koło paska do wałka rozrządu

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

illusion
Nowicjusz
Nowicjusz

koło paska do wałka rozrządu

Post autor: illusion » sob gru 29, 2007 22:32

Witam

Chciałem zapytać o ile ktoś wie, jak ustawić koło paska na wałku rozrządu, niby jest klin na walku ale na kole niema naciecia :/ na kole jest taka mala strzałeczka I> czy moze klin ma być równo z nią ? bardzo prosił bym o pomoc. Golf 2 1.6 TD
Ostatnio zmieniony ndz gru 30, 2007 00:26 przez illusion, łącznie zmieniany 1 raz.

:)_

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob gru 29, 2007 22:58

Nacięcie jest do fiksowania wałka wkładasz tam płaskownik 4,5 mm i ustawiasz go idealnie poziomo.Śróbę koła zębatego popuszczasz, to się ma dać obracać przy zakładaniu i regulacji, to nie jest jak w benie. Przenoszę do działu diesla. pewnie zresztą już byś tam znalazł odpowiedź.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

illusion
Nowicjusz
Nowicjusz

golf 2 td

Post autor: illusion » ndz gru 30, 2007 11:06

jakos nic z tego nie rozumiem sruby nie popuszcze bo kolo z walka rozrzadu mam zciagniete :] i nie zabardzo wiem jak je teraz prawidlowo zalozyc na walek, :/ i do czego puzniej ustawic znak na kole :/ czyli w nacieciu na walku r. ma nie byc klina :> ? pomoże mi ktoś bo inaczej to chyba nigdy tego nie złoże :/
Ostatnio zmieniony ndz gru 30, 2007 12:03 przez illusion, łącznie zmieniany 2 razy.

chodorek1981
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: chodorek1981 » ndz gru 30, 2007 12:33

witam z tyłu na walku rozrzadu jest wciecie ktore musi sie pokrywac z plaszczyzna glowicy,plaskownik o grubośći 4,5mm tam wejdzie i masz dokladnie ustawiony walek ,wiadomo na pierwszym cylindrze tlok musi byc w martwym punkcie,sprawdzisz to wykrecajac plastikowa zaslepke ze skrzyni biegow i tam jest znak ,,O''na kole zamachowym, i strzalka na obudowie skrzyni musza sie pokrywac, no i jeszcze znak na pompie wciecie na kole z pompy ze znakiem na metalowej oslonie,zreszta w kole z pompy jest otwor i tam pasje bolec niepamietam jaki ma wymiar chyba 8mm albo 10mm srednicy tam pasuje i wtedy masz zablokowana pompe wtryskową,tylko dobrze ustaw krzywki walka na pierwszym cylindrze z tego co pamietam to pierwsza krzywka od strony kola walka musi byc na dole ,i to chyba na tyle

illusion
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: illusion » ndz gru 30, 2007 12:59

no to jest wyjasnione profesjonalnie czyli nawqet nie musze zciagac oslony kola pasowego walu :) jeszcze tylko jedno, czyli jak ustawie to wyciecie z tylu walka poziomo do glowicy to pierwsza krzywka od strony kola rozrzadu ma byc do dolu czyli zawur ma byc otwarty a jak czytalem po necie to pisalo ze do gury, :/ a ten tlok jest w tedy na gurze czy na dole bo to by nam powiedzialo czy krzywka do gury czy do dolo :) ... ... jak ustawie walek tak jak wyrzej to pierwsza krzywka od strony kola jest tak troche bardziej do boku niz do gury czy dolu :>
Ostatnio zmieniony ndz gru 30, 2007 13:20 przez illusion, łącznie zmieniany 2 razy.

chodorek1981
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: chodorek1981 » ndz gru 30, 2007 14:29

hmm ,musialbym to widziec ale zawory maja byc zamkniete na pierwszym cylindrze, bo tłok jest w gornym martwym punkcie

