HID (xenon) do lamp z soczewką???

Modyfikacje wizualne, lampy, wnętrze, spoilery...

Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, VIP

Awatar użytkownika
PvD
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: PvD » śr wrz 05, 2007 11:00

Jeżeli komuś bardziej zależy na wyglądzie niż na widoczności to polecam od 8000k w góre, najlepsza widoczność jest przy 4000k, ale myślę że jak się wybierze 6000k to i bedzie nawet nawet widoczność i jako taki wygląd.
Pozdrovwionka

Awatar użytkownika
Goofi
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Goofi » śr wrz 05, 2007 12:51

4300K wcale nie ma zoltego koloru a przy niej jest najlepsza widocznosc bo jest najbardziej zblizona do temperatury swiatla slonecznego przy ktorej wzrok ludzki najlepiej widzi, przy temperaturach powyzej 6000K widocznosc spada a barwa swiatla jest nienaturalna co moze wrecz meczyc oczy.
Dla porownian temperatura zwyklej zarowki halogenowej ma okolo 3000K.

2000 K - światło świecy i lampy naftowej
2700 K - żarówka wolframowa, w typowych warunkach, którą wszyscy postrzegamy jako dającą światło ciepłobiałe i bardziej żółte od naturalnego dziennego (wcześniej za wartość typową dla żarówek podawano 2500 K)
2900-3200 K - lampa halogenowa (żarówka halogenowa)
3000-4000 K - barwa neutralnie biała
4000-5000 K - barwa lekko-chłodnobiała
5000-5500 K - światło typowo dzienne
6000 K - niebo z białymi chmurami
7000 K - zachmurzone niebo
8000 K - mgła
10000 K - bezchmurne niebo zimą w południe
20000 K - błękitny nieboskłon w krajach południowych latem w południe

Awatar użytkownika
Dj Darecki
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: Dj Darecki » śr wrz 05, 2007 14:35

Dj Darecki, a jak kolego nie daje po oczach dla innych kierowcow?
A czemu mam dawac po oczach? że kolor inny niż 4300k ? ( kolor nie ma tu znaczenia , jak się ma źle ustawione światła ) Ja sam ustawiałem swoje światła i świecą tak jak powinny ( wg mnie ) Jeszcze nikt mi nie migał z naprzeciwka :green_fuck: .
Dobre i czyste lampy + xenon + dobre ustawienie nie powinno oślepiać innych z naprzeciwka :bigok:
Ps. Niebieski kolor odpręża wzrok :)

PozdrO
Ostatnio zmieniony śr wrz 05, 2007 14:39 przez Dj Darecki, łącznie zmieniany 1 raz.

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=252216][size=142][b][u]>>>VR6 US Mexicanos<<<[/size][/b][/u][/url]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=122620][size=142][b][u]>>>Black 1.9TD<<<[/size][/b][/u][/url]

[img]http://img4.imageshack.us/img4/148/podpis1.jpg[/img]

Awatar użytkownika
Goofi
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Goofi » śr wrz 05, 2007 15:17

Dj Darecki pisze:Ps. Niebieski kolor odpręża wzrok :)
A myslalem, ze zielony... a to nie jest niebieski, tylko podchodzacy pod UV i wcale nie odpreza wzroku

Nawet dobrze ustawione lampy z xenonami bez przerobionej przeslony swiatlo-cienia nie beda do konca nie oslepialy, co nie znaczy ze od razu ludzie beda mrugac. Gdzies na forum wrzucalem kiedys fotki z liniami swiatlo-cienia dla zwyklyz zarowek i xenonowych.

[ Dodano: 05-09-2007, 15:21 ]
Znalazlem fotki

Prawdlowa linia swiatlocienia dla lamp xenonowych dla ruchu prawostronnego
Obrazek

Linia swiatlocienia dla zwyklych zarowek dla ruchu prawostronnego
Obrazek

A tu przyblizone kolory w zaleznosci od temperatury
Obrazek

Awatar użytkownika
Dj Darecki
Kontakt:

Post autor: Dj Darecki » śr wrz 05, 2007 15:24

Nawet dobrze ustawione lampy z xenonami bez przerobionej przeslony swiatlo-cienia nie beda do konca nie oslepialy, co nie znaczy ze od razu ludzie beda mrugac. Gdzies na forum wrzucalem kiedys fotki z liniami swiatlo-cienia dla zwyklyz zarowek i xenonowych.
Wiesz można sie jeszcze przyczepić do braku układów samo poziomowania i spryskiwaczy . Tylko po co ? :)
Ps. Wsumie można sobie ustawić lampy tak jak dla xenona wystarczy lewa lampe przestawić sporo w prawą strone żeby linie nachodziły na siebie ( tak kiedyś miałem ) ale wtedy słabo jest oświetlona lewa strona drogi .

