[mk3] dyskoteka w aucie = alarm z kontrolka oleju = problem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mk3] dyskoteka w aucie = alarm z kontrolka oleju = problem
mam problem taki:
2 razy zdazylo mi sie przez jakis czas jechac okolo 180km/h (autostrada) problem w tym ze po krutkim czasie golfik zaczol wyc + kontrolka oleju zaczela migac speszony zatrzymalem sie zgasilem silnik zapalilem i byla cisza wiec pojechalem dalej (temperatura wody byla w normie). kolejny raz po krutkim czasie zaczol wyc (predkosc podobna) zatrzymalem sie zajrzalem pod maske i ales ok stan oleju jak najbardziej odpowiedni i ales gralo wiec pojechalem dalej i kolejny raz powturka po ktorej zrobilem przystanek (10 - 15 minut) teraz jazde ograniczylem do 100 - 120km i dojechalem do domciu w ciszy. zapomnialem o calej sprawie az dzisiaj kolejny raz predkosc doszla do 170-180 i kolejny raz uslyszalem niemily dzwiek eeehhh czym moze byc to spowodowane??
mk3 1.8 90 kucy olej gtx magnatek pelen syntetyk(zmieniony 5 miesiecy temu i okolo 7-9tys/km przejechane na nim), 200tys km przebieg, silnik suchy bez zadnych widocznych i odczuwalnych usterek, temperatura zawsze odpowiednia nigdy nie przegrzany.
2 razy zdazylo mi sie przez jakis czas jechac okolo 180km/h (autostrada) problem w tym ze po krutkim czasie golfik zaczol wyc + kontrolka oleju zaczela migac speszony zatrzymalem sie zgasilem silnik zapalilem i byla cisza wiec pojechalem dalej (temperatura wody byla w normie). kolejny raz po krutkim czasie zaczol wyc (predkosc podobna) zatrzymalem sie zajrzalem pod maske i ales ok stan oleju jak najbardziej odpowiedni i ales gralo wiec pojechalem dalej i kolejny raz powturka po ktorej zrobilem przystanek (10 - 15 minut) teraz jazde ograniczylem do 100 - 120km i dojechalem do domciu w ciszy. zapomnialem o calej sprawie az dzisiaj kolejny raz predkosc doszla do 170-180 i kolejny raz uslyszalem niemily dzwiek eeehhh czym moze byc to spowodowane??
mk3 1.8 90 kucy olej gtx magnatek pelen syntetyk(zmieniony 5 miesiecy temu i okolo 7-9tys/km przejechane na nim), 200tys km przebieg, silnik suchy bez zadnych widocznych i odczuwalnych usterek, temperatura zawsze odpowiednia nigdy nie przegrzany.
kto hamuje ten przegrywa
- MrSalieri
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: odp
Alarm hahahhaha dobre...CUDAK pisze:przypuszczam ze musisz sprawdzic instalacje alarmu....byc moze cos zwiera sie w trakcie jazdy z przewodem co idzie do czujnika kontrolki oleju i Ci falszuje wskazanie.....ale to tak domniemywam....Raczej wykluczyl bym jakiekolwiek problemy z silnikiem od strony mechanicznej spowodowane tym swieceniem kontrolki olej a skupil bym sie na szukaniau po stronie alarmu. Jak stary alarm, moze robione cos bylo z blacharka w ostatnim czaise .....sprawdz przewod (od alarmu) od czujnika klapy w jakim jest stanie i czy gdzies podorodze nie jest przetarty i akurat nei styka sie z przewodem od kontrolki oleju .....i wcale nie musi to byc w komorze silnika rownie dobrze moze byc w okolicy licznika o ile w poblizuu niego idzie instalacja alarmowa.....jak cos to daj znac pomyslimy co dalej
Nie ja tez bym wogule nie podejrzewal uszkodzen mechanicznych silnika tylko ja po takich objawach mialem panewki do wymiany...
Pozdro.
He he. Don't panic brother Jesli dobrze ci się jeździ na GTX 5W/40 to go nie zmieniaj, jeśli silnik zacznie pić oleju wiecej to przezuc się na półsyntetica 10W/40 a wracajac do tematu to padł ci czujnik cisnienia oleju. Miałem to samo i tak samo jak ty panikowałem, otrzegawczy drzwiek wydobywa się z któregoś przekaźnika i towarzyszy mu mrugajaca kontrolka oleju. Poprostu czujnik lub czujniki cisnienia oleju niedomagaja jak kazdy element auta one takze sie zuzywaja i psują. U mnie tez zaczelo to się dziac czasami a potem coraz czesciej, az w koncu włanczał się alarm po przekroczeniu 2 tyś obr i minimalnym wzroscie cisnienia. Wymien czuniki i po problemie, koszt jednego to coś ok 10zł - taniocha. Pozdrawiam.
6.7s 190HP VR6 2.9 by Szeli
U mnie czujniki sa 2 w obudowie filtra oleju, poprostu od góry się je wykreca, nie wiem jak jest u ciebie ale napewno oleju nie musisz spuszczac.prozak pisze:olej juz wymieniony byla okazja szwagier zalatwil i mam gratis jednak czujnik i tak wymienie jesli to kwestia takiej ceny to nie warto sie nawet zastanawiac.
teraz pytanie gdzie ten czujnik jest i czy bede musial spuszczac nowy olej
6.7s 190HP VR6 2.9 by Szeli
- WarMachine18
- Ma gadane
- Kontakt: