ekonomiczne obroty-pytanie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
ekonomiczne obroty-pytanie
jakie sa najekonomiczniejsze obroty silnika benzynowego? Chodzi mo glownie o moja warchowine czyli mk3 1.4, jaki jest najlepszy przedział obrotow?dzieki za wszystkie podpowiedz z gory!!!pozdro
Chyba nie dokońca tak jak piszesz.Jarni pisze:tam gdzie jest maxymalny moment obrotowy, dotyczy kazdego silnika spalinowego
Tam gdzie maksymalny moment to jest najefektywniejsza praca, ale niekoniecznie najtańsza w przeliczeniu na ilosc litrow potrzebnych do przejechania okreslonej liczby kilometrow.
Przy maksymalnym momencie obrotowym 2800 w Golfie II 1,6 jest prędkość około 120 km/h. Spalanie przy tej prędkości wynosi okolo 8 l benzyny. Przy 90 wynosi 5,8.
Jest tak dlatego, bo przy wyższych prędkościach jest wiekszy opór aerodynamiczny czyli duzo większa sila do pokonania.
Volkswagen - da weiss man, was man hat.
mówie tylko że silnik to taka bardziej skomplikowana dźwignia, a każda dźwignia ma punkt w którym działa najlepiej. Jeżdzę szybko i nie bardzo przejmuję się litrem w te czy wewte, moje auto spala w okolicy 8 l./100km w mieście, gdy podsiada mnie żona auto pali 10 i jazda zawsze trwa dłużej.
mówie tylko że silnik to taka bardziej skomplikowana dźwignia, a każda dźwignia ma punkt w którym działa najlepiej. Jeżdzę szybko i nie bardzo przejmuję się litrem w te czy wewte, moje auto spala w okolicy 8 l./100km w mieście, gdy podsiada mnie żona auto pali 10 i jazda zawsze trwa dłużej.
Na wszystko skutecznie pomaga woda.
Dwie, trzy krople na szklanke wódki
Dwie, trzy krople na szklanke wódki
To prawda ze silnik najlepiej sie czuje przy obrotach momentu maksymalnego ale w pytaniu bylo czy to jest najekonomiczniej. Jeszcze zależy jaka jest charakterystyka momentu obrotowego. Jak bardziej płaska to mamy szerszy zakres obrotów które silnik "lubi" ;]Jarni pisze:na zuzycie paliwa ma wpływ bardzo wiele czynników, szerokość i rodzaj opon, jazda z otwartymi na maxa oknami itp i itd.
Volkswagen - da weiss man, was man hat.