Kto wie czy mozna golfikiem mk2 ciagnac lawete
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Kto wie czy mozna golfikiem mk2 ciagnac lawete
Mam golfika syncro z hakiem i w papierach jest ze moze ciagnac 1500kg , kto wie czy na prawku kat b moge pociagnac nim lawete z drugim golfem.
Pozdrawiam
i z gory dziekuje za odpowiedzi.
Max
Pozdrawiam
i z gory dziekuje za odpowiedzi.
Max
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Prawo o ruchu drogowym stanowi, że prawo jazdy kategorii B uprawnia do kierowania pojazdem samochodowym z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t
Ostatnio zmieniony ndz maja 29, 2005 22:51 przez DIESEL, łącznie zmieniany 1 raz.
na "B" prawku wg obowiązujących przepisów w PL możesz ciągnąć przyczepę jaką masz wpisaną w papierach (dowodzie rejestracyjnym) jeżeli masa zestawu nie przekracza 3.5t
np mam mk3 2.0 gti i w dowodzie mam wpisaną przyczepę 1200kg a DMC pojazdu 1610kg więc zestaw to 1200+1610=2810kg i spełniam wymagania naszych przepisów.
nie wiem jaką DMC ma twoje syncro ale dodaj do masy przyczepy (1500kg) masę całkowitą pojazdu i będziesz wiedział.
Nie wiem jakie ustalenia obowiązują w Niemczech, możliwe, że tam trzeba mieć "E" do "B" ale tego nie wiem
np mam mk3 2.0 gti i w dowodzie mam wpisaną przyczepę 1200kg a DMC pojazdu 1610kg więc zestaw to 1200+1610=2810kg i spełniam wymagania naszych przepisów.
nie wiem jaką DMC ma twoje syncro ale dodaj do masy przyczepy (1500kg) masę całkowitą pojazdu i będziesz wiedział.
Nie wiem jakie ustalenia obowiązują w Niemczech, możliwe, że tam trzeba mieć "E" do "B" ale tego nie wiem
bzdury waść piszesz, to było dawno temu i nieprawda.mr_simon pisze:Posiadając kat. B możesz ciągnąć przyczepę jednoosiową o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego.
Można ciągnąć maksymalnie taką jaka jest w dowodzie wpisana, może również być 2-osiowa a masa zestawu nie może przekroczyć 3.5t. Jeżeli masa przekroczyłaby 3.5t to można ciągnąć tylko przyczepę lekką czyli do 750kg (oczywiście można też lżejszą niż w dowodzie wpisana aby tylko nie przekroczyć 3.5t)
oczywiście tylko w Polsce, jak jest w innych krajach nie wiem
wojteks pisze:bzdury waść piszesz, to było dawno temu i nieprawda.mr_simon pisze:Posiadając kat. B możesz ciągnąć przyczepę jednoosiową o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego.
Można ciągnąć maksymalnie taką jaka jest w dowodzie wpisana, może również być 2-osiowa a masa zestawu nie może przekroczyć 3.5t. Jeżeli masa przekroczyłaby 3.5t to można ciągnąć tylko przyczepę lekką czyli do 750kg (oczywiście można też lżejszą niż w dowodzie wpisana aby tylko nie przekroczyć 3.5t)
oczywiście tylko w Polsce, jak jest w innych krajach nie wiem
Najgorsze ejst to , ze Niemcy nie uznają naszego przepisu i na kat B nie mozemy ciągnąc lawet po terenie Niemiec
Golf Mk2 TDI 110KM Max Voll :)