Oświetlenie zegara...
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Oświetlenie zegara...
Witajcie,
Mam problem. Otóż w moim golfie nie działa oświetlenie zegara ani też nawiewu. O ile to drugie nie jest jakimś problemem, o tyle brak światła na licznik bywa niebezpieczny
Mam auto z drugiej połowy (a właściwie z końca) '89, więc licznik posiada jeden wtyk. Wyciągnąłem ostatnio cały licznik i włożyłem tam dwie nowe, małe żaróweczki (12 V). Myślałem, że to pomoże ale niestety nadal nic...
Próbowałem ruszać tym pokrętłem przy włączniku świateł ale to też nic niedało.
Jeśli chodzi o sam licznik to inne diody się działają (kierunkowskaz, ładowanie), choć też nie wszystkie bo ta od poziomu cieczy chłodzącej mruga cały czas (może to wina braku jakiegoś czujnika?) a ta od grzania świec (silnik 1.6 TD) również czasem zaświeci "sama z siebie". Zegar również nie działa, choć prędkościomierz owszem. Dziwna to sprawa ale najbardziej martwi mnie brak tego ogólnego oświetlenia.
Przeglądałem pinout zegarów na jeden wtyk ale nie znalazłem informacji aby któryś z pinów odpowiadał za tę właśnie funkcję. Wiem natomiast, że na mojej wtyczce do licznika brakuje dość wielu pinów Może to jest też przyczyną tych problemów z diodami od cieczy i świec...
Liczę na wasze porady, wierzę, że dzięki wam uda się przywrócić "światłość" w moim pojeździe
Mam problem. Otóż w moim golfie nie działa oświetlenie zegara ani też nawiewu. O ile to drugie nie jest jakimś problemem, o tyle brak światła na licznik bywa niebezpieczny
Mam auto z drugiej połowy (a właściwie z końca) '89, więc licznik posiada jeden wtyk. Wyciągnąłem ostatnio cały licznik i włożyłem tam dwie nowe, małe żaróweczki (12 V). Myślałem, że to pomoże ale niestety nadal nic...
Próbowałem ruszać tym pokrętłem przy włączniku świateł ale to też nic niedało.
Jeśli chodzi o sam licznik to inne diody się działają (kierunkowskaz, ładowanie), choć też nie wszystkie bo ta od poziomu cieczy chłodzącej mruga cały czas (może to wina braku jakiegoś czujnika?) a ta od grzania świec (silnik 1.6 TD) również czasem zaświeci "sama z siebie". Zegar również nie działa, choć prędkościomierz owszem. Dziwna to sprawa ale najbardziej martwi mnie brak tego ogólnego oświetlenia.
Przeglądałem pinout zegarów na jeden wtyk ale nie znalazłem informacji aby któryś z pinów odpowiadał za tę właśnie funkcję. Wiem natomiast, że na mojej wtyczce do licznika brakuje dość wielu pinów Może to jest też przyczyną tych problemów z diodami od cieczy i świec...
Liczę na wasze porady, wierzę, że dzięki wam uda się przywrócić "światłość" w moim pojeździe
cos mi sie zdaje, ze czeka Cie wymiana licznika. Troche rzeczy w nim nie dziala a prawdopodobna przyczyna moze byc uszkodzenie, przepalenie sciezek na folii za licznikiem
ja zdemontujesz obudowe od regulacji nawiewu to nad pokretlem od srodka bedzie mala zaroweczka, pewnie sie skubana przepalila.LuqasAFC pisze:Próbowałem ruszać tym pokrętłem przy włączniku świateł ale to też nic niedało.
Cóż, razem z kolegą vandalem (za co dzięki ) doszliśmy do wniosku, że winna jest elektryka licznika i niezbędna jest wymiana takowego na w pełni sprawny. Więc teraz nie pozostaje mi nic innego jak szukać odpowiedniego i przystępnego licznika do mojego pojazdu
Ostatnio zmieniony wt sty 01, 2008 13:47 przez LuqasAFC, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Sprawdź napięcie na kostce od radia na przewodzie szaro-niebieskim - powinno się zmieniać, w zależności od tego, jak ustawisz jasność świecenia pokrętłem nad wyłącznikiem świateł. Jeżeli bęzie ok, to sprawdź napięcie na kostce od licznika - przewód szary - powinno być tak samo. Jeżeli jest ok - to do wymiany żaróweczki w liczniku, a jeżeli to nie pomoże, to trzeba sprawdzić licznik. Sprawdź też samoą wtyczkę i gniazdo od licznika - tam są takie szpilki, może któraś się wygięła/ułamała.
- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
Żaróweczki wymieniłem na 2 nowe, ze sklepu. A przed włożeniem ich sprawdziłem czy świecą - świeciły.
No właśnie a propo tych szpilek w gnieździe licznika... Zauważyłem że brakuje mi tam dość wielu szpilek (pinów?). Patrzyłem na pinout zegarów na 1 wtyk ale nie wiem, który odpowiada za oświetlenie tablicy. Być może tylko to jest przyczyną. Jutro zrobię i wrzucę tu fotkę jak to z tymi pinami u mnie jest.
Mam jeszcze takie pytanie. Bo już rozpocząłem intensywne poszukiwania nowego licznika zakładając, że stary jest do wymiany. Wiem, że szukając wersji z obrotomierzem potrzeba takiego z diesla by działał w aucie z silnikiem diesla. Ale jak to sie ma w przypadku liczników ze zwykłym zegarkiem?
Wiem, że nie będzie kontrolki od grzania świec ale akurat to w moim przypadku nie jest konieczność (niekonwencjonalne podłączenie). Tylko czy całość jako licznik będzie działać jak należy (o ile będzie na 1 wtyk)?
No właśnie a propo tych szpilek w gnieździe licznika... Zauważyłem że brakuje mi tam dość wielu szpilek (pinów?). Patrzyłem na pinout zegarów na 1 wtyk ale nie wiem, który odpowiada za oświetlenie tablicy. Być może tylko to jest przyczyną. Jutro zrobię i wrzucę tu fotkę jak to z tymi pinami u mnie jest.
Mam jeszcze takie pytanie. Bo już rozpocząłem intensywne poszukiwania nowego licznika zakładając, że stary jest do wymiany. Wiem, że szukając wersji z obrotomierzem potrzeba takiego z diesla by działał w aucie z silnikiem diesla. Ale jak to sie ma w przypadku liczników ze zwykłym zegarkiem?
Wiem, że nie będzie kontrolki od grzania świec ale akurat to w moim przypadku nie jest konieczność (niekonwencjonalne podłączenie). Tylko czy całość jako licznik będzie działać jak należy (o ile będzie na 1 wtyk)?
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
- policz, ile kabelków dochodzi Tobie do licznika, potem policz te piny - jak liczba jest ta sama, to ok -ewentualnie sprawdź, czy w miejscu gdzie wchodzi kabelek jest właśnie ten pin.LuqasAFC pisze:Zauważyłem że brakuje mi tam dość wielu szpilek
- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- swapy silników;