ja też sie juz zdecydowalem na wymiane końcówek na ASV, niestety ograniczenia finansowe odwleka to w czasie zawsze cholera coś "strzeli" i to zbieranie kaski sie odwlekapasio pisze:aha tak na marginesie ja kupuję te końcówki z allegro
Co jest z tym ALH
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- niebieski91
- SHARIKOWIEC
- Kontakt:
Przeczytałem co napisał greg6.7 i właśnie też tak zaczynam myślec że wyższe spalanie związane jest z komputerem silnika. Ja juz prawie wszystko zmieniłem i zregenerowałęm w układzie dostarczania paliwa i nadal pali mi za dużo o ok 1l nigdy nie zszedłęm poniżej 5,7 mierzone na baku a była to jazda spokojna i do 100 i dość długa trasa. Mysle ze może to być też zwiazane z rocznikiem alh bo wiem że do kwietnia 99 wstawiali stare sterowniki (ja taki mam) a wyżej wstawiali już nowe typy sterowników. A odnosnie sterownika pisalem kiedys ze na poczatku walczylem z odpalaniem na cieplym silniku i wlasnie w koncu komputer poszedl do elektronika i on niby wgral nowe oryginalne mapy startu i mowil ze bylo namieszane (nie wiem dokladne bo komputer byl zawieziony przez mechanika). Wiec moze mapy paliwa w sterowniku tez szlak trafil a tego nie sprawdzal bo to jest na innym chipie. Jest tez mozliwosc ze mechanik mi prawdy nie powiedzial i ten elektronik podwyższyl tylko dawke startowa a powiedzial ze bylo namieszane. Koledzy co maja zawyżone spalanie napiscie z ktorego roku i miesiaca macie autka.
Czy wymieniałeś wtryski na wydajniejsze ? to podstawa w ALH i potem programpysior pisze:zaczynam myślec że wyższe spalanie związane jest z komputerem silnika. Ja juz prawie wszystko zmieniłem i zregenerowałęm w układzie dostarczania paliwa i nadal pali mi za dużo o ok 1l nigdy nie zszedłęm poniżej 5,7 mierzone na baku a była to jazda spokojna i do 100 i dość długa trasa.
auto dostanie mocy na 130KM, zacznie w końcu jeździć i po trasie przy delikatniej jeździe powinno palić 5,5
14 Mar 2007 19:57
--------------------------------------------------------------------------------
Witam . Temat spalania w ALH podnosiłem już jakiś czas temu. Rob 555 napisał że silnij jak ASV tylko proram i wtryski inne. Ja podejrzewam że głownie sprawa rozbija się o program.
Teoretycznie ten silnik mógłby być 110 PS .CZEMU WIĘC NIE JEST? Po kiego zmienna geometria łopatek turbawy ? Elektronicznie sterowana pompa? I CO - 90 PS? Przecież tyle miały 1.9 tdI W MK 3!
A właśnie! Niemcy płacą kasę za moc, czyli i mocniejsza fura tym kasy więcej.
VW stworzył więc opcję 90 PS żeby oszczędne Helmuty mogły pocwalić się przed sąsiadem - mam TDI ale płacę mniej .
Mam wrażenie że ten sam silnik przy opcji 110 PS paliłby mniej, byłby szybszy , i mocniejszy.
Zauważyliście , że ALH ma słaby dół-do 1800 rpm . u MNIE rob 555 SPRAWDZAŁ KĄTY WTRYSKU , BŁEDÓW ŻADNYCH NIE, MA TURBO SPRAWNE , - PRZEBIEG 180000.
mAM wrażenie że silnik się dusi jakiś przytłamszony jest.
Dlatego myśle że dobrym rozwiązaniem jest zmiana programu u Tunera na 115 -120 ps.
Jestem już przekonany , jak zrobię podzielę sie wrażeniami
pozdrawiam
Chłopaki , pisałem o tym w marcu i dalej tak uważam . Winny jest program sterujący , na to dokłada się może spadek wydajności wtrysków i turbiny po ok. 170 tkm. (w wielu przypadkach wszędzie jest podobnie).
Temat śledzę regularnie w międzyczasie próbowałem (jak w tym temacie Na poprzednich stronach) róznych specyfików które można zalewac do paliwa , ale w moim przypadku dalej jest tak samo- 6,3l trasa , 7,0l miasto z klimą . Tyle. Minimum przy PSJ 5,5l - 5,6l.
Niesety wychodzi na program TDI jeśli jest mocniejsze( Bez przesady 150 KM i spalanie 4.0 to bzdura) to jest ekonomiczniejsze .
