Turbo AFN wytrzyma przy takim setupie?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
-
- Forum Master
- Kontakt:
Turbo AFN wytrzyma przy takim setupie?
Witam, kolejne pytanie do bardziej doświadczonych
Jako ze narazie nie mam kasy na zrealizowanie całych moich planów mam pare pytań
Chce zalozyć pompe 11mm(przerobioną przez kolege z forum) i wtryski z końcówkami o,230mm i jakoś "mądrze" to ogarnąć softem. Moje pytanie brzmi czy seryjne turbo to wytrzyma? W jaka moc można celować zakładająć seryjne 110KM? Chcę to zrobić okolo luty/marzec a na następny sezon zainwestować w turbo, jak myślicie ma to sens czy raczej będzie kręcić aż się ukręci ;>
Jako ze narazie nie mam kasy na zrealizowanie całych moich planów mam pare pytań
Chce zalozyć pompe 11mm(przerobioną przez kolege z forum) i wtryski z końcówkami o,230mm i jakoś "mądrze" to ogarnąć softem. Moje pytanie brzmi czy seryjne turbo to wytrzyma? W jaka moc można celować zakładająć seryjne 110KM? Chcę to zrobić okolo luty/marzec a na następny sezon zainwestować w turbo, jak myślicie ma to sens czy raczej będzie kręcić aż się ukręci ;>
Re: Turbo AFN wytrzyma przy takim setupie?
OK 150KM powinno byc. Wiecej jak 1.25 bar nie ustawiaj bo wydajnosci i tak nie bedzie a szybciej sie urwie.wojtek_sari pisze:Witam, kolejne pytanie do bardziej doświadczonych
Nowa siedziba - GDANSK ul. PRZEMIAN 2 (boczna od starogardzkiej)
http://www.tune-up.pl -Tuning Gdansk
W ile mierzysz docelowo? 11+230 to paliwowo jesteś w stanie w okolicach 200 albo i więcej kucy pociągnąć. Tylko czy warto taki potencjał paliwowy tworzyć, jak masz słabe turbo, wylot, dolot, SMIC, sprzegło?
Może podaj wartość mocy w jaką mierzysz i okaże się, że 11 nie jest potrzebna a zaoszczędzoną kasę warto w co innego dać.
Może podaj wartość mocy w jaką mierzysz i okaże się, że 11 nie jest potrzebna a zaoszczędzoną kasę warto w co innego dać.
Ostatnio zmieniony ndz gru 02, 2007 14:19 przez jaro4444, łącznie zmieniany 1 raz.
Biegnę siły swe wszystkie biegowi oddając...
Słucham pośród krzyku piękna ciszy poszukując...
Był Leon jest Audi
Był Leon jest Audi
-
- Forum Master
- Kontakt:
jaro4444, wiec sprawa jest taka:
Koło jednomasowe już doszło(tak jak pisałes ) Sprzegło z G60 już prawie kupione i w weekend będzie monter FMIC mam z rallye, koledzy pisali ze da rade
Wydech, zostanie seria, tyle ze bez kata i srodkowego, jedynie ostatni, sredniac chyba coś koło 50mm ??
[ Dodano: 03 Gru 2007 16:44 ]
Koło jednomasowe już doszło(tak jak pisałes ) Sprzegło z G60 już prawie kupione i w weekend będzie monter FMIC mam z rallye, koledzy pisali ze da rade
Wydech, zostanie seria, tyle ze bez kata i srodkowego, jedynie ostatni, sredniac chyba coś koło 50mm ??
no i tu własnie jest problem... Narazie brak kasy i perspektyw na turbo, a tak wogóle to jakie polecacie?jaro4444 pisze:słabe turbo,
[ Dodano: 03 Gru 2007 16:44 ]
powiem tak, w okolicach 140 da się osiągnąć samym chipem, no ale wolał bym jednak troche więcej, cieszył bym się jak by było najmniej 170jaro4444 pisze:Może podaj wartość mocy w jaką mierzysz
Moje Sviro ;) - www.facebook.com/greenscirocco
Więc masz:
- mocne sprzęgło,
- dobry FMIC,
Teraz jak z dolotem, jakie rury? Jaki masz kolektor dolotowy?
