spalanie + osiagi abf 2.0 16v vs. vr6 vs. afn
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- igor002
- Marysiakra
- Kontakt:
spalanie + osiagi abf 2.0 16v vs. vr6 vs. afn
Witam,
nosze ie z zamiarem kupna gti, sprzedałem 1.8 aam i tera albo abf albo vr6 mi sie marzy.
Pytanie, jak sie ma spalanie vr6 i abf? ile to pali w mieście ile na trasie, bez butowania tylko moze czasem z przydepnięciem.
Aha, o ile si epogorsza spalanie jak jest np syncro? i o ile spadaja wtedy osiagi?
warto dopłącać do syncro? wogule warto vr6? jak to w eksploatacji wypada finansowo w porównaniu z abf?
Dodałem jeszcze afn bo bardzo mnie zaciekawił ten silniczek
Pozdrawiam i dziekuje wlascicielom tych aut za odpowiedz
igor002
nosze ie z zamiarem kupna gti, sprzedałem 1.8 aam i tera albo abf albo vr6 mi sie marzy.
Pytanie, jak sie ma spalanie vr6 i abf? ile to pali w mieście ile na trasie, bez butowania tylko moze czasem z przydepnięciem.
Aha, o ile si epogorsza spalanie jak jest np syncro? i o ile spadaja wtedy osiagi?
warto dopłącać do syncro? wogule warto vr6? jak to w eksploatacji wypada finansowo w porównaniu z abf?
Dodałem jeszcze afn bo bardzo mnie zaciekawił ten silniczek
Pozdrawiam i dziekuje wlascicielom tych aut za odpowiedz
igor002
Ostatnio zmieniony czw wrz 13, 2007 19:46 przez igor002, łącznie zmieniany 1 raz.
Mk3 GTI 16V ABF
tymi samochodami nie da sie spokojnie jezdzic..kiedys mialem crxa..heh:) ciagle do 8tys go krecilem..spalanie w miescie 18-20litrow gazu..nie umialem spokojnie jezdzic tym samochodem i tak samo jest z tymi golfami.. przez pol roku bedziesz mial spalanie kosmiczne, bo duza moc to duze mozliwosci rowniez w spalaniu..ale w 15 l gazu moze sie zamkniesz w abfie a co do vra to pewnie troche wiecej..a syncro w takim starym gracie to jeden wielki syf ktorego naprawa przewzyzsza wartosc samochodu..unikac tego jak ognia..
- igor002
- Marysiakra
- Kontakt:
pytam o vr6 bo mam możliwosc kupic 5 drzwiowego bo o takiego mi chodzi z kompletem zagłówków klimatroniciem i w naprawde dobrym stanie z roku 98 syncro 2.9 za 14 tyś
i zastanawiam sie czy warto czy nie bede pozniej sprzedawał bo zeby z krakowa do zakopca dojechać zapłace jak za samolot:) mój aam na trasie z klimą wzioł mi przy duzej szybkosci 7,5-8,5 wiec taki bardozo ekonomiczny ni ebył a w mieśącie do 10,5 mi podchodził wiec chyba aż tak zle nie moze być zwłąszcza ze tam mocy to nie było...
a taki vr9 2.9 w 0-100 jak sie ma do 2.8?
i zastanawiam sie czy warto czy nie bede pozniej sprzedawał bo zeby z krakowa do zakopca dojechać zapłace jak za samolot:) mój aam na trasie z klimą wzioł mi przy duzej szybkosci 7,5-8,5 wiec taki bardozo ekonomiczny ni ebył a w mieśącie do 10,5 mi podchodził wiec chyba aż tak zle nie moze być zwłąszcza ze tam mocy to nie było...
a taki vr9 2.9 w 0-100 jak sie ma do 2.8?
Mk3 GTI 16V ABF
Ja mam ABFa, i nie narzekam. Na miescie jakies 13l, a na trasie jak poprzednicy 8-9.
Ale powiem ci jedno to sa dane po rocznym uzytkowaniu jak juz troszke ochłonąłem
Bo jak piszą wszyscy - takich aut nie kupuje się do spokojnej jazdy...
ABFa polecam jeszcze z jednego powodu - każdy bieg czujesz jak ciągnie do końca, do odciecia paliwa
Teraz tylko skombinować jakiś kompresorek i...
Ale powiem ci jedno to sa dane po rocznym uzytkowaniu jak juz troszke ochłonąłem
Bo jak piszą wszyscy - takich aut nie kupuje się do spokojnej jazdy...
ABFa polecam jeszcze z jednego powodu - każdy bieg czujesz jak ciągnie do końca, do odciecia paliwa
Teraz tylko skombinować jakiś kompresorek i...
-
- V.I.P.
- Kontakt:
Bzdury waść prawisz. Miales kiedys w ogole syncro? Obok quattro jest to chyba najbardziej bezawaryjny naped. Jestem posiadaczem juz drugiego golfa syncro i nawet przy traktowaniu napedow moca o 60% wieksza niz nominalna kompletnie nic sie z nimi nie dzialo.haps pisze:a syncro w takim starym gracie to jeden wielki syf ktorego naprawa przewzyzsza wartosc samochodu..unikac tego jak ognia..