Proszę o wypowiedzi
[ Dodano: 14 Cze 2007 22:42 ]
Chłopaki , pisałem o tym w marcu 14.03.07 i dalej tak uważam( PEŁNY MÓJ NA DRUGIEJ STRONIE TEGO TEMATU) . Winny jest program sterujący , na to dokłada się może spadek wydajności wtrysków i turbiny po ok. 170 tkm. (w wielu przypadkach wszędzie jest podobnie).
Temat śledzę regularnie w międzyczasie próbowałem (jak w tym temacie Na poprzednich stronach) róznych specyfików które można zalewac do paliwa , ale w moim przypadku dalej jest tak samo- 6,3l trasa , 7,0l miasto z klimą . Tyle. Minimum przy PSJ 5,5l - 5,6l.
Niesety wychodzi na program TDI jeśli jest mocniejsze( Bez przesady 150 KM i spalanie 4.0 to bzdura) to jest ekonomiczniejsze .
Proszę o wypowiedzi
--------------------------------------------------------------------------------
Witam . Temat spalania w ALH podnosiłem już jakiś czas temu. Rob 555 napisał że silnij jak ASV tylko proram i wtryski inne. Ja podejrzewam że głownie sprawa rozbija się o program.
Teoretycznie ten silnik mógłby być 110 PS .CZEMU WIĘC NIE JEST? Po kiego zmienna geometria łopatek turbawy ? Elektronicznie sterowana pompa? I CO - 90 PS? Przecież tyle miały 1.9 tdI W MK 3!
A właśnie! Niemcy płacą kasę za moc, czyli i mocniejsza fura tym kasy więcej.
VW stworzył więc opcję 90 PS żeby oszczędne Helmuty mogły pocwalić się przed sąsiadem - mam TDI ale płacę mniej .
Mam wrażenie że ten sam silnik przy opcji 110 PS paliłby mniej, byłby szybszy , i mocniejszy.
Zauważyliście , że ALH ma słaby dół-do 1800 rpm . u MNIE rob 555 SPRAWDZAŁ KĄTY WTRYSKU , BŁEDÓW ŻADNYCH NIE, MA TURBO SPRAWNE , - PRZEBIEG 180000.
mAM wrażenie że silnik się dusi jakiś przytłamszony jest.
Dlatego myśle że dobrym rozwiązaniem jest zmiana programu u Tunera na 115 -120 ps.
Jestem już przekonany , jak zrobię podzielę sie wrażeniami
pozdrawiam
Chłopaki , pisałem o tym w marcu i dalej tak uważam . Winny jest program sterujący , na to dokłada się może spadek wydajności wtrysków i turbiny po ok. 170 tkm. (w wielu przypadkach wszędzie jest podobnie).
Proszę o wypowiedzi
[ Dodano: 14 Cze 2007 22:42 ]
Chłopaki , pisałem o tym w marcu 14.03.07 i dalej tak uważam( PEŁNY MÓJ NA DRUGIEJ STRONIE TEGO TEMATU) . Winny jest program sterujący , na to dokłada się może spadek wydajności wtrysków i turbiny po ok. 170 tkm. (w wielu przypadkach wszędzie jest podobnie).
Proszę o wypowiedzi
Ostatnio zmieniony czw cze 14, 2007 22:43 przez fialson1, łącznie zmieniany 1 raz.
- niebieski91
- SHARIKOWIEC
- Kontakt:
fialson1, ja na razie jak już pisalem zabieram sie do zmiany wtrysków (albo raczej samych końcowek) ciekawi mnie to co napisal greg6.7, z tego co on pisze wynika jasno ze program ma od ALH ale wtryski juz ASV i mu wszystko bangla jak trzeba - dlatego zaczne (i chyba skoncze ) na wtryskach.
poza tym byłem teraz w trasce - 900km, spalanie przy prędkościach 110-130 średniodynamicznie (bo do kozaków nie należę) wyszlo mi 4,95 l/100km.
Miasto obecnie po sprawdzeniu na 550 km (bak pod korek) to 7,24 l/100km i to jest to co mnie boli - przyjdzie zimno i znowu będzie pod 9-tke qwa
poza tym byłem teraz w trasce - 900km, spalanie przy prędkościach 110-130 średniodynamicznie (bo do kozaków nie należę) wyszlo mi 4,95 l/100km.
