Silniczek regulacji reflektora

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
marrcin
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Silniczek regulacji reflektora

Post autor: marrcin » ndz wrz 16, 2007 19:02

Mam taki problem, nie działał mi prawy silniczek regulacji reflektora , postanowiałem rozebrac go ale nic nie stwierdziłem ze cos nie tak, jak złozyłem spowrotem i wł. regulacje to przez chwile działal tzn obnizył swiatła i wrócił je spowrotem i na tym koniec. Postanowiłem wyjąć lewy działający i sobie z ciekawosci tez rozebrałem i tu mój błąd, bo po złożeniu dzieje sie to samo co z prawym czyli opusci i wroci swiatła i koniec.
Zauważyłem na układzie scalonym taki malutki potencjomet - suwak który musi chodzic po takiej blaszce miedzianej od tego trzpienia co rusza odbłysnikiem lampy i teraz nie wiem w jakiej pozycji on ma byc zeby działal prawidłowo. Silniczki mam napewno dobre tylko problem w tym suwaku. Może ktos wie jak to złożyc prawidłowo. Już próbowałem na wszystkie sposoby tzn po złożeniu dotykał tej blaszki i właśnie działał w opisany sposób ale tylko raz bo suwak wracał do połowy i nie miał juz styku z blaszką. Jak złożyłem ze nie stykal blaszki to nie działał wcale - CZARNA MAGIA JAK DLA MNIE :grin:
Ale namieszałem :bigok:

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz wrz 16, 2007 19:53

E spoko. Tylko musisz wyjąć podważając tą płytkę z silniczka w której jest ten potencjometr i najpierw nałożyć ją na pokrywkę, czyli to co zawiera silniczek, i bolec potencjometru musisz wcisnąć w zatrzask co jest w cięgnie reglulującym reflektory, dopiero potem nakladasz cale denko. Dać fotki?
Obrazek

[ Dodano: Nie Wrz 16, 2007 7:59 pm ]
Na czerwono jest ten trzpień,a w nim zatrzask na bolec potencometru
Ostatnio zmieniony ndz wrz 16, 2007 19:58 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
marrcin
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marrcin » ndz wrz 16, 2007 20:20

Ja mam to inaczej , zaraz dam fotki.

Widok po ściągnięciu tylnej obudowy

Obrazek

Blaszka i ten suwak

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony ndz wrz 16, 2007 20:45 przez marrcin, łącznie zmieniany 1 raz.

Zofik7
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Zofik7 » ndz lip 06, 2008 18:13

marrcin też miałem problem silniczek działał ale nie wysuwał się ten bolec rozebrałem drugi działający okazało się że ktoś źle go złożył. Ta blaszka ma być nad tym suwakiem nie pod jak masz na zdjęciu. :) Po poprawieniu tego drugi zaczął śmigać.
Ostatnio zmieniony ndz lip 06, 2008 18:13 przez Zofik7, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”