Duze spalanie jakies 9 -10 litrow :(

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Luki_Zdzich
Nowicjusz
Nowicjusz

Duze spalanie jakies 9 -10 litrow :(

Post autor: Luki_Zdzich » śr lis 28, 2007 00:40

Witam
Mam taki problem golfik (1.9 td silnik aaz turbo k14) pali jakies 9 - 10 litrow.
Pompa byla remontowana bo nie dzialalo ssanie myslalem ze to to ale jednak nie, mechanik mowil ze cos tam sie zerwalo czy cos i ustawil dokladnie pompe i dawke i ma palic elegancko :) ( ssanie tez naprawil )
Spalanie nie zmienilo sie autko troche lepiej chodzilo , potem sprawdzilem wtryski i nie leja
Cisnienie na cylindrach jakies 32 - 33 bara
Sprawdzalem czy nie ma wyciekow i nigdzie nie znalazlem, temperatura dosc szybko rosnie i stoi na 90 stopniach
Po ustawieniu pompy wymienilem bolec w pompie na ten z 1.6 td i zalorzony MBC cisnienie 1,0 bara
Turbinka nie ma luzow ale dosc leje olejem / co mam z tym zrobic ?? ( moze to przez ten olej tak duzo pali )
Spalanie nie podskoczylo a dawke z tej co byla zmniejszylem bo dosc kopcilo ale autko i tak chodzi jak na wiekszej dawce tylko mniej kopci ale dalej pali te 9 litrow :(
Mysle ze moze przestawiony jest rozrzad ale fachowiec jak robil pomp to ja sciagal i wydaje mi sie ze zwrocil na to uwage czy nie jest cos poprzestawiane rozmawialem z nim i mowil ze nie ma juz pojecia co to mze byc niby wszystko jest dobze ( wszystko poustawial jak ma byc )
Wymienilem tez filtr powietrza i paliwa i mniej wiecej w tym czasie zaczol tak palic ( moze jakis wadliwy albo juz sie zabil bo to bylo jakies 5 - 6 tys km temu - dosc duzo jeżdze ) :(

Prosil bym o jakies rady co mozna jeszcze sprawdzic lub sprobowac wymienic :)

ps. szukalem na forum znalazlem duzo tematow ale bez konkretnej odpowiedzi

Awatar użytkownika
Zoltecek
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Zoltecek » śr lis 28, 2007 00:46

ja bym postawił na kat wtrysku ktory zapewne masz przestawiony

Garett T3 ready to aplication :D

Awatar użytkownika
BENITO
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: BENITO » śr lis 28, 2007 10:42

Sprawdź wężyki przelewowe na wtryskach, jak jeden jest chociaż trochę pęknięty to wymień wszystkie. Możesz nie zauważać wycieku bo paliwo wyparuje na gorącym silniku.

Powrót do korzeni, GTD to jest to.

andrzej22
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: andrzej22 » śr lis 28, 2007 11:05

cze kolego z filtra paliwa mozesz wode spuscic bo po tym przebiegu powinien byc jeszcze git jak oczywiscie dobra ropke lejesz stawiam tez na kat wtrysku jak napisal kolega wyzej . Czarny dym pochodzi zazwyczaj od: zle ustawionego kata, za duzej dawki, zajechanych wtryskiwaczy, zatkanego filtra powietrza. Jak mu garujesz to moze lejaca turbawka nie daje rady i dlatego pali jak smok? pozdro

Luki_Zdzich
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Luki_Zdzich » śr lis 28, 2007 17:41

Wezyki wymienilem wszsytkie przy wtryskach / Kat wtrysku mozliwe ale nie wiem czy nie byl ustawiany jak dalem do mechanika bo on ja sciagal to zakladajac ustawial pewnie zadzwonie i sie dopytam :)
A ropke leje tylko z orlenu czesto verve ale czasami jak przyciska z kasa to ekodiesel :)

[ Dodano: 29 Lis 2007 14:38 ]
Znalazlem wyciek jak przygazuje i trzymam gaz nie musci byc na buta to tam spod tego grzybka na pompie ( LDA) zboku jest taka srobka z dziurka to z niej jak przygazwoalem i trzymalem to po chwili ciekla ropa dosc pod duzym cisnieniem bo wyrzucalo ja dosyc daleko dlatego nie bylo widac kolo pompy ropy / saslepilem ja i zobacze jak sie zachowa

Jeszcze jedno zauwazylem ze na obrotach jalowych w jedym wtrysku wydobywaja sie bombelki powietrza z ropa jak lekko przygazuje to to znika
Sa moze tam pod wtryskami jakies uszczelki ktore mozna wymienic moze uszczelka puszcza ??
Ostatnio zmieniony czw lis 29, 2007 15:34 przez Luki_Zdzich, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
vision
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: vision » czw lis 29, 2007 20:51

pod wtryskiem podkładka termoizolacyjna , ale morze uszkodzone gniazdo lub oprawa wtrysku
Ostatnio zmieniony czw lis 29, 2007 20:58 przez vision, łącznie zmieniany 1 raz.

Luki_Zdzich
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Luki_Zdzich » czw lis 29, 2007 20:57

A pod tym grzybkiem na pompie ta srobka z dziurka do czego sluzy bo mi z tego cieknie ropa ?? jak przygazuje / tak ma byc ??

Awatar użytkownika
vision
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: vision » czw lis 29, 2007 21:00

na pewno nie
Ostatnio zmieniony czw lis 29, 2007 22:32 przez vision, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
wafel190
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: wafel190 » czw lis 29, 2007 21:24

Luki_Zdzich
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Luki_Zdzich » czw lis 29, 2007 22:40

Doczytalem sie jak dobze trafie to zrobia mi to za 50 - 100 zł troche duzo :) sprobuje puscic to na powrot / ma ktos pomysl jak ??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”