Problem z MFA, zawyza nagle spalanie, dlaczego?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z MFA, zawyza nagle spalanie, dlaczego?
MFA nagle zaczelo dziwnie duze spalanie pokazywac tzn 18-20 l na lpg i 13-15 na pb,gdzie normalnie zawsze bylo ok 10-12 l na lpg i 7-8l na pb i mniej wiecej zgadzalo sie to z faktycznym spalaniem auta.Nie sprawdzalem jeszcze ale wydaje mi sie za pali dobrze,tylko czemu nagle MFA pokazuje az tak duze spalanie ??
Ostatnio zmieniony sob lip 07, 2007 13:32 przez MaciejW, łącznie zmieniany 1 raz.
MFA oblicza spalanie na podstawie podciśnienia w kolektorze (tutaj ma wpływ ustawienie zapłonu, nieszczelności) obroty silnika i prędkość. Ponieważ obroty i prędkość są 'pobierane" wewnątrz licznika do MFA więc ich ew. "oklamywanie" wiąże sie z wymianą licznika. Do sprawdzenia pozostaje wpływ podciśnienia w kolektorze
Raczej ma, bo MFA biorąc informacje ze sterownika uwzględnia też sondę. Przekonałem się jak gazownik zrobił mi przeróbkę na 2 obwody sondy, bo na benzynie "zalewał" zimą i natychmiast zaczął pokazywać z 14l. na gazie - na ok.8l. tak jakbym leciał na benzynce - przed montażem gazu. W ostatecznym efekcie jak wyjeżdżę bak gazu i spalę około 9.5-10l LPG to na MFA mam 8-8,5.toffic pisze:Sonda do MFA nic nie ma
A może ktoś poda jakieś praktyczne wskazówki na temat ustawienia zapłonu, jak wygląda cecha na kole zamachowym (bo nie wiem czy jest ich tam kilka).
Raczej nie ma a na pewno już nie w MKIIwojtas_GT pisze:Raczej ma, bo MFA biorąc informacje ze sterownika uwzględnia też sondę. Przekonałem się jak gazownik zrobił mi przeróbkę na 2 obwody sondy, bo na benzynie "zalewał" zimą i natychmiast zaczął pokazywać z 14l. na gazie - na ok.8l. tak jakbym leciał na benzynce - przed montażem gazu. W ostatecznym efekcie jak wyjeżdżę bak gazu i spalę około 9.5-10l LPG to na MFA mam 8-8,5.