Hid 6000K u mnie jest bardziej biały niż niebieskawy , dużo zależy pewnie od Firmy żarówki ( moje made in china )

PozdrO
Ostatnio zmieniony śr wrz 05, 2007 15:31 przez Dj Darecki, łącznie zmieniany 2 razy.

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=252216][size=142][b][u]>>>VR6 US Mexicanos<<<[/size][/b][/u][/url]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=122620][size=142][b][u]>>>Black 1.9TD<<<[/size][/b][/u][/url]

Awatar użytkownika
Goofi
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Goofi » śr wrz 05, 2007 15:39

Dj Darecki pisze:
Wiesz można sie jeszcze przyczepić do braku układów samo poziomowania i spryskiwaczy . Tylko po co ? :)
Ps. Wsumie można sobie ustawić lampy tak jak dla xenona wystarczy lewa lampe przestawić sporo w prawą strone żeby linie nachodziły na siebie ( tak kiedyś miałem ) ale wtedy słabo jest oświetlona lewa strona drogi .

PozdrO
Iklad poziomyjacy przydaje sie jak zglebujesz tylek przez zaladowanie bagaznika, bez niego mozna sie obejsc i regulowac to elektrycznie jak sie ma silniczki. Spryskiwacze sa przydatne, ale jak sie dba o czystosc, to mozna przymknac oko, ale przy zlej przeslonie nie masz wplywu i zawsze zle swieci.

Nie rozumiem sensu przestawiania w prawo... roznica przeslony polega na tym, ze wlasnie po prawej stronie przy xenonie linia po schodku idzie plasko a przy zwyklych leci do gory, ma to na celu nie oslenianie czesci po prawej stronie mocniejsza lampa a Ty wlasnie jeszcze bardziej to robisz...
Wyobraz sobie jechanie dwupasmowka lewym pasem za kims kto jest na prawym pasie.... albo nawet przechodniow idacych poboczem z naprzeciwka, oslepiasz ich

Ja sie Ciebie nie czepiam, zrobiles jak chciales, ja tylko chce uswiadomic Tobie i innym roznicy pomiedzy lampami xenonowymi a zwyklymi i zeby tez brali pod uwage innych uzytkownikow drogi.
Takie przerobki sa nielegalne ze wzgledu na wspomniane uklady poziomujace i spryskiwacze jak i na nieprawidlowa linie swiatla, to ostatnie mozna jakos przerobic, na te pierwsze przymknac oko. Sam pewnie bede chcial zalozyc xenony i moze mi sie uda przerobic przeslone a moze nie...

Awatar użytkownika
Daros_P
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Daros_P » śr wrz 05, 2007 16:28

To wkońcu 4300K , czy 6000K , powiem że zależy mi bardziej na oswietleniu niz kolorku światła.

[img]http://img501.imageshack.us/img501/5331/vwban2jq9.jpg[/img]

zapraszam do oceny mojego gofika(Aktualizacja str1):
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=94798
Sprzedam oświetlenie do MK III :
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=124936

Awatar użytkownika
Goofi
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Goofi » śr wrz 05, 2007 16:55

Daros_P pisze:To wkońcu 4300K , czy 6000K , powiem że zależy mi bardziej na oswietleniu niz kolorku światła.
Tylko 4300K :bigok:

Juz pare osob, ktore zalozylo 6000K pisalo, ze nastepnym razem wzieli by 4300K :chytry:

msokolek
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: msokolek » śr wrz 05, 2007 22:17

cześć
ja mam xenonki w reflektorach Hella celis do mk3 palniki Helli i przetwornice też hella
koledzy mi przerobili co sie na tym znają. powiem tak w Helli soczewkach poza małą przeróbka palnika xenonowego i redukcją nie trzeba robić nic bo jest normalna granica światło cienia.
ale jak wiemy niestety do mk3 nie było nigdy robionych reflektorów xenonowych tak więc jeśli będzie mądry policjant ( całe szczęście takich baaaaardzo mało) to dowód rej. zabrany

Oświetlenia, doradzę, załatwię......

może się przydam

Awatar użytkownika
Goofi
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Goofi » śr wrz 05, 2007 22:26

msokolek pisze: normalna granica światło cienia
Co to znaczy normalna, taka dla zwyklych, czy dla xenonowych lamp?

