Co jest z tym ALH

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
niebieski91
SHARIKOWIEC
Kontakt:

Post autor: niebieski91 » sob sie 11, 2007 12:06

Remigiusz78 pisze:średnia prędkość 70 km/h, zużycie paliwa średnie - 4,2 litra na 100 km.
stary to już mi sie podoba mi przy takiej średniej nie zszedł poniżej 4,9 - czekam z niecierpliwościa na wynikiz miasta - ale juz mnie przekonujesz do wymiany - żwawościa i zbieraniem sie autkaRemigiusz78, pilnie czekam na dalsze wyniki
Remigiusz78 pisze:Wróciłem z Głogowa po wymianie zestawów naprawczych od ASV.
napisz jak możesz ile łacznie cie kosztowala ta przyjemność - końcówki i robocizna - czy miałeś swoje końcówki czy oni mieli - no i ile to czasu trwa taka wymianka - czy grzebane bylo w sofcie - czy tylko kosmetyka

Obrazek

Awatar użytkownika
Remigiusz78
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Remigiusz78 » sob sie 11, 2007 17:32

Na grzebanie w sofcie przyjdzie czas. narazie tylko i wyłącznie zestawy naprawcze wtrysków kupione na allegro od użytkownika Artur za 150 zł za sztukę (4 sztuki dają 600 zł). Firma WIR z Głogowa za wymianę i sprawdzenie wzięła 250 zł. Czyli cała zabawa kosztowałą mnie 850 zł.

Nastepny jest wirus!

Reballing układów BGA!
Naprawy konsol XBOX, PS3, laptopów oraz wszelkich urządzeń z układami BGA!

Awatar użytkownika
cowboy
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: cowboy » sob sie 11, 2007 18:42

Remigiusz78 pisze:Przyjemność z jazdy jest jeszcze większa. Do 180 km/h ciągnie jak szalony, mimo iż to automat.
i o to chodzi stary ! :)

odwaga zostala nagrodzona :)
Remigiusz78 pisze:zużycie paliwa średnie - 4,2 litra na 100 km.
pomimo że spalanie powinno nieznacznie spaść to wskazania kompa mogą byc do bani - sprawdź spalanie tankując do pełna i dzieląc przez liczbe przejechanych kilometrow

Awatar użytkownika
Remigiusz78
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Remigiusz78 » sob sie 11, 2007 19:17

I tak właśnie zrobię...

Reballing układów BGA!

pysior
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pysior » ndz sie 12, 2007 10:29

Z tym spalaniem u mnie po wymianie koncowek wtryskow bylo tak samo a w rzeczywistosci musze doliczyc ok 1,3l do wskazan komputera.

Awatar użytkownika
niebieski91
SHARIKOWIEC
Kontakt:

Post autor: niebieski91 » ndz sie 12, 2007 11:41

Remigiusz78 pisze:I tak właśnie zrobię...
i będę czekal z niecierpliwością na efekty - z tym że ja myślę tylko o wymianie końcówek - bez wirusowania (przynajmniej na razie) ale wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia i może mi sie coś odmienić - hehehe - ale na razie tylko końcówki i kosmetyka w sofcie co by nie dymił -
Remigiusz78, - czy na długo zostawiałeś auto u speców - w tym Głogowie ?
pysior pisze:Z tym spalaniem u mnie po wymianie koncowek wtryskow bylo tak samo
tzn co nie zmieniło sie - wzroslo czy jak - piszesz tylko o "niedomierzaniu przez komputer - czy ta wymiana przyniosla wymierne korzyści w żarłoczności czy tylko (bądź aż) lepsze zbieranie sie i dynamikę ?

Obrazek

Awatar użytkownika
Remigiusz78
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Remigiusz78 » ndz sie 12, 2007 12:54

W głogowie spędziłem tylko 60 min. Tyle trwała wymiana zestawów wraz z regulacją.

Co do spalania, prawdopodobnie spadło o 0,5 litra. Muszę troche pojeździć, aby to potwierdzić. Zmieniło się wskazanie komp. pokładowego. Do tej pory, jeżdżąc po mieście miałem wskazania około 8-9 litrów/100, teraz pokazuje około 7-8 litrów/100. Jeżdże tak samo - automatem nie da się inaczej, czyli PSJ. Jak deptam, to 10 nie schodzi z szafy.

Jeżeli chodzi o dymienie, to przed wymianą nie dymił wcale. Teraz mocne dymienie wystepuje, przy bucie w podłodze. Mam nadzieje, że korekta softu to zmieni.

Ponieważ dużo jeżdżę na mieszankach ON+OR w różnych proporcjach, ciekawiło mnie "zasyfienie" końcówek i wpływ na rozpylenie. Pomipiarz stwierdził, że stare końcówki rozpylają prawidłowo i nie odbiegają od normalnego zużycia. Golfina ma zrobione około 141000 km.

Dla wszystkich przedstawię stare końcówki od ALH:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony sob sie 18, 2007 23:11 przez Remigiusz78, łącznie zmieniany 1 raz.

Reballing układów BGA!

