[Golf MK2/MK3] Montaż obrotomierza.
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
.
Tak dodam od siebie, mam mk2 90r CL, byl bez obrotka dlugo sie zastanawialem nad przerobka. pojechalem na gielde czesci w Elizowce kolo Lublina,zakupilem zegary z obrotkiem, przepialem kostke i linke i smigam bez zadnych przerobek dodatkowych. Co do kupna, szukalem zegarow na jeden wtyk i przelozeniem 950 jest to b.wazne.takze niesadze by trzeba bylo zmieniac alternator az. powodzenia
Mam golfa MK II z 89r 1.8 RP na automacie. Chciałbym założyć do niego obrotomierz zamiast tego cudnego zegarka , i tu sie rodzi problem wszedzie widze ze do tych silnikow przelozenie licznika (te 3cyferki pod tarczą) wynosi 950, ja mam 935 ale z tego co widze licznik byl przekladany bo w szybce mam dziure na kasowanie licznika dziennego, a w samym liczniku tego nie ma. I teraz w sumie nie wiem, czy w tym momencie jest założony licznik o złym przełożeniu czy nie.
dziekuje slicznie, rozebralem i te głowne trybko bylo spadniete , jak docislem je w odpowiednie miejsce, to i tak po przejechaniu kilku kilometrow wypadlo na nowo. szukam teraz zegarów do kupienia. pozdrawiamQban pisze:Najprawdopodobniej ktos ten licznik probowal cofnac i uszkodzil zebatke! Niestety czeka cie kupno nowego predkosciomierza! Jak dasz rade kup sobie sam predkosciomierz i przeloz i wszystko bedzie dobrze!devro pisze:witam ! ! ! Mam problem , kupilem sobie właśnie mk2 i jest problem, bo nie działa mi wskażnik ilości przejechanych kilometrów, czyli ile kilometrów przejechałem np. z katowic do warszawy, ale wskazówka predkości dziala dobrze. Jak ktoś wie jak mi pomóc to prosze o odpowiedz. Z góry bardzo dziekuje.
- krzysrys
- Mały gagatek
- Kontakt:
witam, moze to juz bylo (a raczej na pewno) ale jak zmienic licznik z 2 wtykami na 1 wtyke, konkretnie o wsadzenie obrotka il elektronicznego zegarka, czy da rady przelozyc z tego z 2 wtykami do tego z 1 obrotek i zegarek? i nic wiecej nie robic, czy trzeba by bylo jeszcze cos zmieniac czy wogole nie mam takiej mozliwosci,??
Czesc
Moj problem polega na tym ze po zamontowaniu zegarow - (2 wtyki) z obrotkiem do swojego golfa II 1.6TD niby pozauje obroty silnika ale podczas jazdy gdy obroty silnika wchodza na ok. 3200-3500obr/min zaczyna mrygac kontrolka oleju i cos bzyczec w tych zegarach na biegu jalowym gdy go porzadnie przegazuje dzieje sie to samo...dodam ze licznik obrotow silnika dalej odczytuje wskazania poprawnie... bzyczenie i mruganie tej kontrolki oleju ustepuje dopiero po wylaczeniu silnika...Wiem tylko tyle ze nie jest temu winien zaden z czujnikow temp. oleju cis.oleju czy czujnik temp. wody bo gdy odlacze wtyczke z tego wyjscia "W" alternatora to po ponownym uruchomieniu sinika i gazowaniu go czy podczas jazdy nic nie bzyczy i nic nie mroga a gdy tylko ja ponownie podlacze i silnik wejdzie na te obroty wyzsze powyzej 3200obr/min zaczyna sie to bzyczenie i mruganie... .
Czy ktos spotkal sie moze z takim przypadkiem albo wie gdzie moze tkwic przyczyna tego stanu rzeczy ?
Moj problem polega na tym ze po zamontowaniu zegarow - (2 wtyki) z obrotkiem do swojego golfa II 1.6TD niby pozauje obroty silnika ale podczas jazdy gdy obroty silnika wchodza na ok. 3200-3500obr/min zaczyna mrygac kontrolka oleju i cos bzyczec w tych zegarach na biegu jalowym gdy go porzadnie przegazuje dzieje sie to samo...dodam ze licznik obrotow silnika dalej odczytuje wskazania poprawnie... bzyczenie i mruganie tej kontrolki oleju ustepuje dopiero po wylaczeniu silnika...Wiem tylko tyle ze nie jest temu winien zaden z czujnikow temp. oleju cis.oleju czy czujnik temp. wody bo gdy odlacze wtyczke z tego wyjscia "W" alternatora to po ponownym uruchomieniu sinika i gazowaniu go czy podczas jazdy nic nie bzyczy i nic nie mroga a gdy tylko ja ponownie podlacze i silnik wejdzie na te obroty wyzsze powyzej 3200obr/min zaczyna sie to bzyczenie i mruganie... .
Czy ktos spotkal sie moze z takim przypadkiem albo wie gdzie moze tkwic przyczyna tego stanu rzeczy ?
Po przejrzeiu archiwów widzę że jest to kwestia braku czujki oleju przy filtrze w autach sprzed 88(?) roku. Pewnie masz zegary (tak jak i ja) wyprodukowane po zmianie instalacji kontrolnej na dwa czujniki.dolar pisze:Czesc
Teraz moje pytanie co do tego:
Czy w miejsce drugiej czujki zdublować sygnał z tej w głowicy czy może podłączyć tam poprostu +12 bądź masę
[ Dodano: Czw Gru 29, 2005 19:11 ]
Tak więc trzeba podłączyć mase do wyjścia na czujnik 0,9/1,4/1,8 (w zależności od silnika) bara. bzyczenie znika.
Powyższy zabieg można zastosować tylko w silnikach które nie są wyposażone w ten czujnik ( w innym przypadku sprawdzic instalacje i/lub ciśnienie (najlepiej w warsztacie).
Problemu nie ma jesli odłączy sie obrotomierz gdzyż układ kontroluje cisnienie powyżej 2000 obr/min ( jeśli po przygazowaniu cisnienie nadal jest za małe wtedy się włącza )
witam
Ja z kolega z tychow mam taki problem:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=273960#273960
chyba znalezlismy sie w 0.01% a to byloby bardzo kapiato.
Moze wiece co jest przyczyna i jak sa zlikwidowac
Ja z kolega z tychow mam taki problem:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=273960#273960
chyba znalezlismy sie w 0.01% a to byloby bardzo kapiato.
Moze wiece co jest przyczyna i jak sa zlikwidowac
- Maciekwisla1906
- Ma gadane
- Kontakt: