Pierwsze podłączenie pod VAG-a

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

todzio
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Pierwsze podłączenie pod VAG-a

Post autor: todzio » czw sie 30, 2007 16:10

Jakiś czas temu zakupiłem intefejs od Viakena, (VAG z 2 liniami K(KKL)+kabele: OBD2,OBD1) i planuję na zbędnym kompie, który bedzie stał w garażu w razie potrzeby diagnozować sobie golfika. Po położeniu systemu WIN XP i zainstalowaniu VAG-COM Release 409-1 i dodatkowo VAG-COM Release 311-2 (z witaminkami) próbowałem podłączyć do COM-a fejsa (na sucho-bez auta).Po wybraniu odpowiedniego COM-a w programie i naciśnieciu opcji TEST pojawia mi się taki komunikat
Obrazek
I tu moje pytanie: czy faktycznie program nie powinien widziec jeszcze interfejsu? Wydawało mi się, że fejsa powinien zobaczyć i dać wynik OK. Czy może należy w całości czyli łącznie z autem testować aby uzyskać wynik OK? Pytam na tym etapie dlatego, iż nie chce ciągnąć kompa bez potrzeby do garażu aby samemu to sprawdzić.
Mam nadzieję że system XP nie ma tu nic do rzeczy...

Awatar użytkownika
damcio151
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: damcio151 » czw sie 30, 2007 16:12

a zapłon miałeś włączony przy teście :?:

[ Dodano: Czw Sie 30, 2007 16:12 ]
aha . Ty się w ogóle do auta nie podpiąłeś :?: hehe tak tego się nie robi :P

todzio
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: todzio » czw sie 30, 2007 16:17

Auto nie było podpięte ponieważ dopiero stawiałem system w pracy:) na tego kompa i przeszło mi do głowy aby przetestować czy VAG łączy sie chociaż z fejsem a tu okazuje sie że INTERFACE: NOT FOUND i tu mam wątpliwości czy sama komunikacja TEST-u da wynik OK, czy tak właśnie ma wyglądać odpowiedź programu ?

Awatar użytkownika
damcio151
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: damcio151 » czw sie 30, 2007 16:19

todzio pisze:Auto nie było podpięte ponieważ dopiero stawiałem system w pracy:) na tego kompa i przeszło mi do głowy aby przetestować czy VAG łączy sie chociaż z fejsem a tu okazuje sie że INTERFACE: NOT FOUND i tu mam wątpliwości czy sama komunikacja TEST-u da wynik OK, czy tak właśnie ma wyglądać odpowiedź programu ?
tak ma to wyglądać .... pomyśl , jak vag ma wykryć fejsa jak on nie działa :?: dopiero po podpięciu do samochodu podawane jest napięcie na interfejs

Awatar użytkownika
kovens
Lord GTI

Post autor: kovens » czw sie 30, 2007 16:21

damcio151 pisze:tak ma to wyglądać .... pomyśl , jak vag ma wykryć fejsa jak on nie działa :?: dopiero po podpięciu do samochodu podawane jest napięcie na interfejs
jak najbardziej logiczne rozumowanie.

todzio
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: todzio » czw sie 30, 2007 16:27

Skoro tak to OK :), zgubiło mnie to ze jakiś czas temu zajmowałem sie programowaniem tel.GSM i w tym przypadku akurat fejsy nie wymagały podłączenia do urządzenia końcowego (czyli fona) aby przetestować czy program widzi samego fejsa.

Awatar użytkownika
damcio151
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: damcio151 » czw sie 30, 2007 16:33

todzio pisze:zgubiło mnie to ze jakiś czas temu zajmowałem sie programowaniem tel.GSM i w tym przypadku akurat fejsy nie wymagały podłączenia do urządzenia końcowego (czyli fona)
bo fejsy od komórki mają zasilanie z komputera, nie z komórki

todzio
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: todzio » czw sie 30, 2007 16:40

Dokładnie, to mnie zgubiło. Nie zastanowiłem sie nad tym.

manieczek111
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: manieczek111 » czw sie 30, 2007 18:57

zeby ten tescik zakonczyl sie pozytywem wymagane jest podlaczenia tylko plusa i masy fejsu. ( taka mala uwaga)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”