Jaki olej ??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Racja Groszek. Też mam takie zdanie na ten temat. A ty Taz pewnie oglądałeś film nakręcony przez Shela. A co do Mobil 1 to np Opel zalewa nim nowe silniki.
A co do samego oleju mój golfik zrobił w niemczech 80tys na Elfie( zalewany w serwisie) w Polsce 30 tys na Mobil 1 Seminyntetic a bagnet od oleju oglądam podczas zmiany. Dodam że zmieniam co 8 tys.
A co do samego oleju mój golfik zrobił w niemczech 80tys na Elfie( zalewany w serwisie) w Polsce 30 tys na Mobil 1 Seminyntetic a bagnet od oleju oglądam podczas zmiany. Dodam że zmieniam co 8 tys.
pozdrowionka Tomek
Nie sądze, olej w końcu wymienia się dosyć często (rok/10-15tyś jak kto woli). Do komory silnika zagląda się nawet często- choćby dolewając płyn do spryskiwacza.dommarc pisze:Jak zacznie cieknąć to może być już za późno.dominoh pisze:Mój golf 1.8 benz ma 178tyś km na zegarze, a ile tak naprawde...
Zaraz po kupnie wlalem półsyntetyk (Esso) - na próbe - i działa. Druga wymiana też półsyntetyk. Jak kiedyś będzie coś wyciekać to wtedy dopiero minerał.
Widzę, że jesteś już przekonany do mineralnego oleju.Grunt to często zmieniać olej.
Napisz jaki wlaleś.
Pozdro
Ostatnio zmieniony śr wrz 08, 2004 10:34 przez dominoh, łącznie zmieniany 2 razy.
CZARNY NISKI SZEROKI
Wracając do tematu Castrola, to jak juz wspomniałem mam hurtownie olejów i jakis czas temu wpadła mi w ręce partia Magnatec 10W40 trzaskana przez pewnego Pana w Suchym Lesie k/Poznania, zreszta w niezbyt atrakcyjnej cenie dla mnie była to różnica na pierwszy rzut oka na etykiety, ale laik mógłby sie naciac, wiec nie uwazam aby moja rada aby zakupić go w Niemczech jest niedorzeczna. Jesli chodzi o GTX3Protection bedacy dla mnie najlepszym olejem typy 15W40 dostepnym na polskim rynku, to ja sprzedaję go po 95 zl za 4 litry, mam również niezły tzw.biały GTX z dodaną formuła HIGH MILLEAGE dedykowany samochodom z większym przebiegiem, koszt ok.74 zl za 4 litry. Nadal jednak upieram się,ze pomimo sporego przebiegu TDI najchetniej przyjmuje półsyntetyk, no chyba ze z TDI pozostal tylko napis.
Jeśli chodzi o platinum - stanowczo odradzam, w branzy mówimy na to Trzebinia w ladnym opakowaniu. Olejem z Orlenu wartym swej ceny /u mnie ok. 40 zl za 4 litry/ jest Classic 15W40, z czystym sumieniem polecam do benzynowych Golfów po 180 tysiacach km.,dobry i tani,niestety tylko 4- i 1-litrowy.
Jeśli chodzi o platinum - stanowczo odradzam, w branzy mówimy na to Trzebinia w ladnym opakowaniu. Olejem z Orlenu wartym swej ceny /u mnie ok. 40 zl za 4 litry/ jest Classic 15W40, z czystym sumieniem polecam do benzynowych Golfów po 180 tysiacach km.,dobry i tani,niestety tylko 4- i 1-litrowy.
- sq8bwh
- Ma gadane
Ja do diesli polecam CARLUBE, jest to nowy olej (na polskim rynku) i nie żeniony. Zadnych beczek i rozlewanego w Polsce, a zwlaszcza "taniego" a markowego. Złodziejstwo u nas tak jest zakorzenione że szkoda gadać.
Ale np. CARLUBE na oryginalną naklejkę (angielską) i polska na niej. na to trzeba zwrócić uwagę. Pozdrawiam Paweł
Ale np. CARLUBE na oryginalną naklejkę (angielską) i polska na niej. na to trzeba zwrócić uwagę. Pozdrawiam Paweł