Co to za czujnik? Występuje w KE-Jetronic.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

callahan
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Co to za czujnik? Występuje w KE-Jetronic.

Post autor: callahan » ndz gru 30, 2007 10:52

Mógłby mi ktoś przybliżyć funkcję tego czujnika?
Albo chociaż podać jego nr vw?
To ten pod spodem z niebieską wtyczką,a w niej dwa przewody: niebieski z białym paskiem oraz brązowy z czarnym paskiem (chyba czarnym).
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
nerlst
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: nerlst » ndz gru 30, 2007 11:06

Chyba jest to czujnik temperatury do wskaźnika temperatury wody. Num VW 049 919 501

pzdr

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=130709&postdays=0&postorder=asc&start=0

callahan
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: callahan » ndz gru 30, 2007 11:19

O! Kolega tez ma GX'a :) Ale niestety-czujnik temperatury do wskaźnika jest dokładnie nad tym czujnikiem- od góry-ten z jednym przewodem.Sprawdzałem,odłączasz: nie pokazuje temperatury silnika...
Na pewno ten czujnik reguluje ilość benzyny w zależności od temperatury.Na zimnym mam ok , jak sie rozgrzewa spadają obroty, ąż gdy jest gorący pierdzi ma obroty od 500 do 1200.Na gorącym gdy silnik pierdzi i zacznę wkładać i wyjmować tę wtyczkę ok 2x/s od tegoż czujnika- silnik pracuje równiutko...
Już nie pytam o działanie...jaki to ma nr vw?? U mnie dookoła jest goły-żadnych napisów...

Awatar użytkownika
misiek
_
_
Kontakt:

Post autor: misiek » ndz gru 30, 2007 12:08

to jest czujnik temp. płynu chłodzącego (nie do wskaźnika tylko do sterownika silnika), mierzy on temp. silnika, która ma duży wpływ na zapotrzebowanie paliwa, czyli - na gorącym silniku masz za małe obroty - to albo jest silnik zalewany lub dostaje za małą dawkę paliwa (mieszanka za uboga)

:-k ...

Awatar użytkownika
nerlst
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: nerlst » ndz gru 30, 2007 12:31

Napisałem to co znalazłem w Etce. Dodam printa z Etki może, złą pozycje podałem. Wydaje mi sie, że to ten czujnik nr 9 zaznaczony na rysunku, obok masz opis części, może chodzi o to z podpisem "sensor temperatury, kolektor ssący" bo to jest od GX, obok jest są num VW, może znajdziesz to o co Ci chodzi.

Obrazek

pzdr

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=130709&postdays=0&postorder=asc&start=0

callahan
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: callahan » ndz gru 30, 2007 12:58

Tak by wyglądał, i krociec taki sam i ma 2 styki...Co oznaczają "biały" albo "niebieski" w tych opisach? Kolor gniazdka?
Ostatnio zmieniony ndz gru 30, 2007 13:03 przez callahan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
misiek
_
_
Kontakt:

Post autor: misiek » ndz gru 30, 2007 14:44

callahan pisze:Co oznaczają "biały" albo "niebieski"
kolor całego czujnika

:-k ...

jaszczur
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: jaszczur » ndz gru 30, 2007 15:15

callahan pisze:.Co oznaczają "biały" albo "niebieski"
ano to,iż często gęsto kolor czujnika zalezy od nr motoru lub co ciekawe od nr nadwozia

callahan
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: callahan » ndz gru 30, 2007 16:32

Ano. Albo biały do wody, niebieski do oleju.... :chytry:
I jeszcze dodam to dla innych : http://www.pkaudi.nsdev.net/printview.p ... 138fc59d01

[ Dodano: 31 Gru 2007 18:36 ]
Zmieniłem.Koszt 21zł.Widocznej poprawy nie widzę.Zostaje tylko pompa...

[ Dodano: 04 Maj 2008 10:42 ]
Okazało się,że generalną przyczyną pierdzenia i braku kopyta na benzynie była uszczelka pompki paliwa w zbiorniku-a w zasadzie jej brak spowodowany wymyciem jej przez benzynę.

Pompkę wymieniano w Niemczech 10 lat temu i zastosowano gumowa uszczelkę. Jej los był już pewny...
Pompka sprawna, ale dmuchała benzynę do góry i z powrotem do baku...

Po naprawię uszczelki silnik odzyskał wigor na benzynie i wreszcie jedzie i przyspiesza bez zamułu na wysokich obrotach.

A do opisywanego przeze mnie czujnika nie mającego opisu fabrycznego oprócz Bosch 893 - zdaje się - podłączyłem szeregowo cewkę o R~3.2k. Pomysł wpadł mi gdy zmierzyłem R tegoż czujnika na zimnym silniku, gdy ten chodził równo-było ok.1.8k. Na ciepłym było 900Ohm i silnik pierdział.
Wiem,że to raczej świadczy o uszkodzeniu czujnika albo elektrohydraulicznego regulatora ciśnienia i teraz silnik pracuje w trybie rozgrzewania silnika, ale mi to odpowiada bardziej niż tamto sranie z rury i trzęsiawka silnikiem.
Wszystko działa. Silnik nie pierdzi.
Teraz już mogę go zostawić na benzynie aż się rozgrzeje-nie muszę pilnować obrotów.
Pozdrawiam posiadaczy GX'a-niedługo przesiadam się :okej: A100 C4 AAH Quattro :okej:
Ostatnio zmieniony ndz gru 30, 2007 16:36 przez callahan, łącznie zmieniany 2 razy.

Andrzej.Pr.P
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Andrzej.Pr.P » sob kwie 04, 2009 22:11

witam koledzy mam wielka Prosbe kto mi wysle dokladne fotki calego wtrysku mech i wszystkich czujnikow bo u mnie ktos na macil zanim kupilem autko a jezeli chodzi o wolne obroty to ja juz ponad rok jezdze na samym gazie i nie mam z tym problemu i w zime tez swietnie pali nawet w duze mrozy i powiem ze BUTA ma 100 to jest moment z gory dzieki za fotki

esio10
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: esio10 » ndz kwie 05, 2009 02:35

pokazanz czujnik jest czujnikem od temp cieczy i odpowiada za ssanie, u mnie akurat nie wiem czemu ale jest i nie ma niebiekiej wtyczki tylko ida dwa przewody, czyli jest to czujnik na 2 piny- jak chcesz to ci podam jego numer bo ten czujnik wzmienialem i zakupilem oryginalny z vw

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”