[MK4 1.4 16V] Problemy ze spadającymi obrotami
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[MK4 1.4 16V] Problemy ze spadającymi obrotami
Witam! Mam problem z obrotami silnika w MK4 1.4 16V . Podczas dojazdu do skrzyżowania i wcisnięcia sprzęgła obroty szybko spadaja a autko gaśnie. Tak wogóle to obroty bardzo skakają.Podłączony był pod VAG-a ale zadnych błedów niewyświetlił a mechanicy w mojej miejscowości niewiedzą co może być.
Ostatnio zmieniony sob lis 04, 2006 11:08 przez pioterx2, łącznie zmieniany 1 raz.
Tu jest opis co do przepustnicy jak można sobie z nią poradzić, aby było ok. http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=42114
Spadające obroty
Niedawano miałem podobny problem. A i autko takie samo... Jednym z powodów była przepustnica, a drugim skorodowany zawór EGR, który popuscił na łączeniu i należało go przyspawać.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
A mi się ostatnio w pierwszy dzień przymrozków zdarzyło coś podobnego ale w drugą stronę .
Silnik wszedł po uruchomieniu (był już nagrzany prawie na maksa po przejechaniu kilku kilometrów) na jakieś 1700 obrotów i tak przez chwilę się obroty trzymały. Dopiero po przebazowaniu go i ruszeniu obroty spadły do ok. 1100 i po jakichś 5 minutach było już dobrze
Dziwne zjawisko nie
Jak znam życie to pewnie przepustnica - ale na razie nic nie będę robił chyba że stanie mi się to na stałe.
Silnik wszedł po uruchomieniu (był już nagrzany prawie na maksa po przejechaniu kilku kilometrów) na jakieś 1700 obrotów i tak przez chwilę się obroty trzymały. Dopiero po przebazowaniu go i ruszeniu obroty spadły do ok. 1100 i po jakichś 5 minutach było już dobrze
Dziwne zjawisko nie
Jak znam życie to pewnie przepustnica - ale na razie nic nie będę robił chyba że stanie mi się to na stałe.
Przerabiałem ten temat w mkIV 16V !!!!!!!!
U mnie sytuacja w mkIV była identyczna. W zeszłym tygodniu gdy wracałem z nad morza po przejechaniu 700km nie zatrzymywając auta doszło do sytuacji że przy dojeżdżaniu do skrzyzownaia zaczął mi gasnąć. Obroty na biegu jałowym spadały do zera i gasł silnik. Sytuacja była o tyle groźna że nawet jesli szybko nie przełączyło sie na inny bieg to auto gasło od razu a co za tym sżło to brak wspomagania hamulców i brak wspomagania kierownicy. Można tu powiedzieć o takich objawach.
1) Brak obrotów jałowych (po odpaleniu auta gasnie od razu jesli nie ma włączonego biegu)
2) Problemy z ponownym odpaleniem (trzeba było dodac nogą gazu inaczej nie odpalił)
3) Zapalił sie CHECK ENGINE ma desce rozdzielczej
Pojechałem do mechanika który podpiął komputer, zczytał usterkę i ustalił szybko że winny jest ZAWÓR RECYRKULACJI SPALIN zwany EGR. Prawdopodobnie sie zawiesił. Po czym wziął go do siebie na zaplecze i podpiął na sucho. Zawór zaczął cykac aż sie rozchodził i po 30 min włożył spowrotem do auta. Od tego czasu problem zniknął
A więc u mnie za brak wolnych obrotów w mkIV odpowiwadał zwieszony podczas jazdy zawór EGR !!!!!!!!!!
1) Brak obrotów jałowych (po odpaleniu auta gasnie od razu jesli nie ma włączonego biegu)
2) Problemy z ponownym odpaleniem (trzeba było dodac nogą gazu inaczej nie odpalił)
3) Zapalił sie CHECK ENGINE ma desce rozdzielczej
Pojechałem do mechanika który podpiął komputer, zczytał usterkę i ustalił szybko że winny jest ZAWÓR RECYRKULACJI SPALIN zwany EGR. Prawdopodobnie sie zawiesił. Po czym wziął go do siebie na zaplecze i podpiął na sucho. Zawór zaczął cykac aż sie rozchodził i po 30 min włożył spowrotem do auta. Od tego czasu problem zniknął
A więc u mnie za brak wolnych obrotów w mkIV odpowiwadał zwieszony podczas jazdy zawór EGR !!!!!!!!!!
Mój Golf IV 1.4 16V - 2001r