problemy z ogrzewaniem i temperaturą silnika
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
problemy z ogrzewaniem i temperaturą silnika
Witam
Problem dotyczy VW Polo 1.4
Zrobiło się zimno i zaczął się problem z ogrzewaniem i temperaturą silnika, a mianowicie:
Silnik osiąga temp. 90 stopni tylko w czasie postoju bez włączonego ogrzewania a w dodatku nagrzewa się bardzo wolno. Jak już się nagrzeje - to dmucha naprawdę gorące powietrze.
Każde włączenie ogrzewania powoduje spadek temperatury silnika, w czasie jazdy z włączonym ogrzewaniem na max. - do około 70 stopni (wyczuwalnie zaczyna dmuchać coraz to chłodniejsze powietrze)
Układ nie jest zapowietrzony, termostat nowy (co prawda nie Wahler - tylko jakiś francuski Vernet) i cały czas to samo.
Podejrzewam, że to nadal walnięty termostat, ale proszę o opinie.
Czytałem, że jak termostat to tylko Wahler.
Z góry dzięki za pomoc
Problem dotyczy VW Polo 1.4
Zrobiło się zimno i zaczął się problem z ogrzewaniem i temperaturą silnika, a mianowicie:
Silnik osiąga temp. 90 stopni tylko w czasie postoju bez włączonego ogrzewania a w dodatku nagrzewa się bardzo wolno. Jak już się nagrzeje - to dmucha naprawdę gorące powietrze.
Każde włączenie ogrzewania powoduje spadek temperatury silnika, w czasie jazdy z włączonym ogrzewaniem na max. - do około 70 stopni (wyczuwalnie zaczyna dmuchać coraz to chłodniejsze powietrze)
Układ nie jest zapowietrzony, termostat nowy (co prawda nie Wahler - tylko jakiś francuski Vernet) i cały czas to samo.
Podejrzewam, że to nadal walnięty termostat, ale proszę o opinie.
Czytałem, że jak termostat to tylko Wahler.
Z góry dzięki za pomoc
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
witaj. mialem podobny problem. ledwo co mi sie podczas jazdy grzal, strasznie dlugo, a jak wlaczylem ogrzeawnie, to spadalo nawet na 70stopni. zmienilem termostat tez na vernet, i grzal sie pozniej non stop na 100 stopni, i to w mgnieniu oka.zmienilem na niemieckiej marki i od tego czasu spokoj, dziala wszystko jak ma dzialac. vernet to francuska marka - co ty chcesz. to ze sie znaja na winie i zabach to nie znaczy ze na autach tez