Kąt wyprzedzenia zapłonu i sprężyny zawieszenia
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Kąt wyprzedzenia zapłonu i sprężyny zawieszenia
Witam .Mam problem z moim Golfem IV silnik ALH 90KM a mianowicie rano mam problem z odpaleniem tzn odpali dopiero za drugim razem wydaje mi się że jest rozjechany kąt zapłonu. Posiadam interfejs diagnostyczny i kilka programów typu VW tool ,polski Vag jak w tych programach sprawdzić kąt zapłonu i ile powinien wynosić dla tego modelu. Drugi mój problem to muszę wymienić sprężyny zawieszenia , chcę kupić oryginalne tzn używane na allegro jest kilka ale nikt nie wie czy one są z TDI czy z bęzynowego moje pytanie jakie mają mieć kolory kropki na sprężynach ( opis z allegro sprężyny tył - 2 paski brązowe , 2 paski srebrne . Dł. sprężyny 35 cm , średnica druta - 11 mm , średnica gniazda 5,2 cm , ilosc zwojów - 7
kąt wtrysku sprawdzasz w TDI Timming , niestety w pełnej wersji vaga lub musisz go z crackować ..... najlepsza jest wersja 311.2
Ostatnio zmieniony ndz sie 26, 2007 19:54 przez damcio151, łącznie zmieniany 1 raz.
kąt wtrysku sprawdź w TDI Timminggeorg2601 pisze:Mam pytanie czy pomiar kąta wyprzedzenia zapłonu Vagiem 311.2 mam wykonać na zimnym czy rozgrzanym silniku. w grupie 000 na pozycji 2 ma być 51 no a co sprawdzamy na pozycji 9
jaka tam miała by być wartość.
[ Dodano: Sro Sie 29, 2007 12:29 ]
tak też możnageorg2601 pisze:w grupie 000 na pozycji 2 ma być 51
Wejdź w blok pomiarowy, kanał 000,kliknij START,przejdź do BASIC SETTINGS (zacznie migać kontrolka świec żarowych),TDI timing (kliknij w prawym dolnym rogu). Powinno wyskoczyć okienko z takimi trzema ukośnymi kolorowymi liniami. Punkt z żółtymi liniami nie powinien wyłazić poza skrajne linie.georg2601 pisze:Mam pytanie czy pomiar kąta wyprzedzenia zapłonu Vagiem 311.2 mam wykonać na zimnym czy rozgrzanym silniku. w grupie 000 na pozycji 2 ma być 51 no a co sprawdzamy na pozycji 9
jaka tam miała by być wartość.
Powinno sie na rozgrzanym ale można i na zimnymgeorg2601 pisze:Mam pytanie czy pomiar kąta wyprzedzenia zapłonu Vagiem 311.2 mam wykonać na zimnym czy rozgrzanym silniku
[ Dodano: 29 Sie 2007 17:38 ]
Można tylko po co?! Wtedy kąt jest regulowany przez ECU przez N108. A chodzi o sprawdzenie statycznego kata wtrysku i trzeba sprawdzać na zablokowanych nastawach (BASIC SETTINGS przy migającej kontrolce świec)!!!tak też można
Ostatnio zmieniony śr sie 29, 2007 17:47 przez arturo, łącznie zmieniany 2 razy.