Wymiana oleju w skrzyni biegów???
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
olej
Można wymieniać choć jeśli wszystko jest ok to nie warto. Jeżeli już chcesz wymienić to niezależnie od przebiegu auta tylko pełen syntetyk. Troche kosztuję bo ko 50 zł 1 litr. Jeśli chodzi o ilość to koło 3 litrów. Lej tak długo aż zacznie wylewać się z otworu u góry skrzyni.
Na mineralnym skrzynia (VW) do naprawy po klilku tysiącach
kodek
- vwmadison
- Użytkownik
- Kontakt:
no wasnie.....A ja mam jeszcze stary olej (15 latni) i też jak sie rozgrzeje lub stoi w korku to czsem biegi potem wchodzą oporowo.....Może faktycznie już te 15 lat robi swoje w skrzyni i też ciegna sie wyrabiają....
[size=150][color=blau][b]powered by VW greenpower[/b][/color][/size]
[size=167][color=red][b] mój golf - 19 lat w dobrym tonie......[/b][/color][/size]
[size=167][color=red][b] mój golf - 19 lat w dobrym tonie......[/b][/color][/size]
Olej do Golfa 3
Jeszcze dzisiaj myślałem, że wlałem dobry olej do skrzyni biegów. W sklepie powiedziałem o jaki olej mi chodzi, a facet powiedział, że dobierze i ten będzie bardzo dobry. Sprzedał mi olej ELF TRANSELF TYPE B 80W90 i wedłóg API GL 5. Na innym forum wyczytałem, że w żadnym wypadku GL5 nie można lać do skrzyni golfa. Czy rzeczywiście ten olej mam spuścić ??
- Ryś Stepowy
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Dziwne?! w latach 80 lali w fabryce mineralny do skrzyni i chulały mnóstwo kilometrów, u mnie też chodzi jak złoto, a auto z 86 roku.kodek pisze:Można wymieniać choć jeśli wszystko jest ok to nie warto. Jeżeli już chcesz wymienić to niezależnie od przebiegu auta tylko pełen syntetyk. Troche kosztuję bo ko 50 zł 1 litr. Jeśli chodzi o ilość to koło 3 litrów. Lej tak długo aż zacznie wylewać się z otworu u góry skrzyni.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Byłem u mechanika, który też ma mk2 i powiedział, że można lać każdy zgodny z normą GL-4... Byleby nie hipol ))) No i dolał mi TUTAL (czy jakoś tak - ok.25zł/l) - taki jak standardowo leją do fiata (syntetyk)... Wyciekło mi ok.0,7l... Niestety ciągle jakieś dziwne dźwięki dochodzą od skrzyni... Chyba nieuchronnie zbliża się kres jej życia :-/
Witam
Jak kupiłem auto było nakręcone 200tkm, wymieniłem olej w skrzyni bo zaczynała delikatnie wyć, olej był czarny zawierał dużo opiłków, myślałem że skrzynka długo nie pociągnie to nalałem HIPOL 80w90, wycie ustało, przy 300tkm zrobiłem następną wymiane, teraz jest 320tkm skrzynka cicho pracuje biegi wchodzą bez problemu. Myśle że jak nic się nie dzieje skrzynia jest cicha, to nie ma po co tam zaglądać, a pieniżki lepiej wydać np. na
Jak kupiłem auto było nakręcone 200tkm, wymieniłem olej w skrzyni bo zaczynała delikatnie wyć, olej był czarny zawierał dużo opiłków, myślałem że skrzynka długo nie pociągnie to nalałem HIPOL 80w90, wycie ustało, przy 300tkm zrobiłem następną wymiane, teraz jest 320tkm skrzynka cicho pracuje biegi wchodzą bez problemu. Myśle że jak nic się nie dzieje skrzynia jest cicha, to nie ma po co tam zaglądać, a pieniżki lepiej wydać np. na
Ojojoj. Ratujcie. Odebrałem dzisiaj od mechanika skrzynie biegów (Mk2 1.6TD) po wymianie łożyska na wale głównym. Niestety mechanik wylał zlany olej ze skrzyni (210tyś.km) i polecił mi zalać Elfem mineralnym 85w/90. Na forum wyczytałem, że nie zalewać mineralnym bo to koniec skrzyni po kilkunastu tysiącach. Czym mam więc zalać skrzynie? Dodam, że mam zamiar jeździć tym autkiem jeszcze dłuugie lata. Pozdrawiam i prosze o pilne odpowiedzi
Brak pomysłu na podpis:)
Możesz śmiało lać, to dobry olej. I nie słuchaj panikarzy.Overmo pisze:Ojojoj. Ratujcie. Odebrałem dzisiaj od mechanika skrzynie biegów (Mk2 1.6TD) po wymianie łożyska na wale głównym. Niestety mechanik wylał zlany olej ze skrzyni (210tyś.km) i polecił mi zalać Elfem mineralnym 85w/90. Na forum wyczytałem, że nie zalewać mineralnym bo to koniec skrzyni po kilkunastu tysiącach. Czym mam więc zalać skrzynie? Dodam, że mam zamiar jeździć tym autkiem jeszcze dłuugie lata. Pozdrawiam i prosze o pilne odpowiedzi
V.
Golf i Kałasznikow powstały na bazie tej samej filozofii-prostota, niezawodność i swoista elegancja...