Był syntetyk = dolewać/wymieniać na syntetyk, a jak mineralik to mineralik, A czy pomoże wymiana z syntetyka na mineralny? hmm moze zmniejszyć wycieki, olej jest odrobine gęstszy (80W/90) może i pomoże. Powiem że są "ludki" co zeby wyciszyć łożyska w skrzyni dodają pewnego zacnego specyfiku - trocin ,podobno pomaga hehe.kodek pisze:Ja upieram się przy tymże powinien być syntetyk. Skoro zalany do nowego jest stynyetykiem a producent nie zaleca wymiany oleju to na jakim się jeździ do końca?
Wymiana oleju w skrzyni biegów???
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Ryś Stepowy
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
- marsell
- Mały gagatek
- Kontakt:
Przejechałem już kilka tys. km i skrzynia nie jest głośniejsza, jedyna różnica to lekko wchodzące biegi przy zimnym silniku. Olej Mobil. A tani dlatego, że w serwisie, w którym byłem leją go z beczki.ck pisze:A ile przejechałeś na tym oleju i czy skrzynia zrobiła się głośniejsza,czy nie czuć żadnej różnicy?Aha a jakiej firmy olej zalałeś,że taki tani?chalcik pisze:A ja właśnie wymieniłem olej w skrzyni na półsyntetyk 75W90 i była to bardzo dobra decyzja. Biegi zaczęły wchodzić lekko przy zimnym silniku (wcześnie wchodziły ciężko, szczególnie dwójka i trochę dłużej niż przez pierwsze kilkanaście sekund). Koszt niezbyt duży, weszło niecałe 2 litry oleju a litr kosztował 20zł.