[mkII] RP - pytania o pompę paliwa
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mkII] RP - pytania o pompę paliwa
Ciągle szukam.... tym razem podejrzenie padło na pompę paliwa
1. Ile RP ma pomp paliwa? Bo czytam sobie archiwum i wypatrzyłem taki post, że niektóre golfy mają 2 pompy - w baku i koło baku. Jak to jest w 1,8 RP? Ja mam 1 koło baku, w baku jest to samo co było jak miałem gaźnik - czyli tylko pływak, rurka i sitko.
2. Dzisiaj mi golf zdechł, zostawiłem go na poboczu i wróciłem do niego po 3 godzinach. Kręcę rozrusznikiem i nic - nawet nie pierdnie. Odpiąłem wąż od paliwa przy wtrysku, kręcę kluczem a zupa nie leci. Dopiero poleciała za jakiś czas - po dalszej minucie kręcenia, włączania i wyłączania zapłonu. Jak włączałem zapłon, to pompę słychać, brzęczy tam sobie cichutko. Może być, że szwankuje???
3. Czy pompa może się tak psuć, że raz działa raz nie, raz lepiej a raz gorzej? I dawać takie objawy, że jadę sobie a nagle auto słabnie a potem zdycha?
Dzięki, pzdr,
Skygge.
ps. jeszcze jedno - filtr od pompy jest nówka nie śmigany a ten w baku czysty jak łza.
1. Ile RP ma pomp paliwa? Bo czytam sobie archiwum i wypatrzyłem taki post, że niektóre golfy mają 2 pompy - w baku i koło baku. Jak to jest w 1,8 RP? Ja mam 1 koło baku, w baku jest to samo co było jak miałem gaźnik - czyli tylko pływak, rurka i sitko.
2. Dzisiaj mi golf zdechł, zostawiłem go na poboczu i wróciłem do niego po 3 godzinach. Kręcę rozrusznikiem i nic - nawet nie pierdnie. Odpiąłem wąż od paliwa przy wtrysku, kręcę kluczem a zupa nie leci. Dopiero poleciała za jakiś czas - po dalszej minucie kręcenia, włączania i wyłączania zapłonu. Jak włączałem zapłon, to pompę słychać, brzęczy tam sobie cichutko. Może być, że szwankuje???
3. Czy pompa może się tak psuć, że raz działa raz nie, raz lepiej a raz gorzej? I dawać takie objawy, że jadę sobie a nagle auto słabnie a potem zdycha?
Dzięki, pzdr,
Skygge.
ps. jeszcze jedno - filtr od pompy jest nówka nie śmigany a ten w baku czysty jak łza.
No to będę się musiał chyba przedreptać do mechaniora, niech zmierzy ciśnienie, bo ja nie wiem jak to powinno wyglądać. W każdym razie u mnie jak już leci z węża paliwo, to dość słabym i przerywanym strumieniem, jakby pompa miała prostatę - ja 50x mocniej sikam od niej . Konsultowałem się wcześniej z jakimś mechanikiem (który wąż odpiąć i takie tam) i on mi powiedział żebym uważał, żeby mi nie siknęło do oka. Ale z takim ciśnieniem to musiałbym przystawić ten wężyk do oka na max 10cm.
Pozdr,
Skygge
Pozdr,
Skygge
Konsultowałem się wcześniej z jakimś mechanikiem (który wąż odpiąć i takie tam) i on mi powiedział żebym uważał, żeby mi nie siknęło do oka. Ale z takim ciśnieniem to musiałbym przystawić ten wężyk do oka na max 10cm.
Jak popatrzysz na węże co dochodzą do wtrysku to masz zaznaczone dopływ i odpływ paliwa. Ciśnienie jest dość wysokie (zobacz jakie tam są przewody)
Moim zdaniem pompa pada.
Pozdrawiam
Jak popatrzysz na węże co dochodzą do wtrysku to masz zaznaczone dopływ i odpływ paliwa. Ciśnienie jest dość wysokie (zobacz jakie tam są przewody)
Moim zdaniem pompa pada.
Pozdrawiam