścienie tłokowych
nie wyciągając tłoków z cylindrów ?
Pozdrawiam.
Jutro rano zdejmuje główkę i wszystko sie okaże.
Tak też pomyslałem, że jak dostał temperatury to czy pierścienie
nie padły.
Żeby sprawdzić pierścionki to znowu trzeba by miske odkręcać i tłoki
w góre - zastanawiam się czy by tego nie zrobić za jednym zamachem.
Golfik ma juz prawie 300 tyś.
Generalnie planuję jeszcze pojeździć nim przez jakiś czas.
Może znacie jakąś inną metodę jak zprawdzic stan pierścienie tłokowych
nie wyciągając tłoków z cylindrów ?
Pozdrawiam.