Goscie ktorzy mowia ze to syf po prostu nie umieja tego uzywac. Pozakladaja rozne rozmiary opon na osie albo jezdza autem dopoki caly olej z niego nie wycieknie niesprawnymi uszczelniaczami i sie dziwia ze sie popsulo.
[ Dodano: Sro Wrz 12, 2007 8:38 am ]
Zalezy do czego Ci potrzebne auto. ABF na pewno bedzie oszczedniejszy i gaz do niego bedzie tanszy. Poza tym znalezc sprawnego ABFa jest znacznie latwiej niz sprawnego VRaigor002 pisze:pytam o vr6 bo mam możliwosc kupic 5 drzwiowego bo o takiego mi chodzi z kompletem zagłówków klimatroniciem i w naprawde dobrym stanie z roku 98 syncro 2.9 za 14 tyś
i zastanawiam sie czy warto czy nie bede pozniej sprzedawał bo zeby z krakowa do zakopca dojechać zapłace jak za samolot:)
Sprawny VR przy jezdzie 110-120 spali w trasie okolo 8 litrow. W miejscie kolo 13 tez przy spokojnej jezdzie.
Sprawny ABF przy 110-120 schodzi nawet do 7 litrow. W miescie nie przekracza 11.
Wybor nalezy do Ciebie. Ja ze wzgledu na swoje slabosci wybralbym VRa w syncro. Zanim bym sie jednak na niego zdecydowal to bardzo dokladnie bym go obejrzal i przede wszystkim pojechalbym na hamownie. Brak bledow na vagu nie oznacza ze auto jest sprawne.
Pozdrawiam
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
- Chmielu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
O czym Wy ludziska piszecie.....
Gaz i gaz - ja pierdziele....
Jak gaz to najlepiej odpuścić sobie i VR-a i ABF-a - jakaś pomyłka to jest w ogóle....
Pomijając że temat był wałkowany już z 6 razy na forum.
A sama ankieta "co lepsze"..... - pod jakim względem
Czy to co mniej pali to lepsze, czy to co ma lepszego kopa lepsze
Totalnie nie wiem o co chodzi z tą "lepszością" w ankiecie....
A co do samego spalania to VR w trasie przy jeździe do 120 (przynajmniej mój) mieści się w 7,5 litra więc nie uważam żeby tak tragicznie było.
Po mieście faktycznie 12-13 litrów łyka ale ja dość dynamicznie się nim poruszam.
Jak sie katuje to i ABF i VR palą bardzo dużo i bardzo podobnie więc na samym spalaniu różnicy wielkiej nie ma.
Syncro bardzo fajna sprawa i wcale nie jest awaryjne jak to dużo osób nie wiedzieć czemu myśli.
Problem, że ciężko jest tym spokojnie jechać....
Ogólnie podsumowując - VR troszkę więcej pali ale za to zdrowy jest szybszy od ABF-a.
Na pewno dużo więcej frajdy z jazdy (jak jeszcze syncro to już w ogóle bajka).
Natomiast ani jeden ani drugi silnik nie jest do gazowania.
Gaz i gaz - ja pierdziele....
Jak gaz to najlepiej odpuścić sobie i VR-a i ABF-a - jakaś pomyłka to jest w ogóle....
Pomijając że temat był wałkowany już z 6 razy na forum.
A sama ankieta "co lepsze"..... - pod jakim względem
Czy to co mniej pali to lepsze, czy to co ma lepszego kopa lepsze
Totalnie nie wiem o co chodzi z tą "lepszością" w ankiecie....
A co do samego spalania to VR w trasie przy jeździe do 120 (przynajmniej mój) mieści się w 7,5 litra więc nie uważam żeby tak tragicznie było.
Po mieście faktycznie 12-13 litrów łyka ale ja dość dynamicznie się nim poruszam.
Jak sie katuje to i ABF i VR palą bardzo dużo i bardzo podobnie więc na samym spalaniu różnicy wielkiej nie ma.
To dokładnie tyle co VRzodiak pisze:ABF w trasie przy spokojnej jeździe koło 8 litrów.
Z tym się zupełnie nie zgodzę.haps pisze:syncro w takim starym gracie to jeden wielki syf ktorego naprawa przewzyzsza wartosc samochodu..unikac tego jak ognia..
Syncro bardzo fajna sprawa i wcale nie jest awaryjne jak to dużo osób nie wiedzieć czemu myśli.
O 0,3s lepiej bodajże.igor002 pisze:taki vr9 2.9 w 0-100 jak sie ma do 2.8?
Przy spokojnej jeździe to w mieście VR więcej jak 11 nie bierze.bugalon pisze:Sprawny VR przy jezdzie 110-120 spali w trasie okolo 8 litrow. W miejscie kolo 13 tez przy spokojnej jezdzie.
Problem, że ciężko jest tym spokojnie jechać....
Ogólnie podsumowując - VR troszkę więcej pali ale za to zdrowy jest szybszy od ABF-a.
Na pewno dużo więcej frajdy z jazdy (jak jeszcze syncro to już w ogóle bajka).
Natomiast ani jeden ani drugi silnik nie jest do gazowania.
Człowiek może bez końca patrzeć na dwie rzeczy. Na lewego cycka.... i na prawego.
Passat 1.8T - projekt K04
Passat 1.8T - projekt K04