Remont Czy SWAP Silnika ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Remont Czy SWAP Silnika ?
Witam Serdecznie !!!
Mam nie typową sprawe ...otóż przy kupnie samochodu miałem pecha:/ Chciałem Kupić MK3 Diesel W dosyć dobrym stanie! Szukałem samochodu w miare Dobrego! Zadzwoniłem do jednego gościa z anonsów ... była cena około 8300 !!! odrazu przez słuchawke powiedziałem że mam 7500 !! Ten ziomek powiedział żebym przyjechał i obejrzał samochód !!! Noi pojechałem... Jazda próbna była, mój ojciec obejrzał silnik i stwierdził że nie jest w złym stanie...
Okazało Sie po kupnie tego nieszczęsnego samochodu że miał SWAP silnika najprawdopodobniej z MK2 1,6TD JR !! Kupując auto przyczepiłem sie do tego 1,6TD JR w dokumentach, jednak sprzedający powiedział że jak była okazja to tak go zarejestrowali!!
Nie wiedziałem jak powinien wyglądać silnik 1,9 ..myślałem że mam go pod maską !!! A tu kiszka !!! Chciałem to odkręcić ... ale popełniłem błąd .. wpisałem w umowie ze dałem tylko 5tys. Dzwoniąc do sprzedawcy tego autka chciałem zawrotu pieniędzy....a on oczywiście odparł że sie zgodzi ale odda tylko te 5 tys... !! Noi tak zostałem posiadaczem tego cuda....!!! Niby jeździ wszystko jest ok ... ale brak mu troszke mocy,turbina na 100% nie pracuje, przy mocniejszym dodaniu gazu dymi czarnymi spalinami, nie wiem czy to jest nie pokojące czy też nie!
Wracając do sedna sprawy co z takim samochodzikiem najlepiej zrobić ? Sprzedać? Nie sądze żeby popełnił taki sam błąd jak ja..nawet nie chciałbym nikogo okłamywać. Rozmyślałem nad SWAP'em silnika czyli wyjąść ten 1,6TD JR i zakupić np 1,9TDi tylko czy się opłaca? CZy nie lepiej wyremontować ten stary silnik ??
Wiem że moge na was liczyć bo już nie raz mi pomogliście !!! Prosze o POMOC !!! Poradźcie mi co mam zrobić !!!
Mam nie typową sprawe ...otóż przy kupnie samochodu miałem pecha:/ Chciałem Kupić MK3 Diesel W dosyć dobrym stanie! Szukałem samochodu w miare Dobrego! Zadzwoniłem do jednego gościa z anonsów ... była cena około 8300 !!! odrazu przez słuchawke powiedziałem że mam 7500 !! Ten ziomek powiedział żebym przyjechał i obejrzał samochód !!! Noi pojechałem... Jazda próbna była, mój ojciec obejrzał silnik i stwierdził że nie jest w złym stanie...
Okazało Sie po kupnie tego nieszczęsnego samochodu że miał SWAP silnika najprawdopodobniej z MK2 1,6TD JR !! Kupując auto przyczepiłem sie do tego 1,6TD JR w dokumentach, jednak sprzedający powiedział że jak była okazja to tak go zarejestrowali!!
Nie wiedziałem jak powinien wyglądać silnik 1,9 ..myślałem że mam go pod maską !!! A tu kiszka !!! Chciałem to odkręcić ... ale popełniłem błąd .. wpisałem w umowie ze dałem tylko 5tys. Dzwoniąc do sprzedawcy tego autka chciałem zawrotu pieniędzy....a on oczywiście odparł że sie zgodzi ale odda tylko te 5 tys... !! Noi tak zostałem posiadaczem tego cuda....!!! Niby jeździ wszystko jest ok ... ale brak mu troszke mocy,turbina na 100% nie pracuje, przy mocniejszym dodaniu gazu dymi czarnymi spalinami, nie wiem czy to jest nie pokojące czy też nie!
Wracając do sedna sprawy co z takim samochodzikiem najlepiej zrobić ? Sprzedać? Nie sądze żeby popełnił taki sam błąd jak ja..nawet nie chciałbym nikogo okłamywać. Rozmyślałem nad SWAP'em silnika czyli wyjąść ten 1,6TD JR i zakupić np 1,9TDi tylko czy się opłaca? CZy nie lepiej wyremontować ten stary silnik ??
Wiem że moge na was liczyć bo już nie raz mi pomogliście !!! Prosze o POMOC !!! Poradźcie mi co mam zrobić !!!
Ostatnio zmieniony pt lip 06, 2007 22:38 przez kamil_sta, łącznie zmieniany 1 raz.
- Golfiarz217
- Ma gadane
- Kontakt:
Jeśli masz w nim problem z Turbem to turbiny regeneruja a to że napierdziela na czarno to wtryski leją najprawdopodobniej. Pytanie czy nie bedzie brał oleju itd. Bo zwierzchu może okazać się ok a potem wyjdzie padaczka. Kurcze buda MK3 z silnikiem 1.6TD nom nie weim jak to się zbiera i jak to chodzi. Wiesz ja zawsze jestem tego zdania ,że wiesz co zrobisz sobie samemu. Bo kupując drugi silnik nie jestes w stanie sprawdzić tak do końca co kupisz. I dopiero może okazać się padaczka. Wiesz jeśli ta buda z tym silnikiem nie ma muła i autko się zbiera itd. to warto to zrobić bo bedziesz pewny tego co masz niech reszta się wypowie co na ten temat myśli. Póki co życze powodzenia
MK2 1.6 D , 87r był....
MK3 1.8+LPG , 92r był....
Audi 80 B4 2.0 91r była....
MK4 1.4 16v 98r. jest...
MK4 1.4 16v 98r. jest...
Dzięki dzięki !! A ile regeneracja turbinki kosztuje ? Właśnie te wtryski miałem naprawiać ale też nie wiem jaki to koszt !!! Powiem Ci że sie dość dobrze zbiera !!! Ale napewno nie tak jak z seryjnym silnikiem !!!
Ostatnio zmieniony pt lip 06, 2007 22:51 przez kamil_sta, łącznie zmieniany 1 raz.
- Golfiarz217
- Ma gadane
- Kontakt:
wiesz co jak jak pogrzebiesz na wyszukiwarce tam gdzieś znajdziesz koszty regenarcji turbiny bo nawet kiedyś przeglądałem koszt regeneracji wtrysków wyjdzie Cię koło 200zł może nawet mniej. Tak na marginesie to mam jeszcze w domu swoja pierwsza golfine MK2 zsilnikeim 1.6 ale bez Turba auto ma przejechane 640 tyś Km i jest z 85 roku ale chodzi jak zegarek. Tyle w nim przeżyłem że jakoś nie potrafie go sprzedać:( i do tej pory jak mi 3 pada to jest nie zastąpiony. Silnik jak dzwon!!!
[ Dodano: 06 Lip 2007 23:00 ]
a jak teraz dobrze się zbiera to jak poprawisz mu Turbo i zrobisz wtryski to jeszcze lepiej bedzie chodził
[ Dodano: 06 Lip 2007 23:00 ]
a jak teraz dobrze się zbiera to jak poprawisz mu Turbo i zrobisz wtryski to jeszcze lepiej bedzie chodził
MK2 1.6 D , 87r był....
MK4 1.4 16v 98r. jest...
MK4 1.4 16v 98r. jest...