Chłodzenie silnika.

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
BENITO
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Chłodzenie silnika.

Post autor: BENITO » wt lis 13, 2007 15:02

Witam.
Mam pytanko do kolegów.

Objawy i wnioski które mogą wam pomóc:

Wskaźnik temperatury przy rozgrzaniu silnika maksymalnie dochodzi do 3/4 skali po kilku km jazdy.
Nowy termostat wahlera na 87 stopni (sprawny, po rozgrzaniu układu otwiera się bo dolna rura od chłodnicy robi się ciepła).
Pompa wody sprawdzona (sprawna, wirnik nie oddzielił się od osi napędowej ani nie zapiekł).
Nowy płyn chłodniczy do -35 stopni (kager).
Płynu chłodniczego nie ubywa, oleju też nie.
Chłodnica raczej drożna, bo w końcu ta dolna rura jest ciepła ale po naprawdę długim rozgrzewaniu.
Mały obieg z nagrzewnicą działa doskonale, ogrzewanie jest bardzo skuteczne. Płyn wraca do zbiornika przelewem.
Po otwarciu korka (na gorącym silniku) po pokonaniu około 12 km odcinka jest lekkie "rzygnięcie płynem", nie wypluwa go więcej jak 50 ml. Z tym, że przed otwarciem dolna rura chłodnicy jest zazwyczaj zimna a górna napęczniała i ciepła, bo termostat się nie otworzył.

Czy późne otwieranie się termostatu może być spowodowane złym funkcjonowaniem korka w zbiorniku wyrównawczym? Chodzi mi o to, czy korek nie powinien upuszczać ciśnienia w dużym obiegu?

Zastanawiam się jeszcze czy po takiej jeździe nie zmierzyć temperatury tego gorącego płynu jakimś termometrem.
Ostatnio zmieniony wt lis 13, 2007 15:03 przez BENITO, łącznie zmieniany 1 raz.

Powrót do korzeni, GTD to jest to.

Awatar użytkownika
paja
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: paja » wt lis 13, 2007 15:38

BENITO ja kiedyś u siebie w dieslu miałem podobnie. Sprawdzałem termostaty, bo kupowałem aż dwa nowe i oba się otwierały. Okazało sie że w sklepie coś za każdym raz coś im się chrzaniło i dawali mi zły termostat. Za duży, otwierał sie w układzie ale za mało. Po zmianie sklepu i już 3 termostatu jak ręką odjął. Korek też może być przyczyną, gdyż odpowietrzacz może już nie działać. Sprawdz na innym, może pomoże

Obrazek

Awatar użytkownika
BENITO
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: BENITO » wt lis 13, 2007 15:41

Termostat na pewno zły nie jest. Chodzi mi czy to może wina tego korka, że on się tak późno otwiera.

Powrót do korzeni, GTD to jest to.

Awatar użytkownika
paja
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: paja » wt lis 13, 2007 15:43

BENITO, tego że się późno otwiera raczej nie, może być przyczyną wywalania wody.

Obrazek

Awatar użytkownika
marioo1986
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: marioo1986 » wt lis 13, 2007 18:03

mi przez korek gotowal sie plyn.tez wymienilem wszystko.termostat, czujnik w chlodnicy i ten przy glowicy.i nic dalej gotowalo i wywalalo plyn.co sie okazalo-ten oring pod spodem korka/ktory powoduje ze dolna czesc korka sie rusza/ zagial sie i nie odpowietrzalo ukladu.tworzylo sie cisnienie i przez to gotowalo sie i wywalalo plyn.moze sie Tobie przycina ten korek?

Awatar użytkownika
gOOzOl
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Re: Chłodzenie silnika.