Zasilanie paliwem w takim razie możesz dać 11+230, bardzo delikatny program i będzie ok 140-145 KM.
Dalej to już większe turbo. Polecić można hybrydę. Skoro chcesz tak podciągnąć moc to w okolice 180 KM (więcej bym nie robił na VP jak ma długo jeździć) pozwoli na to np. hybryda od Karambola - gorąca GT18, zimna GT20, na grubym wałku z obudowie AWX.
Jak dasz taką to nadmucha dość do tej mocy i będzie miała stosunkowo niskie obroty i dużą trwałość.
Przy wymianie turba i przekroczeniu 1,5 bara ładowania zaczną się jaja ze sterownikiem od AFN (nie wyrobi). Trzeba dać MapSensor w dolocie i doprowadzić wiązkę (niech się fachowcy wypowiedzą Mirass albo Rogalotti).
W momencie dania dużego turba optymalnie by było dać 2,5" przelotowy wydech by nie dusiło suszarki.
Jak już podciągniesz moc pod 170-180 KM to bym się zastanowił nad podstawą filtra od silnika ARL/ASZ wraz z chłodnicą i filtrami na wkład. Nie wiem czy taki pasuje do bloku AFN ale coś pomyśleć trzeba o większej chłodnicy oleju.
Jak tak porobisz, będziesz miał mądry program to jest szansa, że pośmigasz długo i nie podniesie Ci czapki.
Dalsze wzrosty mocy to już turbo GT20/22, najlepiej inny dół silnika, stosowanie mocniejszych śrub do głowicy, dodatkowych chłodnic oleju.
Prześledź drogę AW69 a będziesz dużo wiedział i dowiesz się ile może być potknięć po drodze i ile to kosztuje...
Powodzenia
- mocne sprzęgło,
- dobry FMIC,
Teraz jak z dolotem, jakie rury? Jaki masz kolektor dolotowy?
Zasilanie paliwem w takim razie możesz dać 11+230, bardzo delikatny program i będzie ok 140-145 KM.
Dalej to już większe turbo. Polecić można hybrydę. Skoro chcesz tak podciągnąć moc to w okolice 180 KM (więcej bym nie robił na VP jak ma długo jeździć) pozwoli na to np. hybryda od Karambola - gorąca GT18, zimna GT20, na grubym wałku z obudowie AWX.
Jak dasz taką to nadmucha dość do tej mocy i będzie miała stosunkowo niskie obroty i dużą trwałość.
Przy wymianie turba i przekroczeniu 1,5 bara ładowania zaczną się jaja ze sterownikiem od AFN (nie wyrobi). Trzeba dać MapSensor w dolocie i doprowadzić wiązkę (niech się fachowcy wypowiedzą Mirass albo Rogalotti).
W momencie dania dużego turba optymalnie by było dać 2,5" przelotowy wydech by nie dusiło suszarki.
Jak już podciągniesz moc pod 170-180 KM to bym się zastanowił nad podstawą filtra od silnika ARL/ASZ wraz z chłodnicą i filtrami na wkład. Nie wiem czy taki pasuje do bloku AFN ale coś pomyśleć trzeba o większej chłodnicy oleju.
Jak tak porobisz, będziesz miał mądry program to jest szansa, że pośmigasz długo i nie podniesie Ci czapki.
Dalsze wzrosty mocy to już turbo GT20/22, najlepiej inny dół silnika, stosowanie mocniejszych śrub do głowicy, dodatkowych chłodnic oleju.
Prześledź drogę AW69 a będziesz dużo wiedział i dowiesz się ile może być potknięć po drodze i ile to kosztuje...
Powodzenia
Ostatnio zmieniony pn gru 03, 2007 18:56 przez jaro4444, łącznie zmieniany 2 razy.