Miasto obecnie po sprawdzeniu na 550 km (bak pod korek) to 7,24 l/100km i to jest to co mnie boli - przyjdzie zimno i znowu będzie pod 9-tke qwa
- niebieski91
- SHARIKOWIEC
- Kontakt:
Więc tak. To nie może być wina programu. Byłoby tak gdyby paliły wszystkie tak samo. A są takie co palą mało i są takie co palą dużo i są takie jak mój co paliły mało a teraz palą dużo. Programu przecież nie zmieniałem.
niebieski91, ja w trasie mam też około 5,5 przy spokojnej jeździe i 900km zrobię. A w mieście żłopie mi 7,5 zimą 9. Zastanawiam się dlaczego, i wychodzi mi, że musiało się coś zepsuć coś co ma wpływ na silnik do momentu pełnego rozgrzania. Ale co nie wiem...
Co do wtrysków Panowie kupować ori boscha. Mój pompiarz (Głogów-Serby) za 900 montuje nowe oryginalne na gwarancji końcówki wtryskiwaczy (z regulacją pierwszego ciśnienia otwarcia bo drugiego się nie reguluje - musi być precyzyjny montaż). I jeszcze tak myślę: może nam padają wtryski od gównianego polskiego paliwa? Ale w innych silnikach nie więc diabli wiedzą
A w ogóle to ja chyba pójdę w mody bo jak żre to niech przynajmniej jedzie.
niebieski91, ja w trasie mam też około 5,5 przy spokojnej jeździe i 900km zrobię. A w mieście żłopie mi 7,5 zimą 9. Zastanawiam się dlaczego, i wychodzi mi, że musiało się coś zepsuć coś co ma wpływ na silnik do momentu pełnego rozgrzania. Ale co nie wiem...
Co do wtrysków Panowie kupować ori boscha. Mój pompiarz (Głogów-Serby) za 900 montuje nowe oryginalne na gwarancji końcówki wtryskiwaczy (z regulacją pierwszego ciśnienia otwarcia bo drugiego się nie reguluje - musi być precyzyjny montaż). I jeszcze tak myślę: może nam padają wtryski od gównianego polskiego paliwa? Ale w innych silnikach nie więc diabli wiedzą
A w ogóle to ja chyba pójdę w mody bo jak żre to niech przynajmniej jedzie.
Ostatnio zmieniony sob cze 16, 2007 12:37 przez suavomer, łącznie zmieniany 1 raz.
Masz ALH? czytaj: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=91763
- niebieski91
- SHARIKOWIEC
- Kontakt:
no właśnie mnie też ten sam problem boolliiiii !!!!!suavomer pisze:ja w trasie mam też około 5,5 przy spokojnej jeździe i 900km zrobię. A w mieście żłopie mi 7,5 zimą 9.
trasa elegancja a miasto pożal sie boze - przeciez to nie benzyna cholera jasna
U mnie jest tak jak u ciebie 7 latem do 9 zima - oj boli boli
Idę jak juz pisalem ze sto razy we wtryski tylko z kaska krucho. I jeszcze nie wiem co poradzi mi mój mefchanior czy cale wtryski czy wystarczy koncóweczki - ale juz niedlugo to zrobie !!!!! - i na pewno ori Bosch - bez żadnych zamiennikow i najlepiej pierwyj sort żeby jakich rozkalibrowanych nie kupić czy cóś
za około 3 tygodnie będę miał do sprzedania swoje AFN-owskie - mogę na życzenie dorobic wtyczkę w sterującym tak żeby pasowała do ALH - GWARANTOWANE 142KM na tym były i spalanie NIGDY nie przekroczyłem 6,3, nawet po miescie w krótkich odcinkach do pracy zimą..
Kolegom z forum kitu nie wciskam daję gwarnację rozruchową - testy np przejechanie całego baku
cena jaka mnie bedzie interesowac to 500 PLN
Gdybys dał mi swoje stare wtryski to oddałbym Ci swoje AFN za 300
ale koniec OT
Kolegom z forum kitu nie wciskam daję gwarnację rozruchową - testy np przejechanie całego baku
cena jaka mnie bedzie interesowac to 500 PLN
toć pisałem Ci że 1000 PLN byc może mogę załatwić, jesli odsprzedasz mi swoje za 200suavomer pisze:na allegrusie sie pojawiają nowe wtryski za około 1400 do tego montaż i będzie z 1600 pln. A tak wydaję 900. A ile mogę dostać za swoje wtryski od alh???
Gdybys dał mi swoje stare wtryski to oddałbym Ci swoje AFN za 300
ale koniec OT