sygnał dźwiękowy i miga kontrolka oleju
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
sygnał dźwiękowy i miga kontrolka oleju
Witam od pewnego czasu mam taki objaw.
Jade na trasie a tu nagle głośny dźwiek (jak sygnał alarmowy) z deski rozdzielczej i zaczyna migać kontrolka oleju.
Tak sie dzieje tylko na trasie i bardzo rzadko. Zauważyłem że jak jest gorąco dworzu, ale temp mam w granicach 100 stopni.
Co to może być?
Jade na trasie a tu nagle głośny dźwiek (jak sygnał alarmowy) z deski rozdzielczej i zaczyna migać kontrolka oleju.
Tak sie dzieje tylko na trasie i bardzo rzadko. Zauważyłem że jak jest gorąco dworzu, ale temp mam w granicach 100 stopni.
Co to może być?
Pozdrawiam
Duszczo
Duszczo
DUSZCZO, poszukaj bo temat był dokładnie opisany na forum.
Napisz jaki masz olej, jaki masz silnik, jaki przebieg i kiedy olej był wymieniany.
Ale generalnie można zacząć od wymiany oleju a potem przejśc do sprawdzenia ciśnienia (jak nie ustąpi to pow ymianie oleju). Czujniki teoretycznie odpadają, bo dzieje się to przy wys. temp. a wtedy olej faktycznie robi się wodnisty
Napisz jaki masz olej, jaki masz silnik, jaki przebieg i kiedy olej był wymieniany.
Ale generalnie można zacząć od wymiany oleju a potem przejśc do sprawdzenia ciśnienia (jak nie ustąpi to pow ymianie oleju). Czujniki teoretycznie odpadają, bo dzieje się to przy wys. temp. a wtedy olej faktycznie robi się wodnisty
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
-
- Użytkownik
olej był wymieniany jakies 3000 km temu na castrol gtx magnatec 10w40. Filtr oleju nie wiem jakiej firmy.
nie pamietam czy ten problem wystepowal przed wymiana oleju czy nie. Ale stawiam ze raczej po wymianie to sie zaczęło dziac.
Dzis po mieście jak jeździłem to temp dochodzila do 110 i takiego objawu nie miałem. Dzieje sie tak tylko na trasie
nie pamietam czy ten problem wystepowal przed wymiana oleju czy nie. Ale stawiam ze raczej po wymianie to sie zaczęło dziac.
Dzis po mieście jak jeździłem to temp dochodzila do 110 i takiego objawu nie miałem. Dzieje sie tak tylko na trasie
Pozdrawiam
Duszczo
Duszczo
to jest akurat całkiem normalne - 110'C to całkiem normalna temp. oleju ..Adamtd pisze:to nie jest za bardzo normalne. Może Ci się poprostu silnik przegrzewa i jest problem z olejem
tyle ,że przy rozgrzanym silniku ciśnienie oleju spada, najpierw trzeba podłączyc zewnętrzny manometr i zmierzyć rzeczywiste ciśnienie
- BIGmaestro
- Nowicjusz
Ja mam podobny problem, tez silnik 1,4 rocznik 93.
Byłem dziś u mechanika i powiedział, że mam zmienić olej na gęstszy czyli na 15w40, w tej chwili mam 10w40 polsyntetyk. Mechanik mowil ze taki olej jest dobry ale na troche nowsze silniki. Mowil ze ten moj jest juz stary, zawory, panewki,uszczelki i inne pierdoły juz nie sa tak nowe i wogole mi nawrzucal, ale z tym olejem to mowil calkiem na powazne. Jutro lub pojutrze wymienie ten olej i zobaczymy.
Byłem dziś u mechanika i powiedział, że mam zmienić olej na gęstszy czyli na 15w40, w tej chwili mam 10w40 polsyntetyk. Mechanik mowil ze taki olej jest dobry ale na troche nowsze silniki. Mowil ze ten moj jest juz stary, zawory, panewki,uszczelki i inne pierdoły juz nie sa tak nowe i wogole mi nawrzucal, ale z tym olejem to mowil calkiem na powazne. Jutro lub pojutrze wymienie ten olej i zobaczymy.
Ostatnio zmieniony wt lip 17, 2007 20:30 przez BIGmaestro, łącznie zmieniany 2 razy.
Problem jest taki, że kolega DUSZCZO, wcale nie napisał że to temp oleju a ja bardziej wnioskuje że to temp płynuMatador pisze:to nie jest za bardzo normalne. Może Ci się poprostu silnik przegrzewa i jest problem z olejem
to jest akurat całkiem normalne - 110'C to całkiem normalna temp. oleju ..
tyle ,że przy rozgrzanym silniku ciśnienie oleju spada, najpierw trzeba podłączyc zewnętrzny manometr i zmierzyć rzeczywiste ciśnienie
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
jak miałem mk2 1,8 gti jak sie zagrzał to wyła kontrolka od oleju!i co sie okazało ystarczyło wymienic filtr oleju!!
Ostatnio zmieniony śr lip 18, 2007 08:43 przez KAZIUGT, łącznie zmieniany 1 raz.
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images21.fotosik.pl/28/f649346d0807a928.jpg[/img][/url]
27.06.08 koniec kawalerki:)"zono wrocilem hehe"
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=588cca7f5419bb12
27.06.08 koniec kawalerki:)"zono wrocilem hehe"
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=588cca7f5419bb12
- BIGmaestro
- Nowicjusz
No właśnie, jak remont to czego?allman1 pisze:Mam dokładnie ten sam problem. Mechanik powiedział że mam niskie ciśnienie oleju. Jeżdże na mineralnym Shellu Helix. Teraz czeka mnie chyba remont. Chyba że ktoś ma jakiś konkretny pomysł...
Piotr
Powiedzcie co należałoby wymienić ew. naprawić, żeby nie było problemu z tym olejem?
- tomciogar
- Mały gagatek
- Kontakt:
witam
ja w swoim 1,8 AAM miałem to samo. poczytałem forum i sprawe załatwiłem w najprostszy spobób. Wymieniłem filtr z FILTRONA na MANNA a olej z LOTOSA na CASTROLA GTX. od 1,5 roku spokój ale za każdym razem gdy wymieniam filtr to kupuje MANNA(można ewentualnie BOSHA) a nie filtrona(cena praktycznie ta sama). podobno te filtry mają jakieś problemy z odpowiednim ciśnieniem w niektorych warunkach.
pozdrawiam
Tomek
ja w swoim 1,8 AAM miałem to samo. poczytałem forum i sprawe załatwiłem w najprostszy spobób. Wymieniłem filtr z FILTRONA na MANNA a olej z LOTOSA na CASTROLA GTX. od 1,5 roku spokój ale za każdym razem gdy wymieniam filtr to kupuje MANNA(można ewentualnie BOSHA) a nie filtrona(cena praktycznie ta sama). podobno te filtry mają jakieś problemy z odpowiednim ciśnieniem w niektorych warunkach.
pozdrawiam
Tomek