Był Leon jest Audi
Był Leon jest Audi
-
- Forum Master
- Kontakt:
czyli rozumiem ze blokuje mnei nadal turbo Bo tyle też moge wycisnąć na seryjne pompie (jesli 100% sprawna) + "216-tki" ?jaro4444 pisze:Zasilanie paliwem w takim razie możesz dać 11+230, bardzo delikatny program i będzie ok 140-145 KM.
to już ostudziło mój zapał, ale napewno zgłembie temat, oczywiście na ile mi pozwoli internetPrzy wymianie turba i przekroczeniu 1,5 bara ładowania zaczną się jaja ze sterownikiem od AFN (nie wyrobi). Trzeba dać MapSensor w dolocie i doprowadzić wiązkę (niech się fachowcy wypowiedzą Mirass albo Rogalotti).
myśłe ze na ten sezon mi starczy A za temat AW69 już siębiorejaro4444 pisze:Dalsze wzrosty mocy to już turbo GT20/22, najlepiej inny dół silnika, stosowanie mocniejszych śrub do głowicy, dodatkowych chłodnic oleju.
GT20 bedzie i tak robic notlaufy.
Nominalne cisnienie na tej turbinie to 1.6 bara czyli po za skala mapsensora. Mozesz kombinowac z oszukaniem ale najlepiej od razu kompa od ASV zapodac (troche zabawy z wiazkami). Bedzie spokuj z mapsensorem i mozliwosc strojenia po kablu a nie wyjmujac kostki za kazdym razem.
Wracajac do szuszarki to GT20 ma sporego Laga i montowanie jej w AFN spowoduje ze brak bedzie Nm z dolu a u gory i tak bedzie sie cielo programem by korby nie wyszly za szybko bokiem albo uszczelki nie wydmuchalo. Czyli w sumie bedzie waski przedzial uzytecznych obrotow.
Jak cos to ja bym zapodal hybryde gt17 (wnetrze ARL) albo Gt18.
Zbiera sie prawie tak samo dobrze jak AWX a przy 1.5 bara jest o jakies 10KM wydajniejsza.
Nominalne cisnienie na tej turbinie to 1.6 bara czyli po za skala mapsensora. Mozesz kombinowac z oszukaniem ale najlepiej od razu kompa od ASV zapodac (troche zabawy z wiazkami). Bedzie spokuj z mapsensorem i mozliwosc strojenia po kablu a nie wyjmujac kostki za kazdym razem.
Wracajac do szuszarki to GT20 ma sporego Laga i montowanie jej w AFN spowoduje ze brak bedzie Nm z dolu a u gory i tak bedzie sie cielo programem by korby nie wyszly za szybko bokiem albo uszczelki nie wydmuchalo. Czyli w sumie bedzie waski przedzial uzytecznych obrotow.
Jak cos to ja bym zapodal hybryde gt17 (wnetrze ARL) albo Gt18.
Zbiera sie prawie tak samo dobrze jak AWX a przy 1.5 bara jest o jakies 10KM wydajniejsza.
Nowa siedziba - GDANSK ul. PRZEMIAN 2 (boczna od starogardzkiej)
Tak blokuje Cię turbo.wojtek_sari pisze:czyli rozumiem ze blokuje mnei nadal turbo Bo tyle też moge wycisnąć na seryjne pompie (jesli 100% sprawna) + "216-tki" ?
Najbardziej optymalnym rozwiązaniem (stosunkowo jeszcze mało przeróbek, dość duża już moc) jest takie rozwiązanie:
- 216,
- seryjna pompa,
- turbo AWX albo hybryda na GT18 i grubym wałku,
- sprzęgło i FMIC już masz,
- mądry program.
Powinno wydać w granicach 150-160 KM, osobiście skłonny jestem obstawiać bliżej 150 KM-155 KM. Wtedy pompa ma jeszcze minimalny zapas. I takie rozwiązanie Ci polecam - ok. 155 KM, łagodny przebieg momentu, rozsądne dymienie i niskie zużycie paliwa. Silnik pochodzi jak seryjny na takim setupie i nic się nie będzie wysrywać.
