2.8 VR6 - skrzynia biegów
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
2.8 VR6 - skrzynia biegów
Witam Wszystkich.
powazne pytanko-w moim golfiku rozpadł sie mechanizm róznicowy-mam MK3 VR6 2.8.
Dorwałem skrzynie od MK3 2.0 GTI-i teraz mam pytanko.
Czy róznicówka z 2.0 bedzie pasowała do skrzyni od 2.8.
Chyba ze ma ktos uszkodzona skrzynie od vra to bym odkupił za jakies rozsądne piniądze-zalezy mi tylko na mechanizmie róznicowym.
jakby co to walic na 880 567 801kom]
lub [email protected]
Pozdrawiam wszystkich i czekam na wiesci.
VW Mazowsze Team
Pozdrawaim.
Diesel
powazne pytanko-w moim golfiku rozpadł sie mechanizm róznicowy-mam MK3 VR6 2.8.
Dorwałem skrzynie od MK3 2.0 GTI-i teraz mam pytanko.
Czy róznicówka z 2.0 bedzie pasowała do skrzyni od 2.8.
Chyba ze ma ktos uszkodzona skrzynie od vra to bym odkupił za jakies rozsądne piniądze-zalezy mi tylko na mechanizmie róznicowym.
jakby co to walic na 880 567 801kom]
lub [email protected]
Pozdrawiam wszystkich i czekam na wiesci.
VW Mazowsze Team
Pozdrawaim.
Diesel
Ostatnio zmieniony pn paź 01, 2007 13:24 przez Diesel22, łącznie zmieniany 2 razy.
A moze ma ktos skrzynie od passata b4 2.0benzyna-podobno pasuje idealnie do Golfa 2.8vr6
ma krótsze przełozenia ale to raczej nie przeszkadza.piszcie,dwoncie dawajcie znac
kom.880 567 801
gg.9784081
mail. [email protected]
Pozdrawiam wszystkich.
Diesel
ma krótsze przełozenia ale to raczej nie przeszkadza.piszcie,dwoncie dawajcie znac
kom.880 567 801
gg.9784081
mail. [email protected]
Pozdrawiam wszystkich.
Diesel
Według mnie skrzynia od VR6 ma zupełnie inną obudowę i innej zamiast niej się nie zastosuje.Diesel22 pisze:A moze ma ktos skrzynie od passata b4 2.0benzyna-podobno pasuje idealnie do Golfa 2.8vr6
Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
Nad ranem:
Szpera z tego co ja wiem nie ma nic wspolnego z abs-em, jest to blokowanie mechanizmu roznicowego powodujace jednakowa predkosc obu napedzanych kol
"Szpera (z niemieckiego: Sperrdifferenzial) - odmiana mechanizmu różnicowego o konstrukcji zapobiegającej przekazywaniu całości momentu napędowego na jedno koło lub oś.
Działanie szpery realizowane jest przez:
zablokowanie mechanizmu różnicowego
ograniczenie różnicy w prędkościach obrotowych (uślizgu) w mechanizmie różnicowym
Blokowany mechanizm różnicowy stosowany jest często w samochodach terenowych do poruszania się w trudnym terenie. Jego działanie polega na całkowitym zablokowaniu mechanizmów różnicowych, tak, aby niezależnie od przyczepności kół do podłoża moment napędowy przekazywany był jednakowo na każde z nich. Zablokowanie mechanizmu różnicowego powoduje wzrost oporów toczenia - szczególnie podczas jazdy po łuku - spowodowany tarciem kół o nawierzchnię. Samochody terenowe bywają wyposażone w międzyosiowy mechanizm różnicowy z blokadą.
Mechanizm o ograniczonym uślizgu stosowany jest najczęściej w sporcie samochodowym gdzie istotne jest jak najskuteczniejsze przeniesienie momentu napędowego na koła, a zwiększone opory toczenia jak w przypadku blokowanego mechanizmu różnicowego są niepożądane. Mechanizm ten także charakteryzuje się zwiększonymi oporami ruchu, jednak są one w efekcie istotnie mniejsze niż w przypadku blokowanego mechanizmu różnicowego."