Post autor: gOOzOl » wt lis 13, 2007 18:10

BENITO pisze:
Czy późne otwieranie się termostatu może być spowodowane złym funkcjonowaniem korka w zbiorniku wyrównawczym? Chodzi mi o to, czy korek nie powinien upuszczać ciśnienia w dużym obiegu?
ale tam ma byc cisnienie, przez to pozniej nastepuje wrzenie, wlasnie poprzez wzrost cisnienia. przegrzanie prowadzi do nadmiernego wzrostu cisnienia i wtedy korek dziala jak zawor bezpieczenstwa. pozne otwarcie termostatu moze to spowodowac ale wtedy walilo by ci plynem. efekt jak przy zagotowaniu. a odnoszac sie juz bezposrednio do pytania korek powinien upuszcac cisnienie jesli przekroczy ono dopuszczlna wartosc, to chyba powyzej 1,6 bara, po to zeby ci czegos nie rozerwalo.

[ Dodano: 13 Lis 2007 17:13 ]
BENITO pisze:Termostat na pewno zły nie jest. Chodzi mi czy to może wina tego korka, że on się tak późno otwiera.
raczej nie, bo on dziala mechanicznie reagujac na zmiane temp. musialby byc w jakis sposob odizolowany od goracego czynnika a to prawie niemozliwe

Awatar użytkownika
paja
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: paja » wt lis 13, 2007 20:35

gOOzOl, tak ma być ciśnienie, ale odpowiednie, powietrze musi mieć któredy ujść w momencie rozszerzania się wody itd.

Obrazek

Awatar użytkownika
bongo
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bongo » wt lis 13, 2007 20:57

BENITO pisze:Chodzi mi o to, czy korek nie powinien upuszczać ciśnienia w dużym obiegu?
Powinien,inaczej ciśnienie byłoby za duże.I tak samo korek wpuszcza powietrze,o czym nikt nie wspomniał,podczas stygniecia płynu gdy jego objętość maleje.
Zastanawiam się jeszcze czy po takiej jeździe nie zmierzyć temperatury tego gorącego płynu jakimś termometrem.
Zmierz i zobaczysz jaka będzie,być może tylko wskaznik w liczniku zepsuł sie.

Awatar użytkownika
marioo1986
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: marioo1986 » wt lis 13, 2007 21:11

quote]Zmierz i zobaczysz jaka będzie,być może tylko wskaznik w liczniku zepsuł sie.[/quote]

ale nie zapomina ze wywala mu ta wode.czyli nie tylko wskaznik.ja stawiam na korek

Daneqq
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Daneqq » wt lis 13, 2007 23:18

Kolego jak wskazowka dochodzi ci do 3/4 to masz zle odpowietrzony układ. Powinna dochodzic gora do połowy ok 90 stopni. to ze ci wskazuje 3/4 to wina powietrza w ukłądzie i czujnik mierzy temp powietrza czyli wyzsza. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
tberent
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tberent » wt lis 13, 2007 23:54

Daneqq, a jakby miał niższa temperature to co by wskazywało??
BENITO, sprawdz korek, u mnie tak było

MOJE byłe byłe VW :)
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1176271#1176271
było mk1 1.5D
było mk2 1.6TD
jest mk3 1.9 TDI 1Z
jest mk6 2.0 TDI CBDC HL

Awatar użytkownika
Lukas-182
Sprzedawca
Sprzedawca
Kontakt:

Post autor: Lukas-182 » śr lis 14, 2007 15:05

Mam taki sam problem: Wymieniałem termostat, zawsze na Wahlera, wymieniłem korek na nowy i płyn chłodniczy ( KULER całkowicie wymieniony, weszło 7,5litra ) i mam ten sam problem, temperatura po rozgrzaniu silnika na 3/4 skali. Być może to złe odpowietrzenie, ja zawsze po zmianie termo lub płynu, odpalam autko, chodzi aż załączy wentylator na chłodnicy, gaszę go, czekam aż ostygnie i dolewa płyny. Słyszałem, że podczas odpowietrzania trzeba zdjąć wąż z nagrzewnicy, bo ona jest wyżej nić zbiornik i tam może się zbiera powietrze, ale nie wiem czy to prawda, nigdy tak nie robiłem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”