Czasami dziwny problem z zapalaniem ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Czasami dziwny problem z zapalaniem ?
Mam dziwny problem z zapalaniem, ktory wystepuje u mnie dosyc rzadko, np. dzis gdy rano byla rosa i chlodniej. Przy pierwszym przekreceniu kluczyka w stacyjce w polozenie zaplon, slysze tylko glosne bzzzzzz (dochodzi jakby z silnika, wiec moze to rozrusznik??) . Za drugim razem bez problemu zapalam samochod. I dodam ze wystepuje to w miare rzadko, ale jednak powoli zaczyna denerwowac, bo byc moze pewnego dnia w ogole nie odpale ? Za kazdym razem swieca sie wszystkie kontrolki jak potrzeba. Mam zalozone odciecie zaplonu. Ktos ma pojecie co sie moze dziac, skoro wystepuje to tylko sporadycznie ? Dzieki
Ostatnio zmieniony wt wrz 04, 2007 08:38 przez Przemo31, łącznie zmieniany 1 raz.
aha czyli on zapala ale towazyszy mu taki dziek przy odpalaniu??
[ Dodano: Wto Wrz 04, 2007 10:31 ]
bo jezeli tak to napewno jest rozrusznik a ten dzwiek to oznaka ze szczotki zaczynaja przyłapywac a jak kiedys złapja to po przekreceniu zaplonu nie bedzie zadnej reakcji i kontrolki zgasna wtedy bedzie dopiero problem:)
a poki co to mozna kontrolnie udac sie do jakiegos narmalnego elektromechanika i spytac sie ille bedzie kosztowac wumiana szczotek
[ Dodano: Wto Wrz 04, 2007 10:31 ]
bo jezeli tak to napewno jest rozrusznik a ten dzwiek to oznaka ze szczotki zaczynaja przyłapywac a jak kiedys złapja to po przekreceniu zaplonu nie bedzie zadnej reakcji i kontrolki zgasna wtedy bedzie dopiero problem:)
a poki co to mozna kontrolnie udac sie do jakiegos narmalnego elektromechanika i spytac sie ille bedzie kosztowac wumiana szczotek
GAZU nie mam.
To jeszcze opisze proces zapalania: wkładam kluczyk, przekrecam w pierwsza pozycje w ktorej pojawiaja mi sie kontrolki i przekrecam dalej aby odpalic silnik i wtedy jest to bzzzzzzzzz.
Przekrecam z powrotem w pozycje startowa kluczyk i znow kontrolki sie pala i odpalam silnik. ale mowie zdarza sie raz na kilkanascie jak nie kilkadziesiat odpalen. Hmm moze to odciecie pompy paliwa ktore mam zalozone nie podaje na czas paliwa i za szybko "zapalam" ??
To jeszcze opisze proces zapalania: wkładam kluczyk, przekrecam w pierwsza pozycje w ktorej pojawiaja mi sie kontrolki i przekrecam dalej aby odpalic silnik i wtedy jest to bzzzzzzzzz.
Przekrecam z powrotem w pozycje startowa kluczyk i znow kontrolki sie pala i odpalam silnik. ale mowie zdarza sie raz na kilkanascie jak nie kilkadziesiat odpalen. Hmm moze to odciecie pompy paliwa ktore mam zalozone nie podaje na czas paliwa i za szybko "zapalam" ??
Ostatnio zmieniony wt wrz 04, 2007 12:17 przez Przemo31, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: Czasami dziwny problem z zapalaniem ?
hej, udało ci się rozwiązać problem, bo mam identyczny. będę wdzięczny za info. pozdrawiamPrzemo31 pisze:Mam dziwny problem z zapalaniem, ktory wystepuje u mnie dosyc rzadko, np. dzis gdy rano byla rosa i chlodniej. Przy pierwszym przekreceniu kluczyka w stacyjce w polozenie zaplon, slysze tylko glosne bzzzzzz (dochodzi jakby z silnika, wiec moze to rozrusznik??) . Za drugim razem bez problemu zapalam samochod. I dodam ze wystepuje to w miare rzadko, ale jednak powoli zaczyna denerwowac, bo byc moze pewnego dnia w ogole nie odpale ? Za kazdym razem swieca sie wszystkie kontrolki jak potrzeba. Mam zalozone odciecie zaplonu. Ktos ma pojecie co sie moze dziac, skoro wystepuje to tylko sporadycznie ? Dzieki