Audi 80 B4 AAZ żre 10l/100km !! pomocy

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
MaSa_Golf
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Audi 80 B4 AAZ żre 10l/100km !! pomocy

Post autor: MaSa_Golf » pt gru 14, 2007 15:53

Witam
Mam problem z audi mojej dziewczyny.
Spala 10 litrow ropy na 100 km (przez 750 km autko spalilo 70 litrow ropy!! )
VW LT 2,5 TDI na paliwie z tej samej stacji pali 9 litrow, wiec nie jest to wina paliwa :/

Termostat wymienialem 2 miesiace temu, audi szybko sie nagrzewa (3-4 km i ma 90 stopni) i trzyma rowniutkie 90 stopni

Auto mamy od jakichs 3 miesiecy, po kupnie byl wymieniany olej, filtr paliwa, filtr powietrza, nie byl wymieniany pasek rozrzadu, bo 20tys. km wczesniej wymienial go poprzedni wlasciciel (tak mowil)

Turbina jest zajechana, ma spore luzy na wirniku i puszcza olej, ale o tym wiedzialem juz przed kupnem (odpowiednio musial gosciu zjechac z ceny)

Auto jest jezdzone spokojnie, glownie na krotkich odcinkach.

Troche dziwnie odpala, nie trzeba dlugo krecic, ale tuz przed tym jak odpali lekko nim rzuca przez 2, 3 sekundy, jakby chcial a nie mogl odpalic, tuz po odpaleniu, zdazy sie czasem ze dwa, trzy razy przeriwe na ulamek sekundy, ale nie gasnie, dzieje sie to na zimnym silniku, jak dluzej postoi, i tez nie zawsze tak sie dzieje.

Rozumiem ze zima, ze krotkie trasy, ale bez przesady :/
Golf w takich samych warunkach pogodowych, na krotkich trasach, przy znacznie bardziej dynamicznej jezdzie pali mi 6,3 l / 100km :/

Pomozcie, dajcie jakies wskazowki, ja obstawiam zle ustawiony rozrzad, moze zle ustawiony kat wtrysku.. czy to moze byc tego wina??

jak moge samemu sprawdzic czy rozrzad jest poprawnie ustawiony??

bo 10 l / 100km to duza przesada...

Awatar użytkownika
norman
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: norman » pt gru 14, 2007 18:17

hej kolego ze pali 10 na 100 to troszke zaduzo moze byc wina kata wrtysku lub wtryskiwaczy a co do tego zucania rano na kilka sekund to ja mam tak samo w golfie 1.9 td i bylem u znajomego mechaniki i powiedzial zeby sie tym nie przejmowac :bajer: , a co do rozrzadu to tu masz foto jak ustawic rozrzad Obrazek
Ostatnio zmieniony pt gru 14, 2007 18:21 przez norman, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
piotrekgal
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: piotrekgal » pt gru 14, 2007 18:58

Wymacaj pompe, mi z pompy cieknie paliwo i wychodzi na to, ze spala mi tez ok 9 w miescie i z tym tez bede musial cos zrobic

Awatar użytkownika
Waluch
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Waluch » sob gru 15, 2007 11:13

MaSa_Golf pisze:Troche dziwnie odpala, nie trzeba dlugo krecic, ale tuz przed tym jak odpali lekko nim rzuca przez 2, 3 sekundy
świece żarowe do wymiany

gienekp007
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: gienekp007 » sob gru 15, 2007 14:14

mam tak samo jak ty w takim samym aucie jak posiada twoja dziewczyna. Objawy rano te same z tym odpaleniem i rzucaniem małym budą a także przerywaniem takim krótkim na ułamek sekundy co jakiś czas przez jakieś 10 sekund jak już ruszę jest ok jeszcze potrafi przerwać delikatnie tak przy 1600 obr. ale już nie wyczuwalnie prawie. dodam że nie używam przyśpieszacza bo się trochę przycina a poza tym cieknie mi ropa z pompy przy przyśpieszaczy jak nim manipuluje i cieknie sporo jak go nie używam cieknie mniej i objawy te same 10 na 100 pali. wyciek czasami widać na bloku silnika a czasami nie. W aucie nie czuć ropą. Jak mi ciekło ostro z pompy gdzieś indziej to budzie waliło ostro. A wracając do tego odpalania i przerywania. Pojawiło się to u mnie te przerywanie po niby czyszczeniu wtrysków , wymianie świec żarowych, filtrów, wcześniejszym uszczelnieniu góry pompy ( szkoda ze na dole puściła przy przyśpieszaczu) i co najważniejsze przestawienia kąta wtrysku i bo po remoncie pracował jak ciągnik a był ustawiony książkowo. i od tamtej pory co prawda pracuje jak się nagrzeje prawie jak benzyna, nie trzęsie tak budą, dynamika o niebo lepsza, tylko te palenie poranne ( dodam że na przyśpieszaczu jest dużo lepiej ale stracę co najmniej 100 ml paliwa zanim go schowam z wielkim trudem- linka się przycina)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”