Ekonomia Golfa
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
To faktycznie duzo zalezy od tego jak sie depcze...i wiem ze silnik w mk3 jest wiekszy ale z kolei jest bardziej nowoczesny i powinno sie to troche rownowazyc...mam np znajomego ktory jezdzi Mondeo z silnikiem TDI (chyba 1,8) i jemu wychodzi spalanie w miescie do 6,5 a w trasie<6 czyli nawet przy duzo wiekszej masie niz mk2 mozna miec nieduze spalanie...Martin_GTD pisze:No tak ale MK2 jest lżejszy o 200kg i ma troche mniejszy motorek bo 1.6, jak dla mnie to 7.5 jest do przyjecia przy ostrej jezdzie.
Przy spokojnej mi pali ok 6
Spalanie
Nie moge wyjsc z podziwu jak wy to robicie.
Ja mam MK III 1,6 benzynka i 55kW rocznik '93 i pali skubaniec 10l i to lekko w zimie prawie 10,5 - 11l !
Moze ktos mi podpowie co zrobic (wymienic) zeby choc troche spadlo spalanie. Widze ze uzytkownicy GT maja lepsze osiagi.
pozdrawiam
Ja mam MK III 1,6 benzynka i 55kW rocznik '93 i pali skubaniec 10l i to lekko w zimie prawie 10,5 - 11l !
Moze ktos mi podpowie co zrobic (wymienic) zeby choc troche spadlo spalanie. Widze ze uzytkownicy GT maja lepsze osiagi.
pozdrawiam
Duzo zalezy od tego jak jest wyregulowany silnik...a jeszcze wiecej od tego jaka ciezka ma sie noge...
Sprawdz czy zaplon jest dobrze wyregulowany...
Zalezy jeszcze na jakich gumach jezdzisz...bo u mnie 10mm roznicy w szerokosci gum (letnie/zimowe) zmienia przynajmniej pol litra /100km...(i wiem ze to nie jest zalezne od temperatury bo porownania sa robione w okresie wymiany kiedy pogode mozna przyjac za stala)
Sprawdz czy zaplon jest dobrze wyregulowany...
Zalezy jeszcze na jakich gumach jezdzisz...bo u mnie 10mm roznicy w szerokosci gum (letnie/zimowe) zmienia przynajmniej pol litra /100km...(i wiem ze to nie jest zalezne od temperatury bo porownania sa robione w okresie wymiany kiedy pogode mozna przyjac za stala)
Witam,
Spalanie (pojeździłem więcej więc bardziej miarodajnie)
miasto = 10-15l w zalezności od buta srednio 12l
trasa =7l emerycko , 8l standard , 9-10 l but w podłodze
W porónwaniu z sinikiem 9A z corrado to ABF pali około 1l mniej.
Koszty:
świece 24zł
rozrząd kompletny z robocizną 720 zł
filtry - 100zł
czujnik zasysanego powietrza 80 zł
przedna atrapa ohne emblem 170zł
serwis klimy = 200zł
kluczyk z immo = 130zł
hamownia=150zł
pierdółki = około 200zł
kwaśne miny kierowców BMW zostawionych na światłach - bezcenne
Pozdrawiam
Spalanie (pojeździłem więcej więc bardziej miarodajnie)
miasto = 10-15l w zalezności od buta srednio 12l
trasa =7l emerycko , 8l standard , 9-10 l but w podłodze
W porónwaniu z sinikiem 9A z corrado to ABF pali około 1l mniej.
Koszty:
świece 24zł
rozrząd kompletny z robocizną 720 zł
filtry - 100zł
czujnik zasysanego powietrza 80 zł
przedna atrapa ohne emblem 170zł
serwis klimy = 200zł
kluczyk z immo = 130zł
hamownia=150zł
pierdółki = około 200zł
kwaśne miny kierowców BMW zostawionych na światłach - bezcenne
Pozdrawiam
hmm moj cudowny 1.9 D rocznik 93 pali ok 5l jezdzac ciezką noga po miescie.. np z gdanska do sopotu... generalnie silnik bardzo ekonomiczny:) bardzo polecam ale rekordow prędkosci nie pobijesz...
[url=http://imageshack.us][img]http://img263.imageshack.us/img263/1130/falky5qi2ww.png[/img][/url]
~~~~~~~~~~~~
VW Pruszcz Team
~~~~~~~~~~~~
VW Pruszcz Team
a ja mam mkII z 91 r., silnik 1.8 w wersji GT i spalanie mnie naprawde zadowala patrząc na pojemnośc tego silnika.W miescie pali około 7,5-8,5 l a w trasie 6,5 - 7,2 oczywiscie przy spokojnej jeżdzie. Mam ten mini komputer pokładowy czy jak tam sie to nazywa i na bierząco moge sledzić spalanie.
Aha jeżdze na oponach 195/50/15-czyli na takich na jakich wersje GT wychodziły.
Przy nazwijmy to "nie spokojnej" jeżdzie oczywiście spalanie drastycznie wzrasta, no ale trzeba sie z tym liczyć ze nie ma nic za darmo :]
Aha jeżdze na oponach 195/50/15-czyli na takich na jakich wersje GT wychodziły.
Przy nazwijmy to "nie spokojnej" jeżdzie oczywiście spalanie drastycznie wzrasta, no ale trzeba sie z tym liczyć ze nie ma nic za darmo :]
dawno, dawno temu eMKaDwa
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p= ... 8a#2102978
Części GTI, GT TDI, Cupra, FR
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p= ... 8a#2102978
Części GTI, GT TDI, Cupra, FR