jak podlonczyc jednoprzewodowa sonde lambda do 1.8 RP ???
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
Witam
Z gory dzieki za odpowiedz
Z gory dzieki za odpowiedz
Raczej odpada RP ma sonde jednoprzewodową .Sonda 3 przewodowa posiada grzałke do podgrzewania jej żeby pracowała poprawnie zaraz po odpaleniu .W Rp sonda prcuje poprawnie dopiero po nagrzaniu sondy przez spaliny .Brakuje ci więc dwuch przewodów zasilających grzałkę .Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr sie 29, 2007 15:15 przez elektro, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Piszesz tak jak by 3 przewodowa się od spalin nie nagrzewała. Będzie działać tak samo jak 1 przewodowa a grzałka w niej będzie wyłączona bo jest zbędna przy RP.elektro pisze:Raczej odpada RP ma sonde jednoprzewodową .Sonda 3 przewodowa posiada grzałke do podgrzewania jej żeby pracowała poprawnie zaraz po odpaleniu .W Rp sonda prcuje poprawnie dopiero po nagrzaniu sondy przez spaliny .Brakuje ci więc dwuch przewodów zasilających grzałkę.
=-Pinhead-=
-
- Mały gagatek
Moje pytanie polega na tym ze nie wiem czy ja podlączyc tak jak zrobili to gazownicy na zlacze stykowe czy podlączyc ja wg instrukcji montazu czyli na goraco zlączyc przewod od sondy do emulatora gazu ?? Dodatkowo od tego emulatora idzie kolejny kabelek ktorego nie wiem gdzie podlączyc ???
Mario Olsztyn
Koledzy maja racje sonda trójprzewodowa powinna bez problemu działac o ile napiecie jej dzialania jest w granicach 0-1V.
Tak sie zastanawiam, skoro ta sonda ma grzałke to ja bym ja podłączył moze do obwodu który zasila jeża, tam jest 12V i jak sie troche juz silnik nagrzeje to obwód z pradem jest odłączany. Zawsze to troche szybciej podgrzeje sonde i moze ECU bedzie lepiej działało. W koncu nowsze samochody maja zazwyczaj sonde z grzałką
Tak sie zastanawiam, skoro ta sonda ma grzałke to ja bym ja podłączył moze do obwodu który zasila jeża, tam jest 12V i jak sie troche juz silnik nagrzeje to obwód z pradem jest odłączany. Zawsze to troche szybciej podgrzeje sonde i moze ECU bedzie lepiej działało. W koncu nowsze samochody maja zazwyczaj sonde z grzałką
- Paweł Marek
- V.I.P.
w niektórych mono-motronikach np ABD grzałka sondy grzeje non stop i jest podłączona pod ten sam przekaźnik co pompa paliwa. Więc normalnie pod plus po zapłonie podłączyć poprzez dodatkowy przekaźnik, albo wpiąć się w zasilanie pompy paliwa.eidos pisze:ak sie zastanawiam, skoro ta sonda ma grzałke to ja bym ja podłączył moze do obwodu który zasila jeża,
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Tak jak juz koledzy wspomnieli nic nie stoi na przeszkodzie aby wykorzytac grzalke w sondzie skoro juz ona jest. Podlaczyc ja pod zasilanie pompki paliwa i niech sie grzeje, napewno wyjdzie jej to na zdrowie. Cos takiego robil kolega w Nubirze gdzie sonda jest 1przewodowa. Zalozyl chyba wlasnie 3 przew ( a moze nawet 4 przewod), zasilil grzalke z obwodu pompy paliwa i po sprawiegrzechoo1 pisze:Właśnie o to chodzi, czyli czy po podgrzaniu spalinami, a nie elektrycznie, sonda 3-przewodowa będzie pracowała poprawnie?
Moje pytanie wynika z tego, że te sondy lecą dosyć często, a zakup jednoprzewodówki graniczy z cudem. Przynajmniej w mojej okolicy.
--
pozdr.
grzechoo1