Vento 2.0 8V problem z instalacją gazową
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Vento 2.0 8V problem z instalacją gazową
Witam
Mam Vento 1994 r. silnik 2.0 8V, założyłem do niego instalację gazową II generacji z komputerem Autronic 700 i zabezpieczeniem antywystrzałowym. Niestety podczas przłączania z benzyny na gaz następuje krótkie szarpnięcie i najczęściej gaśnie silnik. Podobny problem występuje podczas przełączanie z gazu na benzynę - mocne szarpnięcie tak jakby na chwilę zabrakło paliwa i jeśli jest to na postoju silnik gaśnie, podczas jazdy najczęściej jedzie dalej na benzynie ale potrafi też zgasnąć.
Ustawienia komputera w programie AMON są "poprawne"
Proszę o pilną poradę.
Mam Vento 1994 r. silnik 2.0 8V, założyłem do niego instalację gazową II generacji z komputerem Autronic 700 i zabezpieczeniem antywystrzałowym. Niestety podczas przłączania z benzyny na gaz następuje krótkie szarpnięcie i najczęściej gaśnie silnik. Podobny problem występuje podczas przełączanie z gazu na benzynę - mocne szarpnięcie tak jakby na chwilę zabrakło paliwa i jeśli jest to na postoju silnik gaśnie, podczas jazdy najczęściej jedzie dalej na benzynie ale potrafi też zgasnąć.
Ustawienia komputera w programie AMON są "poprawne"
Proszę o pilną poradę.
Witam!
po mojemu to w momencie przełączania nie występuje brak paliwa lecz jego nadmiar bo silnik pracuje na benzynie a w momencie przełączenia wraz z powietrzem dostaje dodatkową dawke pędnika czyli lpg, i odwrotna sytuacja w momencie powrotu na benzyne. Nadmiar wachy za mało powietrza takie jest moje zdanie, trzeba dokładnie sprawdzić regulacje.
po mojemu to w momencie przełączania nie występuje brak paliwa lecz jego nadmiar bo silnik pracuje na benzynie a w momencie przełączenia wraz z powietrzem dostaje dodatkową dawke pędnika czyli lpg, i odwrotna sytuacja w momencie powrotu na benzyne. Nadmiar wachy za mało powietrza takie jest moje zdanie, trzeba dokładnie sprawdzić regulacje.
- Paweł Marek
- V.I.P.
- Paweł Marek
- V.I.P.
W moich autkach przełączanie odbywa się po przekroczeniu pewnych obrotów silnika, a w jednym z nich również przy nagłym spadku obrotów po zdjęciu nogi z pedału gazu. Ty pewnie masz przełącznik zależny również od temperatury. W takim razie na krótkich dystansach wiele nie zaoszczędzisz. Zmień ten przełącznik i spokój a w zimie przejedź kawałek na benzynie zanim włączysz gaz.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Tzn ja mam takie przełączniki że mogę ustawić w trzech pozycjach. Tylko na benzynie, tylko na gazie (łącznie z zapalaniem) i trzecia pozycja najczęściej używana: zapala na benzynie a po zwiększeniu obrotów przełącza się na gaz samodzielnie.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Ja mam komputer Autronic 700 w którym można zmieniać próg przełączania w zależności od obrotów, temperatury,podczas przśpieszania lub zwalniania i jeszcze sporo innych parametrów ale gazownicy są niedouczeni.
Montowałem u nich gaz w mk3 1.8i 75KM automat z takim samym komputerem i chodzi super. Przełączanie z benzyny na gaz oraz odwrotnie następuje niezauważalnie.
Niestety przy Vento dali d***.
Montowałem u nich gaz w mk3 1.8i 75KM automat z takim samym komputerem i chodzi super. Przełączanie z benzyny na gaz oraz odwrotnie następuje niezauważalnie.
Niestety przy Vento dali d***.
- Paweł Marek
- V.I.P.
No tak. Nie daj za wygraną i jedź do nich i proponuję jeśli tak można zrobić odłączyć zależność od temperatury. Albo ustawić ją na jakąś minimalną temperaturę jak się da. Ale czemu to szarpanie jest u ciebie takie dotkliwe to nie wiem. U mnie też szapie ale to żaden problem. PO prostu sam decyduję kiedy sie przełączy jak dodam gazu. Dzięki braku zależności od temperatury. Zreszta gaz ma i tak wiekszą temeraturę spalania więc silnik dość szybko sie rozgrzewa. Nie wolniej wiele jak na benzynie. Aże 2.0 to kupa żeliwa do rozgrzania to inna sprawa.
Takie przestawianie ustawień komputera moge zrobic sam, mam sprzęt do tego potrzebny.
Ale za co im płaciłem, czemu nie powiedzieli przed montażem, że będą takie cuda. Pewnie założyłbym sekwencję i pewnie nie u nich.
A tak już 3 dni się męczę - byłem u nich już 6 razy. Oni, niby coś zmieniają i ma być dobrze a nie jest. Już ręce mi opadają.
Jazda mk3 na gazie to była przyjemność a w Vento to męczarnie i zagrożenie w ruchu drogowym.
[ Dodano: Sro Lip 13, 2005 06:49 ]
Witam
Dołożyli mi do instalacji emulator wtrysków ale dalej jest tragicznie.
Może ktos wie co z tym fantem zrobić ?
Ale za co im płaciłem, czemu nie powiedzieli przed montażem, że będą takie cuda. Pewnie założyłbym sekwencję i pewnie nie u nich.
A tak już 3 dni się męczę - byłem u nich już 6 razy. Oni, niby coś zmieniają i ma być dobrze a nie jest. Już ręce mi opadają.
Jazda mk3 na gazie to była przyjemność a w Vento to męczarnie i zagrożenie w ruchu drogowym.
[ Dodano: Sro Lip 13, 2005 06:49 ]
Witam
Dołożyli mi do instalacji emulator wtrysków ale dalej jest tragicznie.
Może ktos wie co z tym fantem zrobić ?