Kable zasilające. Dwa kable zasilające od aku do wzmakow??
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Kable zasilające. Dwa kable zasilające od aku do wzmakow??
Witam. Mam pytanie odnosnie zasilania wzmacniaczy w aucie. Mam wzmacniacz oriona 2x420W RMS (2ohm) polaczony kablem 25mm2. Mam tez jbl'a 2x75W RMS (4ohm) i zastanawiam sie czy mozna pociagnac do niego osobny kabel zasilajacy np 10mm2 z aku czy konieczne jest uzycie jednego grubszego kabla np 35-50mm2 do obu wzmacniaczy??
Ostatnio zmieniony śr lip 11, 2007 13:51 przez scuzzy, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak czy inaczej trzeba bedzie wszystko rozkrecic, ale jesli wymienie stary kabel na grubszy to bede musial wyciagnac stary i wlozyc nowy kabel, a tak to tylko jeden trzeba bedzie wlozyc i nie trzeba bedzie wyciagac starego kabla ... ale czy jesli do dwoch piecykow beda szly dwa osobne kable zasilajace od akumulatora, to czy bedzie to mialo jakis wplyw na wydajnosc badz jakosc pracy calego zestawu ??
Ostatnio zmieniony czw lip 12, 2007 01:48 przez scuzzy, łącznie zmieniany 1 raz.
Bobek pisze:A jeżeli dałbyś rozdzielacz na końcu tego przewodu 25 mm2 o podłączył do niego ten pierwszy wzmacniacz i ten drugi i masa do karoserii, tylko czy w tym przypadku nie byloby spadku napięcia na obu wzmacniaczach?
25mm2 na ok 1kW ?
Możesz kupić 35mm2 do tego oriona(mocne bydlę więc nie zaszkodzi) ,a ten 25mm2 zostawić do JBLa ................tylko cena 35mm2 ,to już sporo kasy ,w porównaniu do 10mm2.........no ale będzie na przyszłość.