Świece w zalewie olejowej
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Świece w zalewie olejowej
Witam.
Na wstępie chciałbym się przywitać wśród koleżeństwa "golfiarzy".
Miesiąc temu zakupiłem Golfa MK4 1.4 16V z 1998 roku - przebieg 105 000 km.
W ramach czynności serwisowych niezbędnych po zakupie używanego samochodu chciałem sprawdzić stan świec , zciągam fajki a tu taka niespodzianka - w gnieździe 1-szej i 2-giej świecy (licząc od prawej strony) centymetrowa warstwa oleju.Silnik jest czysty , nie ma wycieków , pracuje normalnie (jak na ten model) .
W jaki sposób olej mogł się tam znalęźć ?
Pozdrawiam.
Na wstępie chciałbym się przywitać wśród koleżeństwa "golfiarzy".
Miesiąc temu zakupiłem Golfa MK4 1.4 16V z 1998 roku - przebieg 105 000 km.
W ramach czynności serwisowych niezbędnych po zakupie używanego samochodu chciałem sprawdzić stan świec , zciągam fajki a tu taka niespodzianka - w gnieździe 1-szej i 2-giej świecy (licząc od prawej strony) centymetrowa warstwa oleju.Silnik jest czysty , nie ma wycieków , pracuje normalnie (jak na ten model) .
W jaki sposób olej mogł się tam znalęźć ?
Pozdrawiam.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Troszkę mazi olejowej się może wydostawać z mieszanki jak świeca jest niedokręcona lub ma zniszczony pierścień uszczelniający, ale tak dużo to raczej z góry musiał ktoś nalać, dawno temu, potemi silnik może był myty itp. W każdym razie sprawdzić dokręcenie świec to pierwsza rzecz.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Nie przejmuj się tym. Prawdopodobnie olej przedostaje się przez uszczelnienie pokrywy. Nie ma tam uszczelki tylko zastosowana jest specjalna masa uszczelniająca. Niestety żeby to naprawić w tych silnikach trzeba rozpinać rozrząd co się wiąże z dużym kosztem. Warto tym się zainteresowac dopiero przy okazji wymiany rozrządu bo to jedna robota. Też mam zawsze jedną świecę umazaną w oleju, ale dawno to olałem i na razie nic z tym nie robię.
U mnie nic się nie dzieje. Silnik pracuje równo i bezproblemowo i nie wiedziałbym nic o tym gdybym nie wymieniał jakiś czas temu świec.
[ Dodano: 25 Gru 2007 20:46 ]
zobacz tu jeszcze
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p= ... t=#1587896
[ Dodano: 25 Gru 2007 20:46 ]
zobacz tu jeszcze
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p= ... t=#1587896
też mam ten silnik i miałem ten sam problem. Jeździłem z tym przez jakieś 40tys. km i nie było problemów z pracą silnika. Po prostu trochę oleju było na dnie gniazda świecy, poniżej styku elektrycznego świeca-fajka.daaarek1 pisze: Czy olej nie będzie zakłucał pracy świec ?
Wymieniłem uszczelniacz pokrywy wraz ze zmianą rozrządu. Niestety koszt duży - pasta silikonowa 180zł + wymiana 30zł. Jeśli miałbyś to robić teraz to dolicz koszt rozpięcia rozrządu, pewnie +200zł.
Silikon kupiłem oryginalny - nie miałem zamiaru kombinować z zamiennikami, których zresztą nie mogłem znaleźć.
majki
Kurcze nie wiem jaka była pojemność, ale koszt to dokładnie 183zł w ASO VW (cena z sierpnia tego roku). Kolor pasty jaskrawo zielony. Z zawartości tubki prawie nic nie zostało.kiss pisze:100G i 50G
Ostatnio zmieniony pn gru 31, 2007 13:41 przez majki75, łącznie zmieniany 1 raz.
majki