AEX dzwoni przy przyspieszaniu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
AEX dzwoni przy przyspieszaniu
Witam serdecznie. Od dłuższego czasu silnik gdy był zimny chodził jak diesel - tzn coś stukało (niemetalicznie) i w miarę rozgrzewania sie silnika stukot znikał. (po przejrzeniu forum oceniam, że to popychacze). Od dłuższego czasu słychać, że podczas przyspieszania coś dzwoni w komorze silnika. Podczas postoju i przegazowaniu nic nie słychać - stuka tylko przy włączonym biegu i przyspieszaniu lub hamowaniu silnikiem. Podczas przyspieszania szczególnie jest to słyszalne przy ok 2000 i 3000 obrotów głównie na III, IV i V biegu. Im bardziej silnik obciążony tym bardziej słychać (przyspieszanie pod górkę lub z niskich obrotów). Podczas hamowania silnikiem wydaje mi się że słychać dzwonienie w całym zakresie obrotów. W pierwszej chwili myślałem, że to układ wydechowy (katalizator), ale sprawdziłem układ w dwóch zakładach specjalizujących sie w wydechach i wszystko jest szczelne. Znów przegrzebałem forum i doczytałem, że może to być wina popychaczy, ale w żadnym wątku nie znalazłem jasnej odpowiedzi, dlatego pytam i proszę o pomoc. Czy to są tylko popychacze, czy może już same zawory, czy może panewki lub jeszcze coś innego. Po wymianie oleju i filtra oleju nie było żadnych zmian. Przebieg jest 180.000 km. Czy może to być coś w sprzęgle bądź układzie przeniesienia napędu?
Ostatnio zmieniony pt sie 03, 2007 20:04 przez yachoo2, łącznie zmieniany 1 raz.
- marek2907
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
gdyby tak było nie tylko byś słyszał ale i czułyachoo2 pisze:Czy może to być coś w sprzęgle bądź układzie przeniesienia napędu?
[url=http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53320][img]http://i128.photobucket.com/albums/p180/marek2907/forum2.jpg[/img][/url]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]
OK. Panioł. Sprzęgło niet.marek2907 pisze:gdyby tak było nie tylko byś słyszał ale i czułyachoo2 pisze:Czy może to być coś w sprzęgle bądź układzie przeniesienia napędu?
[ Dodano: 03 Sie 2007 20:56 ]
Ale u mnie dzwonią praktycznie przy każdym gwałtowniejszym dodaniu gazu (jeżeli to faktycznie zawory.dziejo pisze:zawory mimo zę sa regulowane hydraulicznie moga być słyszalne własnie pod obciążeniem
- Paweł Marek
- V.I.P.
Niestety stawiam na panewki. I na większy niż podałeś przebieg tego auta. Najprościej dać posłuchać komuś co się zna, dźwięk jest tak charakterystyczny że każdy mechanik od razu pozna. I pośpiesz się z tym, może uda się jeszcze zmienić same panewki bez szlifu walu, byłoby mocno taniej i łatwiej. Ale najpierw silnik trzeba by rozebrać i pomierzyć stopień zużycia. I warto perzy tym też sprawdzić ciśnienie oleju, bo w silniku VW przy sprawnym ukladzie olejowym takie zużycie panewek to nie wiem, gdzieś po 350 - 400 tys km chyba.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.