Awatar użytkownika
Dj Darecki
Kontakt:

Post autor: Dj Darecki » śr wrz 05, 2007 22:58

Goofi pisze:albo nawet przechodniow idacych poboczem z naprzeciwka, oslepiasz ich
Przechodnow to i tak osepia sie na zwykłych światłach. Nie ma co gadać czy oślepieją czy nie wystarczy zobaczyć jak oślepiają światła na zwykłych żarówkach pewnie co 10 kierowca ma lipnie ustawione lampy .
Goofi pisze:Prawdlowa linia swiatlocienia dla lamp xenonowych dla ruchu prawostronnego
No ciekawe czy tak idealnie świecą wszystkie oryginalne Xenony .
Goofi pisze:Daros_P napisał/a:
To wkońcu 4300K , czy 6000K , powiem że zależy mi bardziej na oswietleniu niz kolorku światła.

Juz pare osob, ktore zalozylo 6000K pisalo, ze nastepnym razem wzieli by 4300K :chytry:
Ja znam pare osób co by zmieniło z 6000K na 8000K :)

POzdrO

Awatar użytkownika
Goofi
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Goofi » śr wrz 05, 2007 23:13

Dj Darecki pisze:
Goofi pisze:albo nawet przechodniow idacych poboczem z naprzeciwka, oslepiasz ich
Przechodnow to i tak osepia sie na zwykłych światłach. Nie ma co gadać czy oślepieją czy nie wystarczy zobaczyć jak oślepiają światła na zwykłych żarówkach pewnie co 10 kierowca ma lipnie ustawione lampy .
Jak walic to ma maxa, a co tam, inni nie sa wazni, najwazniejsze zeby przed soba bylo jasno :panna:
Dj Darecki pisze:
Goofi pisze:Prawdlowa linia swiatlocienia dla lamp xenonowych dla ruchu prawostronnego
No ciekawe czy tak idealnie świecą wszystkie oryginalne Xenony .
Wszystkich nie sprawdzalem. Przy soczewce ta linia jest bardzo wyrazna, przy xenonach chodzi o to by po prawej stronie nie podnosila sie do gory, tylko szla poziomo a nie do gory
Dj Darecki pisze:
Goofi pisze:Daros_P napisał/a:

Ja znam pare osób co by zmieniło z 6000K na 8000K :)
Zalezy co dla kogo jest wazne... jest wiele osob, ktore praktycznosc zamienia na szpan, ich sprawa ;)

Tylko zakladajac w MK3 xenony o swietle prawie fioletowym bardziej na siebie zwracasz uwage policji a w takim samochodzie to podejrzana sprawa i spore ryzyko ;)

Awatar użytkownika
Walec
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Walec » śr wrz 05, 2007 23:48

Ja w swoim MK4 GTi mam dołożone xenony HID barwa światła 6000K i koleś który mi je zakładał powiedział że to nax barwa światła która daje dobrą widoczność. Powyżej tej granicy to już tylko lans jest i nic więcej a 4300K po porstu mi sie nie podobały.

Różnica na xenonie jest znaczna widoczność dużo lepsza i koszt mega niewielki od razu z montarzem. :bajer: :bajer:

[size=100][color=red][b]PlusGSM telefony dla firm 8-) jak by co call me 0-601-304-500 8-) [/b][/color][/size]

Niektóre Kobiety Są Bezcenne, Za Wszystkie Inne Zapłacisz Kartą MasterCard !

Awatar użytkownika
Kowal_
płk Gleba
płk Gleba
Auto: VW Passat CC
Silnik: CCZA

Post autor: Kowal_ » czw wrz 06, 2007 09:41

Goofi, temat widze wraca jak bumerang ;)

A Ty się znowu produkujesz :bigok: Ale słusznie bo wiele osób nie ma pojecia o różnicach ;)

Ja sam do siebie do soczewki chcę założyć ksenon i teraz myślę - są firmy, które przerabiają lampy pod ksenon - ciekawe czy zajmują sie też odpowiednim zmodyfikowaniem przesłony :chytry:

330KM/450Nm

ODPOWIEDZ

Wróć do „Style”