A i oczywiście, że studiowałemppoll27 pisze:postudiuj literature apropo warunków w jakich otwierają/zamykają się te zaworki
Zaworek przewietrzania komory pływakowej - z powodu nagrzewania się komory pływakowej gaźnika, zwiększa się intensywność jego parowania. Ponieważ króciec odpowietrzający komorę pływakową jest wyprowadzony w miejscu, gdzie jest zasysane powietrze do gaźnika, opary paliwa przedostają się do przewodu dolotowego - prowadzi to do wzbogacenia mieszanki na biegu jałowym. Rozwiązaniem tego jest zaworek dodatkowego odpowietrzenia komory pływakowej - otwierający się w przypadku zamknięcia przepustnicy.
Co do zaworka sterującego filtrem węgla aktywnego, to zbyt wiele na ten temat nie znalazłem - filtr węgla aktywnego zapobiega przedostawaniu się oparów paliwa z odpowietrzenia komory pływakowej i zbiornika paliwa do atmosfery. Ten trzeci wężyk, który dochodzi do tego filtra służy do sterowania kierunkiem działania (ale tego nie jestem pewien) tego filtra, poprzez podciśnienie, które dozowane jest za pomocą drugiego elektozaworka. O ile się nie mylę, to w golfie mkIII filtr węgla aktywnego jest już bezpośrednio sterowany elektrycznie.
Nie za bardzo tylko wiem, o co chodzi z tym sterowaniem tego filtra - kiedy, co i jak...