Źródlo WIKIPEDIA. pozdrawiam
"Szpera (z niemieckiego: Sperrdifferenzial) - odmiana mechanizmu różnicowego o konstrukcji zapobiegającej przekazywaniu całości momentu napędowego na jedno koło lub oś.
Działanie szpery realizowane jest przez:
zablokowanie mechanizmu różnicowego
ograniczenie różnicy w prędkościach obrotowych (uślizgu) w mechanizmie różnicowym
Blokowany mechanizm różnicowy stosowany jest często w samochodach terenowych do poruszania się w trudnym terenie. Jego działanie polega na całkowitym zablokowaniu mechanizmów różnicowych, tak, aby niezależnie od przyczepności kół do podłoża moment napędowy przekazywany był jednakowo na każde z nich. Zablokowanie mechanizmu różnicowego powoduje wzrost oporów toczenia - szczególnie podczas jazdy po łuku - spowodowany tarciem kół o nawierzchnię. Samochody terenowe bywają wyposażone w międzyosiowy mechanizm różnicowy z blokadą.
Mechanizm o ograniczonym uślizgu stosowany jest najczęściej w sporcie samochodowym gdzie istotne jest jak najskuteczniejsze przeniesienie momentu napędowego na koła, a zwiększone opory toczenia jak w przypadku blokowanego mechanizmu różnicowego są niepożądane. Mechanizm ten także charakteryzuje się zwiększonymi oporami ruchu, jednak są one w efekcie istotnie mniejsze niż w przypadku blokowanego mechanizmu różnicowego."
Źródlo WIKIPEDIA. pozdrawiam
Dlatego "szpera" dałem w cudzysłowie mówiąc o ABF-ie. A tam układ przeciwpoślizgowy (napędu) zrealizowany jest w oparciu o ABS.
Ostatnio zmieniony pn paź 01, 2007 22:15 przez zodiak, łącznie zmieniany 1 raz.
Nad ranem:
Nad ranem:
ps. jezeli juz kalas skrzynia poza taka od vr bedzie pasowac to od 16v bo ma tak samo rozwiazane sprzeglo (hydrauliczne), nie wiem jak jest z budowa musialbys porownac wygladem i rozstawem srub mocujacych i mocowaniem.
[ Dodano: Pon Paź 01, 2007 22:16 ]
Szpera to jest uklad zapobiegajacy poslizgowi jednego kola podczas przyspieszania a abs zapobiega blokowaniu i poslizgu kola podczas hamowania, nie widze powiazania miedzy jednym a drugim, abs jest to oklad zapobiegajacy blokowaniu kol podczas ostrefo hamowania i umozliwienie skrecania podczas takiego hamowania
[ Dodano: Pon Paź 01, 2007 22:16 ]
Szpera to jest uklad zapobiegajacy poslizgowi jednego kola podczas przyspieszania a abs zapobiega blokowaniu i poslizgu kola podczas hamowania, nie widze powiazania miedzy jednym a drugim, abs jest to oklad zapobiegajacy blokowaniu kol podczas ostrefo hamowania i umozliwienie skrecania podczas takiego hamowania
W 16v jest układ zwany EDL (elektronic differential lock) i jest to układ całkowicie oparty o ABS ! ! ! Jego działanie najlepiej zaobserowować ( i usłyszeć ) w zimie na śniegu lub lodzie.Marioo pisze:Szpera to jest uklad zapobiegajacy poslizgowi jednego kola podczas przyspieszania a abs zapobiega blokowaniu i poslizgu kola podczas hamowania, nie widze powiazania miedzy jednym a drugim, abs jest to oklad zapobiegajacy blokowaniu kol podczas ostrefo hamowania i umozliwienie skrecania podczas takiego hamowania
Ostatnio zmieniony pn paź 01, 2007 22:22 przez zodiak, łącznie zmieniany 1 raz.
