problemy z obrotami
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
problemy z obrotami
Witam
Juz jakis czas temu dzieki forum zresetowalem ustawienia przepustnicy. Wiadomo dlaczego - obroty przy zrzucaniu na luz sa na 1200 a po zatrzymaniu spadaja. Oczywiscie to dzialnie powinno pomoc. Niestety nic sie nie poprawilo. Moze juz ktos walczyl z tym dluzej i ma jakies konkluzje co jeszcze mozna by tu sprawdzic. Zaznacze ze bolid moj ma przebieg 180 tys km.
Pozdro
Juz jakis czas temu dzieki forum zresetowalem ustawienia przepustnicy. Wiadomo dlaczego - obroty przy zrzucaniu na luz sa na 1200 a po zatrzymaniu spadaja. Oczywiscie to dzialnie powinno pomoc. Niestety nic sie nie poprawilo. Moze juz ktos walczyl z tym dluzej i ma jakies konkluzje co jeszcze mozna by tu sprawdzic. Zaznacze ze bolid moj ma przebieg 180 tys km.
Pozdro
- Jacenty85
- Forum Master
- Kontakt:
Przypomnij mi jaki SR ma protokół i sterownik bo zapomniałem
Wyczyść najpierw pamięć - wchodzisz w adaptacje, w kanał wpisujesz 00, nastepnie klikasz save i done. Zrób tak kilka razy. Później zrób wprwadzenie nastaw podstawowych kanałem...jeśli to bosch to 098 a jak marelli albo simos to 001, jeśli natomiast auto obsługuje protokół KWP-1281 to to robisz 060...przepraszam ale nie wiem czemu ale zapomniałem jakie SR ma sterowanie a nie mam nic pod ręką.
Wyczyść najpierw pamięć - wchodzisz w adaptacje, w kanał wpisujesz 00, nastepnie klikasz save i done. Zrób tak kilka razy. Później zrób wprwadzenie nastaw podstawowych kanałem...jeśli to bosch to 098 a jak marelli albo simos to 001, jeśli natomiast auto obsługuje protokół KWP-1281 to to robisz 060...przepraszam ale nie wiem czemu ale zapomniałem jakie SR ma sterowanie a nie mam nic pod ręką.
- Jacenty85
- Forum Master
- Kontakt:
oczywiście, że nadal tak myślę bo są identyczne objawy po niefachowej adaptacji przepustnicy lub jej braku. Jeśli miałbyś nieszczelność w dolocie to auto by podnosiło obroty cały czas - przecież podczas jazdy i wysprzęglenia kiedy hamujesz nie masz aż tam tak wielkich podmuchów powietrza i to nie ma związku całą sprawą. Tak w zasadzie objaw powienien zniknąc po przejechaniu około 500 kilometrów. A który rocznik jest twojego auta??
auto to rok 98 nr silnika AKL. przejechalem juz ponad 500 km po adaptacji na kanale 001. bujam sie z ta sprawa juz jakis czas. tak miedzy nami to fachowcy nic nie poprawili a kase wzieli. wiec stwierdzilm ze tez poszukam jakis inforamcji na ten temat - w koncu juz chyba bardziej popsuc nie moge jak wiem czego sie tkanc. byc moze ze uzywalem zlego kanalu - bo jak zasugerowales zamiast 001 moze powininem uzyc 060 ...?a jak poznac ze oporgramowanie czy tez ten komp w tym roczniku uzywa protokolu ł KWP-1281 (bo cos nie zauwazylem takiej opcji)?
zrzut z vagcoma dla dopelnienia informacji...
VAG-COM Version: Release 409.1-S
Chassis Type: 1J - VW G/J/B Mk4
Scan: 01,02,03,08,16,15,17,19,22,35,46,56
-------------------------------------------------------------------------------
Address 01: Engine
Controller: 06A 906 019 AK
Component: 1.6l 2V/R4 SIMOS HS2554
Coding: 04000
Shop #: WSC 01317
zrzut z vagcoma dla dopelnienia informacji...
VAG-COM Version: Release 409.1-S
Chassis Type: 1J - VW G/J/B Mk4
Scan: 01,02,03,08,16,15,17,19,22,35,46,56
-------------------------------------------------------------------------------
Address 01: Engine
Controller: 06A 906 019 AK
Component: 1.6l 2V/R4 SIMOS HS2554
Coding: 04000
Shop #: WSC 01317
- Jacenty85
- Forum Master
- Kontakt:
Jeśli 98 rok to musisz używać kanału 001. Tak w ogóle to trafiłeś na słabych fachowców. Najlepszym rozwiązaniem w twoim przypadku byłoby przegranie softu do kompa - to mają w dobrych i dużych zakładach elektromechanicznych. Co do popsucia to możesz jeszcze wiele rzeczy popsuć bo to że auto sobie trzyma obroty na 1200 podczas toczenia to jeszcze żadna poważna usterka. Zobacz z tym wpisywaniem w adaptacje 00 a potem zapisać i done. Czasem pomaga bo czyści wartości wyuczone.
- bodix
- Nowicjusz
- Kontakt:
witam. Ja niedawno czyściłem u siebie przepustnicę (golf IV, 1.6 sr, 97r. , przejechane 180 tys.km). Po wyczyszczeniu i zlozeniu adaptowalem kompem przepustnice. Tyle ze nie wiem, czy u mnie dobrze czy zle dziala ten caly interfejs, bo mam wiecznie problemy (nie uzywam vag, a vwtool, ale to chyba tez nie do konca dziala).
W kazdym razie po pierwszym odpaleniu trzymal wysokie dosc obroty (przy zrzucaniu na luz), po drugim i kolejnych kilkunastu odpaleniach (na cieplo) wlasnie byl taki efekt, jak u ciebie - najpierw schodzil na ponad 1000obr, a potem na <900. Z czasem sie 'naprawilo' i teraz juz normalnie schodzi na <900. MOze pojezdzij troche i ci tez sie wyreguluje. Mam wrazenie, to on sie sam zaadoptowal
pzdr
bogdan
W kazdym razie po pierwszym odpaleniu trzymal wysokie dosc obroty (przy zrzucaniu na luz), po drugim i kolejnych kilkunastu odpaleniach (na cieplo) wlasnie byl taki efekt, jak u ciebie - najpierw schodzil na ponad 1000obr, a potem na <900. Z czasem sie 'naprawilo' i teraz juz normalnie schodzi na <900. MOze pojezdzij troche i ci tez sie wyreguluje. Mam wrazenie, to on sie sam zaadoptowal
pzdr
bogdan