[ Dodano: 30 Gru 2007 13:30 ]
czyli krzywka nie moze naciskać na popychacz

[ Dodano: 30 Gru 2007 13:33 ]
jak wszystko zlozysz do kupy,to go od razu nie odpalaj tylko pokrec walem zeby sprawdzic czy wszystko dobrze idzie,czy znaki sie pokrywaja

illusion
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: illusion » ndz gru 30, 2007 16:19

walek zeby zblokowac plaskownikiem moze byc tylko w jednym polozeniu bo inaczej naciecie z tylu walka jest nizej i nie da sie go wlozyc :) wiec pewnie to bedzie dobrze ale na kole w skrzyni nie mam ani kulka ani kreski jest tylko takie glebsze wciecie trujkatne to moze byc ten znak ? i jeszcze raz wielkie dzieki bo bez tych inf. bym tego dzisiaj nie zlozyl a tak jest cien szansy :) jeszcze chcialem zapytac w ktura strone kreci sie napinaczem paska rozrzadu zeby go naciagnac :>

chodorek1981
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: chodorek1981 » ndz gru 30, 2007 17:17

tak na kole zamachowym jest takie wciecie trojkatne to jest ten znak,a jak wykrecisz tą platkiwowa zaslepke ale calą nie tylko ten korek to powinna byc taka strzalka i te znaki musza sie pokrywac,no to problem rozwiazany z wlkiem, a napinacz to zobaczysz w ktora strone naciaga pasek ,tylko nie za mocno tak zeby go szlo obrocic o 90 stopni,tam sa takie dwie dziurki dorob klucz nimi naciagasz pasek a nakretką dokrecisz i powinno byc ok

[ Dodano: 30 Gru 2007 16:19 ]
aha nie dopisalem ze pasek w najdluzszym miejscu ma sie obracac o 90 stopni,

[ Dodano: 30 Gru 2007 16:25 ]
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=44982 tutaj na samym dole masz te znaki dobrze pokazane,

[ Dodano: 30 Gru 2007 16:28 ]
http://images26.fotosik.pl/6/6069dbb7f0a8c810med.jpg

[ Dodano: 30 Gru 2007 16:29 ]
tu są dokladnie pokazane te dwa znaki

[ Dodano: 30 Gru 2007 16:43 ]
napisz jak odpalisz

illusion
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: illusion » ndz gru 30, 2007 21:18

rozrzad złozony, podczas krecenia walem nic nie stuka wiec moze jest dobrze :). głowice przykreciłem zwyklym kluczem zeby tylko rozrzad zlozyc, myslicie ze pasowalo by dociągać kluczem dynamometrycznym? bo nie mam z kad go wziasc a glowica byla przykrecona prawie tyle ile mam sily hmm. A tak wogule to wymieniałem uszczelniacze zaworów i z tego te problemy :) ktos napisał ze da sie je wymienic bez zciagania glowicy a ja jeden bez zawora targalem kombinerkami godzine :] pozdrawiam, jutro powiienem zkaczyc to napisze czy odpalil :]

chodorek1981
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: chodorek1981 » ndz gru 30, 2007 23:32

ok zycze powodzenia

[ Dodano: 31 Gru 2007 04:38 ]
głowice dokrecac trzeba kluczem dynamometrycznym ,chodzi o jednakowy dociąg wszystkich śrub , pierwsz faza 35Nm ,nastepnie 60 Nm potem 2x 90 stopni i po nagrzaniu do okolo 80 stopni i odczekaniu 30min. jeszcze raz 90 stopni ,wedlug instrukcji powinno sie jeszcze dociagac po przejechaniu 1000 km o 90 stopni,

illusion
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: illusion » wt sty 01, 2008 00:06

Załątwilem klucz dynamometryczny i dokreciłem na 60 Nm + 45 stopni zwykłym kluczem, 90 bym nie zrobił bo juz wiecej nie poszło by :) a pozatym tak w intrukcji wyczytałem. odpalilem no i chodzi :) jest cos lepiej ale tłuką sie prawdopodobnie szklanki pod krzywkami, są regulowane hydraulicznie wiec luzów samemu nie da sie ustawic :/ no i co najwazniejsze na mrozie odpalił mi od sztycha :) dzieki za pomoc i pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”