Odma i olej

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

barek124
Nowicjusz
Nowicjusz

Odma i olej

Post autor: barek124 » pn wrz 17, 2007 10:49

Witam !
Jeżdżę MK5 1.9 tdi. Auto ma przejechane 30.000 km. Martwią mnie trzy rzeczy: 1) na 12.000 km. wziął mi ok 0,6 l oleju, 2) na 12.000 km. ubyło mi ok 200 ml płynu chłodzącego, 3) wiem, że to odma - rura z tworzywa na samym dole pod chłodnicami - tam jest takie łączenie z metalową opaską i to miejsce jest lekko zaolejone, taki nalot z brudu i oleju, czytałem że to turbina pada, ale przy takim przebiegu ? Czy opisane zjawiska są normalne ? Dodam, że jeżdżę spokojnie - zanim się nie rozgrzeje i pamiętam o studzeniu turbiny. Co o tym myślicie ?

Awatar użytkownika
lokmen
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: lokmen » pn wrz 17, 2007 11:21

ad 1 nowy silnik może palić olej - szwagier kupił ostatnio nowego fokusa i jasno mial napisane że nawet do pół litra oleju- nie wiem czy te o.6l to nie za dużo niech sie bardziej obeznani wypowiedzą.
ad 2. A może od początku miałeś mało tego płynu
ad. 3 Opisz dokładnie tą rurkę bo wydaje mi się że mylisz pojęcia- odma to odpowietrzenie skrzyni korbowej z gazów wydzielanych podczas spalania i skierowanie ich z powrotem do cylindrów.

barek124
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: barek124 » pn wrz 17, 2007 12:16

lokmen pisze:ad 1 nowy silnik może palić olej - szwagier kupił ostatnio nowego fokusa i jasno mial napisane że nawet do pół litra oleju- nie wiem czy te o.6l to nie za dużo niech sie bardziej obeznani wypowiedzą.
ad 2. A może od początku miałeś mało tego płynu
ad. 3 Opisz dokładnie tą rurkę bo wydaje mi się że mylisz pojęcia- odma to odpowietrzenie skrzyni korbowej z gazów wydzielanych podczas spalania i skierowanie ich z powrotem do cylindrów.
Więc dokładnie nie wiem jak to się nazywa i do czego służy. Pod chłodnicami, na samym dole jest taka rura o średnicy ok. 7-8 cm z plastilku. Wchodzi i wychodzi chyba do chłodnicy lub chłodnic. Postaram się zrobić zdjęcie. W serwisie powiedzieli że to odma.

lebiodek
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: lebiodek » pn wrz 17, 2007 12:53

moim skromnym zdaniem ta rura to nie odma. Jest to rura ze sprężarki do intercoolera i przy taki przebiegu raczej powinna być sucha. Można spróbować ją odłączyć i sprawdzić ile oleju jest wewnątrz. pozdrawiam

Awatar użytkownika
lokmen
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: lokmen » pn wrz 17, 2007 15:43

ta rura o której mówisz to na 90% rura od intercoolera bo odma wychodzi z misy olejowej i nie ma przekroju 7-8 cm ma (gora 2) i zgadzam się z kolegą że jeżeli tam jest olej to oznacza tylko 1o, iż turbina sra olejem ale przy tym przebiegu to wydaje się az nieprawdopodobne.
BTW auto masz od nowości?

barek124
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: barek124 » pn wrz 17, 2007 20:03

[quote="lokmen"]ta rura o której mówisz to na 90% rura od intercoolera bo odma wychodzi z misy olejowej i nie ma przekroju 7-8 cm ma (gora 2) i zgadzam się z kolegą że jeżeli tam jest olej to oznacza tylko 1o, iż turbina sra olejem ale przy tym przebiegu to wydaje się az nieprawdopodobne.
BTW auto masz od nowości?[/quote

Załączam fotki może to coś pomoże w diagnozie. Auto jest sprawne, dobrze przyspiesza, nie dymi, czy to naprawdę oznacza usterkę turbiny ? Dodam, że nie leci z tego olej tylko złącza które są na zdjęciach są zawilgocone. Auto kupiłem roczne z przebiegiem 6400km.
Sorry jeśli coś pochrzaniłem z tymi zdjęciami. Jestem tu od dziś !

Obrazek Obrazek

[ Dodano: 17 Wrz 2007 22:37 ]
Może ktoś rzuci okiem na te fotki i coś poradzi ? Problem opisałem w poprzednich postach. Chyba jakiś mało interesujący problem poruszyłem i stąd małe zainteresowanie...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
lokmen
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: lokmen » wt wrz 18, 2007 09:09

Ja powiem tak- Ty nie zaglądaj tyle pod tą mache tylko jeździj :satan: bo na tych zlaczach to moze tylko jakis syf sie odklada i nic wiecej.
Pozdrawiam.

barek124
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: barek124 » wt wrz 18, 2007 10:56

lokmen pisze:Ja powiem tak- Ty nie zaglądaj tyle pod tą mache tylko jeździj :satan: bo na tych zlaczach to moze tylko jakis syf sie odklada i nic wiecej.
Pozdrawiam.
Dzięki koleżko, szerokości !

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”