autor: paulus1977 » ndz lip 01, 2007 23:25
OK to i ja dorzucę trzy grosze...
Mam Unidena 520XL od maja 2006 (czasy kiedy był jeszcze "legalny") do tego magnesówkę Sirio ML-145 (półtorametrową), zestaw jest jak najbardziej godny polecenia (dla osób które nie szukają błyskotek z bajerami), w zasadzie można po krótkim czasie obsługiwać intuicyjnie bez patrzenia w kierunku radia.
Co do tej "nielegalności" to jest zasada "prawo nie działa wstecz", kupiłem radio z ówczesną deklaracją zgodności, którą wożę ze sobą i słabo mnie interesują przepychanki między producentami, które jak mniemam doprowadziły do obecnego stanu rzeczy (a bonusowe 200 PLNów zamiast wydawać na presidenta wolałem zainwestować w antenę).
Mam pewien problem z sianiem elektryki na radio (filtry tego nie eliminują - próbowałem), kwestia lezy po stronie auta, ale w sumie jest to tak nieznaczne zakłocenie ktore pojawia się tylko w pewnych momentach i nie zwracam juz na to uwagi...
Antena z mojego zestawu jest spoko (chyba jedna z fajniejszych magnesówek w tej kategorii cenowej- złej opinii nie słyszałem i nie czytałem), produkowana przez róznych producentów (nie wiem czyja licencja ale pewnie prezia),poza tym jest to bardzo dobra antena do zestrojenia zestawu, gdyż prawie takowego nie wymaga (sprawdzałem SWR u dwóch niezależnych kolesi).
Ale na Boga ludzie nie wstawiajcie tekstów typu "mam metrowego hustlera i osiągam 30 km zasięgu" bo mnie pusty śmiech ogarnia.. Z doświadczenia wiem , że realny zasięg takiego zestawu jak mój to max 15 km (w najlepszych jakie mi się udało zlapać warunkach - dodam że nie mieszkam na pustyni)
Co do funkcji radia - na pewno dobre jest połaczenie RF Gain i Squelcha, można po pewnym czasie mieć już "domyślne" ustawienia dla wybranych miejsc (np dla horroru eterowego w stolicy np.)
Podsumowując - mogę potwierdzić że po ponad roku użytkowania CB sprawdziło się w różnych sytuacjach, sporo aut jest wyposażonych w takowe urządzenia co ułatwia sprawne poruszanie się po kraju i wydaje mi sie że to najlepsza "nawigacja", antyradar i "telefon" do jazdy w kolumnie w jednym opakowaniu i za rozsądną cenę!!!
Jetta MkI 1.5 GLS '81