Predkosciomierz nie dziala jak nalezy

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Emilfans
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Predkosciomierz nie dziala jak nalezy

Post autor: Emilfans » ndz cze 10, 2007 18:54

WITAM

Mianowicie mam taki problem wskaźnik paliwa, temperatury i obrotomierz chodzą prawidłowo natomiast z prędkościomierzem dzieje się coś takiego (dodam że byłem u 3 mechaników i żaden niewie jak to naprawić) Prędkościomierz przy obojętnie jakiej prędkości stoi w miejscu bez ruchu !!! Natomiast gdy wyłącze podświtlenie licznika (przyciemnie) tym pokrętłem obok włącznika świateł wskazówka na prędkościomierzu idzie do mniewięcej 80km/h obojętnie czy stoje w miejscu czy jade i wtedy kilometry się nabijają nawet stojąc w miejscu i nieraz (1-2 razy dziennie) kiedy jest włączone podświtlenie licznika to idzie wskazówka do góry podczas naciskania hamulca (tak samo obojętne czy przy jeździe czy podczas stania w miejscu)

Wie ktoś może w czym jest problem (to wygląda jakby było gdzieś jakieś zwarcie ale nie mam pojęcia sprawdzane było na 3 licznikach i na każdym to samo). Poprostu załamać się można :crazy:

A może ktoś zna jakiegoś naprawde dobrego mechanika/elektryka który by wiedziała o co chodzi

POZDRO i dla tego co mi pomoże będzie duże :pub:
Ostatnio zmieniony pn cze 11, 2007 10:58 przez Emilfans, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Adamm
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
Kontakt:

Post autor: Adamm » ndz cze 10, 2007 19:22

ewidentnie masz gdzies zware w kablach od licznika, jesli dzialo sie na paru licznikach to same zegary mozna wykluczyc

sprobuj odlaczyc caly modul wlaczania swiatel i sie przejechac (tak zebys na policje nie trafil bo bez swiatel) i sprawdz czy dziala, jak nie to trzeba po kablach szukac

Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG

mular
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: mular » ndz cze 10, 2007 21:05

Adamm a predkosciomierz jest podpiety pod komp. czy z impulsatora ze skrzyni biegow idzie bezposrednio do licznikow.Podpinam sie pod temat bo juz kiedys pytalem o licznik ale z tego dzialu mi temat wyrzucono,a w technicznym przepadl bez sladu.

Awatar użytkownika
damcio151
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: damcio151 » ndz cze 10, 2007 21:06

mular pisze:predkosciomierz jest podpiety pod komp. czy z impulsatora ze skrzyni biegow idzie bezposrednio do licznikow
od impulstaora idzie sygnał bezpośrednio do licznika

mular
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: mular » ndz cze 10, 2007 21:11

DZieki DAMCIO 151 to czemu odlacza sie kostke predkosciomierza przy sprawdzaniu nastawnika.Bo ja juz wszystko sprawdzilem i licznik mi nie dziala.Impulsator drugi,silniczek w liczniku dobry,zimnych lutow w liczniku nie ma nie moge usterki znalezdz.Moze masz jakis pomysl.

Awatar użytkownika
damcio151
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: damcio151 » ndz cze 10, 2007 21:19

mular pisze:DZieki DAMCIO 151 to czemu odlacza sie kostke predkosciomierza przy sprawdzaniu nastawnika
impulsator jest również podłączony bezpośrednio pod ECU ... a dlaczego się odłącza kostkę prędkościomierza :-k , ECU nie widzi prędkości i takie tam :P , dokładnie nie wiem jak to jest , ale się sprawdza :)
mular pisze:Bo ja juz wszystko sprawdzilem i licznik mi nie dziala.Impulsator drugi,silniczek w liczniku dobry,zimnych lutow w liczniku nie ma nie moge usterki znalezdz.Moze masz jakis pomysl.
a jak z przewodami :?:

mular
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: mular » ndz cze 10, 2007 21:25

Na pierwszy rzut oka wydaja sie ok ale nie moglem ostatnio sprawdzic przewodu z impulsatora do licznika bo nie mialem ani szpilki ani igly zeby wsadzic w kostke od licznika na razie nic nie robie bo myslalem ze w TDI jest to inaczej podlaczone np. przez ECU jutro bede dalej grzebal jakby ktos mial jakies pomysly to bardzo prosze z gory dzieki

Awatar użytkownika
Adamm
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
Kontakt:

Post autor: Adamm » ndz cze 10, 2007 21:27

widocznie ECU potrzebuje odczyt predkosci zeby miec kolejna dana do wyliczania dawek itd, jesli jej nie otrzymuje to ustala wszystko na sztywno , taka moja teoria

Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG

Awatar użytkownika
damcio151
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: damcio151 » ndz cze 10, 2007 21:32

mular pisze:Na pierwszy rzut oka wydaja sie ok ale nie moglem ostatnio sprawdzic przewodu z impulsatora do licznika bo nie mialem ani szpilki ani igly zeby wsadzic w kostke od licznika na razie nic nie robie bo myslalem ze w TDI jest to inaczej podlaczone np. przez ECU jutro bede dalej grzebal jakby ktos mial jakies pomysly to bardzo prosze z gory dzieki
posiadasz miernik elektroniczny :?: , jeżeli tak to włącz go na pozycje sprawdzania diody i jednym końcem podłącz pod impulsator ,a drugim pod licznik , jeżeli będzie piszczeć , to znaczy , że jest przejście , czyli OK

mular
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: mular » ndz cze 10, 2007 21:36

dokladnie tak chcialem sprawdzic i tak zrobie ale jutro bo musze miec igle bo koncowka od miernika tam w kostke nie wejdzie,ktos mi pisal ze to 27pin czy tak?

[ Dodano: 10 Cze 2007 21:38 ]
Adamm pisze:widocznie ECU potrzebuje odczyt predkosci zeby miec kolejna dana do wyliczania dawek itd, jesli jej nie otrzymuje to ustala wszystko na sztywno , taka moja teoria
Dokladnie tak bo jak mi predkosciomierz padl to chyba gorzej przyspiesza najgorsze jest to ze nie moge tego naprawic.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”