wlałem za dużo oleju.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: PinkFloyd » pt cze 15, 2007 19:41

Pinhead pisze:PinkFloyd, Więcej oleju leci do odmy bo więcej się go rozbryzguje przez wał korbowy tworząc mgłe olejową. Spalany olej może zniszczyć katalizator, to fakt. Tylko powiedz mi dlaczego pompa miała by podawać większe ciśnienie niż normalnie i dlaczego zawór przelewowy miał by później się otwierać ?
W misce znajduje sie wiekrza ilosc oleju niz zwykle, tłoki poruszajac sie w dół tworza ruch powietrza i tworza cisnienie gdzie jest zmniejszane przez odpowietrzenie skrzyni korbowej przez odmę, jezeli jest wiecej oleju tym wiecej jest powietrza i tym wiekrze jest ciśnienie w skrzyni korbowej. Jak symeringi maja swoje lata niewielki wzrost cisnienia przy dynamicznej jeździe moze je osłabić i bedzie ciekło. Nie raz sie z tym spotkałęm. W starym aucie dopuki poziom był do maxa było np. ok jak wiecej po czasie symeringi puszczały + jeszcze w starym aucie niewielkie przedmuchy do ukałdu i mamy odpowiedz- w nowych autach mało prawdopodobne ale tez możliwe.
Ostatnio zmieniony pt cze 15, 2007 19:43 przez PinkFloyd, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pinhead
Forum Master
Forum Master

Post autor: Pinhead » pt cze 15, 2007 19:52

PinkFloyd pisze: W misce znajduje sie wiekrza ilosc oleju niz zwykle, tłoki poruszajac sie w dół tworza ruch powietrza i tworza cisnienie
Tak samo poruszają się bez względu czy w misce jest 4mm więcej czy mniej oleju.
wiecej oleju tym wiecej jest powietrza i tym wiekrze jest ciśnienie w skrzyni korbowej.
Zaraz, zaraz... to co blok silnika i miska olejowa powiększają swoją pojemność ? :) Miejsca jest tyle samo więc albo więcej oleju i mniej powietrza albo mniej oleju i więcej powietrza. Nadal nie wiadomo dlaczego pompa miała by podawać większe ciśnienie i co z tym zaworem przelewowym który utrzymuje limit ciśnienia oleju.

=-Pinhead-=

Awatar użytkownika
jacumba
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jacumba » pt cze 15, 2007 19:58

sp1808 pisze:cześć mam takie pytanie.wymieniłem olej w silniku i wlało mi się troszkę ponad max 1mm.powyżej max.czy nic się nie stanie i moge tak jeżdżić?czy musze spuścić troszke?prosze o odpowieć, z góry dzięki

śmiało możesz jeździć :)

http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=79588

Awatar użytkownika
zodiak
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: zodiak » pt cze 15, 2007 20:08

Ludzie, 1 mm to praktycznie nic w poziomie oleju. Według mnie ważne by nie było dużo za dużo oleju a to ze względu na uderzanie wału w lustro cieczy (oleju).

Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.

Awatar użytkownika
Cheshire Cat
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Cheshire Cat » wt lut 10, 2009 20:22

Odświeżę nieco temat.
Wlałem dziś litr oleju bo bagnet był już prawie suchy (ledwo końcówka umoczona). Po wlaniu tego litra jest o dobry centymetr powyżej poziomu max ...
Spuscić ta nadwyżkę ?? Jeszcze nie odpaliłem silnika po wlaniu.

Było: Golf III 1.8 GL, rocznik 93

Awatar użytkownika
ziomek1988
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: ziomek1988 » wt kwie 06, 2010 21:06

To chyba coś nietak jak bez litra oleju miałeś ledwo umoczony bagnet a teraz 1cm powyżej?:|

[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/59ff7eee66697ba2.html][img]http://images44.fotosik.pl/291/59ff7eee66697ba2.jpg[/img][/url]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=269407][b][size=150]Golf Generation - kliknij i oceń[/size] [/b][/url]

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”