Opcją w przód jest zastosowanie 230 + hybryda na GT18. Powinno wydać ponad 160 zdrowych czworonogów. Ale za samą różnicę w cenie wtrysków masz turbo. Poza tym włoskie końcówki jakoś specjalnie mnie nie przekonują do długodystansowego użytkowania. Ale może tylko marudzę
Mamy podobne zdanierob555 pisze:Jak cos to ja bym zapodal hybryde gt17 (wnetrze ARL) albo Gt18.
Ostatnio zmieniony pn gru 03, 2007 19:33 przez jaro4444, łącznie zmieniany 1 raz.
Był Leon jest Audi
Był Leon jest Audi
- zaprzal
- VW Baron
- Kontakt:
według katalogu sprzeglo g60 bedzie takie samo jak w 90konnym TDI... moze lepiej zainwestuj w sprzeglo VR6?wojtek_sari pisze:Sprzegło z G60 już prawie kupione
http://webcat.zftrading.de/index.asp?SPR=19
[b]nie odpowiadam na PW![/b] prosze o kontakt przez [url]turbodiesel.pl[/url]
-
- Forum Master
- Kontakt:
no niby tak, ale VR6 ma twardsze springi i mi moze gorzej prznosic drgania, byc glosniejsze bo przeznczone jest na 6 cylindrow, G60 ma te 160KM wiec powinno pociagnac... Fido_dido, jezdziles juz na VR6??zaprzal pisze:według katalogu sprzeglo g60 bedzie takie samo jak w 90konnym TDI... moze lepiej zainwestuj w sprzeglo VR6?
A od G60 to ile ma co?Fido_dido pisze:masz jedno masa kupuj sachsa od vr6 u mnie wsio pasował a 228mm robi swoje
Docisk od G60 jest ten sam co VR6 (Sachs 3082 231 031) więc jedyna różnica to tarcza sprzęgła, a konkretnie strojenie tłumika drgań skrętnych. A to właśnie docisk i skład okładziny warunkują przenoszony moment. Okładziny są z tego samego materiału więc można przyjąć, że i momenty są przenoszone takie same.
P.S. Sprzęgło od G60 mają też Transporter T4 2,5 Syncro. Wiem też, że ludzie latają w naprawdę mocnych 1,8 20VT na tym sprzegle i jest OK. Więc jak tam wytrzymuje to i wytrzyma dłubnięte TDI.
Sprzęgło rozpatruje się pod względem przenoszonego max. momentu a nie mocy.wojtek_sari pisze:G60 ma te 160KM wiec powinno pociagnac...
Ostatnio zmieniony pn gru 03, 2007 22:44 przez jaro4444, łącznie zmieniany 3 razy.
Był Leon jest Audi
Był Leon jest Audi
- zaprzal
- VW Baron
- Kontakt:
jaro4444, w tym katalogu wynika, ze sprzeglo G60 jest takie samo jak w 90 konnym tdi http://webcat.zftrading.de/index.asp?SPR=19 podobnie na allegro, sprzedaja to jako to samo sprzeglo... http://allegro.pl/item272339409_sprzegl ... 3_tdi.html
aw69 smigal dluzszy czas na sprzegle vr6 i mu trzymalo w przeciwienstwie do seryjnego, osobiscie bralbym te od VR6, sporo osob na takim juz lata w tdi i jest ok, jedyny minus, ze jest prawie dwa razy drozsze
aw69 smigal dluzszy czas na sprzegle vr6 i mu trzymalo w przeciwienstwie do seryjnego, osobiscie bralbym te od VR6, sporo osob na takim juz lata w tdi i jest ok, jedyny minus, ze jest prawie dwa razy drozsze
Ostatnio zmieniony pn gru 03, 2007 23:43 przez zaprzal, łącznie zmieniany 1 raz.
[b]nie odpowiadam na PW![/b] prosze o kontakt przez [url]turbodiesel.pl[/url]