Awatar użytkownika
niebieski91
SHARIKOWIEC
Kontakt:

Post autor: niebieski91 » ndz sie 12, 2007 13:34

Remigiusz78 pisze:W głogowie spędziłem tylko 60 min. Tyle trwała wymiana zestawów wraz z regulacją.
no to dobrze że tak krotko - bo ja bedę chcial sie do rob555 umówić tylko kaske zbiore - może mi pożadna diagnostyke zrobi i sprawdzi co mnie (golfika) boli

uysy - do ktorego pisalem na priva - stwierdzil ze to nie jest normalne i musi go coś bolec i to trzeba sprawdzić - ale mnie za cholere do niego nie po drogdze a do rob555 do 3miasta to na jeden dzień wyskoczyć moge
Remigiusz78 pisze:teraz pokazuje około 7-8
no to spadek o literek przy moim teraz 7-7,5 to byłby duży sukces uważam

Obrazek

Soldier_M
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Soldier_M » wt sie 14, 2007 14:47

Witam wszystkich którzy uczestniczą w dyskusji na temat silnika ALH ( i nietylko :P). Czy może mnie ktoś oświecić jak długo pozyje silniczek ALH po wymianie koncówek od ASV i po zmianie softu. Sama zmiana koncówek może dać 100 do 115 a dodatkowo chip pozwlana osiągnąć nawet 135 KM. Jak powinno się użytkować auto po takich modyfikacjach. Mając już tak rozwiniętego ALH napewno zechce sie co jakiś czas przydeptać mu na światłach czy to w czasie wyprzedzania, czy krótkotrwały wzrost do wysokich obrótów przy takich kucykahc nie doprowadzi do uszkodzenia standardowego zespołu sprzęgła i turbiny. Czy nie lepiej bez samego ryzyka wrzucić sam chip. Wyczytałem gdzieś na forum, że dla silnika omawianego max przyrost mocy bez modyfikacji mechanicznych wynosi 120 KM.

Pytam bo szykuje mojego ALH na przyszły rok i zastanwiam sie czy zrobić tylko samą korekte programu(chipa), czy dodatkowo zarzuci końcówki wtrysków. Jak zmieniac to zmieniać, tylko niechciałbym zeby mi sie rozpadało zaraz po zmianie. Mój GOLFIK ma obecnie 160 tyś przebiegu. Na baku pod korek zrobiłem srednio 1020 (zbiornik 55l), a raz podczas jazdy po wertepach 1 i 2 bieg jakieś 60km ,zrobiłem tylko 920km.

Soldier_Marine

Awatar użytkownika
Remigiusz78
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Remigiusz78 » śr sie 15, 2007 18:05

Faktycznie jest tak, że ALH ma najsłabsze sprzęgło ze wszystkich modeli (wg. wypowiedzi na forum). Długość życia sprzęgła i samego silnika zależy od stylu jazdy. Jeżeli dużo butujesz i źle jeździsz (wszystko co złe) to zakończy żywot szybko. Za ile? Trudno powiedzieć, z tym idź do wróżki. Jak zaobserwujesz jakiekolwiek dziwne objawy, to będziesz wiedział co się kończy.

Będę się powtarzał i powtórzę to co możesz znaleść na innych stronach, że o TDI trzeba dbać!

Jak już zmienisz wtryski na inne (np. te od ASV), to nie będzie już silnik ALH, tylko ASV. I dbasz jak o samochód z silnikiem ASV. Proste.

Każda modyfikacja jak nie wirusem, to chipem, powoduje zmiany w żywotności silnika, sprzęgła itp, itd.

Największy wpływ ma styl jazdy!

Reballing układów BGA!

Awatar użytkownika
suavomer
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: suavomer » śr sie 15, 2007 23:13

No to miód na moje serce... Z tą mocą Remigiusz oczywiście. Teraz mam na głowie odpalanie na ciepło (niech żyje Mirass) i turbinę - ale to wtorek u kolegi - ew. też N75 (Niech żyje Androv!!!)). Ewidentnie mam złe logi z turbiny dlatego prosiłem o logi 003 i 011 (sorki Remik nie od Ciebie masz automat).

Pozdrawiam bliski naprawy lub sprzedaży (nie, nie, serce by mi pękło...)
Ostatnio zmieniony śr sie 15, 2007 23:15 przez suavomer, łącznie zmieniany 1 raz.

Masz ALH? czytaj: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=91763

Awatar użytkownika
Remigiusz78
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Remigiusz78 » czw sie 16, 2007 09:09

sorki Remik nie od Ciebie masz automat
:crazy:

Byłeś u Mirassa? Czy może pojechałeś do Łodzi?
Pompiarz z Głogowa pytał się, czy twoje problemy z ciepłym uruchamianiem ustapiły.

Będziesz potrzebował jeszcze jednego N75 do testów, to służę, tylko powiedz gdzie i kiedy.

Reballing układów BGA!

Awatar użytkownika
suavomer
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: suavomer » czw sie 16, 2007 11:57

Więc testy we wtorek u kolegi Androv'a, jak pisałem będę podmieniał N75 i całą turbinę. A jadę do Mirass'a właśnie zrobić odpalanie na ciepło... Opowiem co i jak po spotkaniu z Mirass'em

Masz ALH? czytaj: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=91763

Soldier_M
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Soldier_M » pt sie 17, 2007 10:05

A jak to wygląda podczas ciągłej jazdy na wysokich obrotach. Przecierz nie zawsze jezdzimy 2 i 2.5 tysiąca (spokojnie), dajemy mu ponad 3.5 do wyprzedzania. Podczas jazdy na trasach szybkiego ruchu to dostaje ponad 3.5 tysiąca cały czas . Jak to się przedkłada na zużycie po chipowanym aucie.

Soldier_Marine

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”