Nad ranem:
Nad ranem:
Nie bede sie klocil bo nie mialem doczynienia z 16v, moze tam jest cos takiego, ja tylko poalem definicje szpery mechanizmu roznicowego. Moze jest cos w abf inaczej rozwiazane i korzysta z czujnikow abs, jezeli jest to elektroniczna blokada dyferenjcalu to z czegos musi wiedziec ze jedne kolo sie kreci szybciej w sumie a czujnik abs to nic innego jak czujnik predkosci kola. Pozdrawiam
ps. czlowiek cale zycie sie uczy
ps. czlowiek cale zycie sie uczy
jak tak dalej pojdzie to nigdy nie złoze swojej perełki-koszmar z finansami-autko stoii az sie łezka kręci,skrzynie droge-mam wrazenie ze sie poddam i sprzedam go tak jak stoii:(:(.
Moze ktos chce gaz bo wywaliłem z mojego vrka-wogóle jak mozna zagazowac taką perełke-wczesniejszy własciciel był chyba lub nadal jest debilem-i to jeszcze zwykły gaz nie sekwencja-normalnie benzynki mi pali 12 a na super instalacji 25 gazu hehe-super mu sie kalkulowało.Dobra teraz na powaznie-szukam w miare tanio skrzyni do vra-ide na zywioł i zakładam oryginał,nie bede szukał i dopasowywał Bóg wie czego.A jakby jeszcze na raty dało rade rozłozyc zakup skrzyni to byłaby bajka hehe:):)nie smiac sie-a moze jescze cuda sie zdarzają.
Diesel
Moze ktos chce gaz bo wywaliłem z mojego vrka-wogóle jak mozna zagazowac taką perełke-wczesniejszy własciciel był chyba lub nadal jest debilem-i to jeszcze zwykły gaz nie sekwencja-normalnie benzynki mi pali 12 a na super instalacji 25 gazu hehe-super mu sie kalkulowało.Dobra teraz na powaznie-szukam w miare tanio skrzyni do vra-ide na zywioł i zakładam oryginał,nie bede szukał i dopasowywał Bóg wie czego.A jakby jeszcze na raty dało rade rozłozyc zakup skrzyni to byłaby bajka hehe:):)nie smiac sie-a moze jescze cuda sie zdarzają.
Diesel
- mg-maciek
- Ma gadane
- Kontakt:
jak byś wyregulował instalację a nie ją wyrzucał to dzisiaj była by kasa na skrzynkę a nie wyzywanie pośrednio ładnych parę tysięcy użytkowników lpg od debili - instalacje zakłądają nawet do silników 4.2 litra i nie płaczą - to taka dygresja żeby nie używać nie potrzebnych słów tym bardziej że jak poszukasz to się przekonasz że wiele osób na tym forum ma vr z gazem i nie narzekają
pozdrawiam
(oprócz uwag wyrazy współczucia - też krew by mnie zalała jak by takie autko mi klęknęło - kiedyś patrzyłem na ALLEGRO na skrzynki jest ich tam sporo, warto poszperać akucja po aukcji może coś się trafi)
pozdrawiam
(oprócz uwag wyrazy współczucia - też krew by mnie zalała jak by takie autko mi klęknęło - kiedyś patrzyłem na ALLEGRO na skrzynki jest ich tam sporo, warto poszperać akucja po aukcji może coś się trafi)
- Borys
- V.I.P.
- Auto: VR6T
- Kontakt:
Zadna skrzynia z VR6 nie miała szpery,. jest to zwykły mechanizm róznicowyMarioo pisze:Jezeli skrzynie masz z 8 zaworowego to chyba nie bedzie pasowac mechanizm, bo w vr jest mechanizm o ograniczonym tarciu (szpera) a w 8 zaworowym nie ma, w 16 zaworwym jest ale nie jestem pewien czy bedzie pasowac.
przekładkę róznicówki da sie zrobic z innej skrzyni ale musi byc tej samej serii 02A, zasna róznicówka ze skrzyn 020 nie podejdzie do 02A
tak samo jak zadna inna skrzynia nie podejdzie do vr6- musi byc od vr6
www.vrservice.pl
Borys pisze: tak samo jak zadna inna skrzynia nie podejdzie do vr6- musi byc od vr6
I wszystko jasne jeśli chodzi o dobór całej skrzyni.zodiak pisze: Według mnie skrzynia od VR6 ma zupełnie inną obudowę i innej zamiast niej się nie zastosuje.
Nad ranem:
Nad ranem: