Elektryczna szyba kierowcy - Problem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Elektryczna szyba kierowcy - Problem
Witam Panowie. Chciałbym opisać mój problem. Więc nie działa mi elektryczna przednia szyba od strony kierowcy. Nie wiem jaka jest tego przyczyna. Ściągałem tapicerke dzwi i wszytko wygląda w porządku, linki od mechanizmu podnoszącego są raczej całe, silniczek podnoszenia działa bo gdy naciskam przycisk podnoszenia to slychac ze tak zaskakuje, ze jakby chce sie krecic ale cos go blokuje, a jednoczesnie w aucie przygasa w tym samym momencie to główne światełko nad środkowym lusterkiem i nie wiem co moze byc tym problemem, zauwazylem jeszcze jedna rzecz, mianowicie znalazlem w dzwiach jakas wtyczke dwukabelkową której kable idą tak jak reszta przez ten gumowy wąż w strone deski rozdzielczej i zastanawiam sie czy to może ta wtyczka jest od mechanizmu podnosznia i gdzies tam powinna być podłączona a sie wypieła? Może ktoś miał podobną sytuacje i mogłby pomoc, moze jest ktos z okolic rzeszowa kto wiedzialby jak sie za to wziasc i moglby to zrobic razem ze mna?? Z góry dziękuje za odopowiedzi i pozdrawiam.
- andrzej9876
- Mały gagatek
ta wtyczka to predzej od jakis glosnikow bedzie, a co do samego mechanizmu to jesli dochodzi do niego kostka z 2 kabelkami to wystarczy, latwo sprawdzic dzialanie mechanizmu, odepnij te kostke, wez 2 kabelki i podlacz bezposrednia z akumulatora, zalezy jak podlaczysz + i - to albo bedzie sie opuszczac albo podnoscic, jak zadziala to szukaj winy w przelaczniku a jak nie to wymontuj silniczek z prowanica, oczysc i sprawdz raz jeszcze, wtedy bedzie wiadomo gdzie jest problem
P.S. jesli pomoglem wcisnij "pomogl"
P.S. jesli pomoglem wcisnij "pomogl"
- Paweł Marek
- V.I.P.
prawdopodobnie splątała się linka na ślimaku. Z zewnątrz tego nie dojrzysz, trzeba wyjąć mechanizm cały i odkręcić moduł z silnikiem od reszty mechanizmy żeby się do tego dobrać. W razie czego za niewielel ponad 100 zeta dostaniesz mechanizm bez silnika, zakręcisz do niego swój silnik z modułem i tyle. Oczywiście trzeba to rozebrać i wyjaśnić co jest. A nóż silnik się zatarł czy stopiło coś, to się zdarza
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- andrzej9876
- Mały gagatek
witam. ponawiam temat. wyciaglem silniczek i podlaczylem do innych dzwi i dalej nie dziala. tam rozkrecilem to to nic nie wiedze bardzo linki sa cale, skrecaja sie wlasciwie, jedyne co przykuło moją uwage to zapach jakby czegos przytopinego w okolicach głowy silnika tj tam gdzie układ elektroniczny jest stykany z nim i nie wiem co to... musze dac to do elektryka jakiegosc to moze poradzi cos z tym silnikiem a tak to nie wiem co zrobic;/
- andrzej9876
- Mały gagatek
nie do konca jezeli silnik ma spalone uzwojenie to mozna dac do przewiniecia (wiem ze coraz mniej zakładów tym sie bawi ale czasami warto poszukac u mnie za przewiniecie wziął 30 pln) i przy okazji warto zmienic szczotki koszt 10 zł i chwilka lutowania....warto sprobowacprawdopodobnie silniczek spalony niestety, trza szukac nowego
[size=100][color=red][b]You´ll Never Walk Alone[/b][/color][/size]