Zawartość bez puchy też można opchnąć?fiLc pisze:Ja wywalilem zawartosc (choc byl w calkiem dobrym stanie co mnie ucieszylo ) i puszke zostawilem-takim sposobem zaden diagnosta nie bedzie stekal ze czegos nie ma,bo jest ...tyle ze pustak :green_fuck: autko minimalnie lepiej ciagnie.
[TDI 1Z] Wycięcie Katalizatora
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- tomekku
- Nowicjusz
- Kontakt:
Pytanie troszkę odbiegające od tematu, ale jeszcze w temacie.
Na wakacje chce się wybrać Golfikiem do Chorwacji. Jak nie będę miał kata , gdzieś się mogą przyczepić?
[ Dodano: 07 Sty 2008 17:31 ]
No więc coś mi buczało przy 1500 obrotów i niecałych 3000 i około 3500 . Już łeb mnie bolał czasem.
Poszło na początku na tłumik środkowy, końcowy też nie był w najlepszym stanie. Oba wymieniłem. Wszystkie gumy, zaczepy cacy. A tu jeszcze bardziej zaczelo buczec...
Dzis wycielem tego kata... W sumie zapchany byl jakos 1/3 . Wspawalismy z kolega rure. No i... Buczy troche mniej, tak znikomo ale dalej mi to jednak przeszkadza... Kręci się lepiej i turbinka ładnie świszczy No i już zgłupieliśmy z kolegą co to może buczeć ... Niby są lekkie drgania na rurze. Przytrzymam ją to buczenie ucichnie. Buczenie jest gdzieś max. do tłumika srodkowego (bez niego) . Może gruszka ta na początku przy wydechu która ma łapać drgania powoduje jakiś taki bezonans, czy nie ? Jej stan wizualny w sumie idealny...
Na wakacje chce się wybrać Golfikiem do Chorwacji. Jak nie będę miał kata , gdzieś się mogą przyczepić?
[ Dodano: 07 Sty 2008 17:31 ]
No więc coś mi buczało przy 1500 obrotów i niecałych 3000 i około 3500 . Już łeb mnie bolał czasem.
Poszło na początku na tłumik środkowy, końcowy też nie był w najlepszym stanie. Oba wymieniłem. Wszystkie gumy, zaczepy cacy. A tu jeszcze bardziej zaczelo buczec...
Dzis wycielem tego kata... W sumie zapchany byl jakos 1/3 . Wspawalismy z kolega rure. No i... Buczy troche mniej, tak znikomo ale dalej mi to jednak przeszkadza... Kręci się lepiej i turbinka ładnie świszczy No i już zgłupieliśmy z kolegą co to może buczeć ... Niby są lekkie drgania na rurze. Przytrzymam ją to buczenie ucichnie. Buczenie jest gdzieś max. do tłumika srodkowego (bez niego) . Może gruszka ta na początku przy wydechu która ma łapać drgania powoduje jakiś taki bezonans, czy nie ? Jej stan wizualny w sumie idealny...
- munior
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
również wywalilem kata ,po wyjęciu a był to sądząć ze stanu śrub orginał z roku produkcji 93 i przebiegu 257tys zapchany w 1\4 sadzą ,założyłem w jego miejsce tłumik początkowy z alegro za 70zł pasuje jak orginalny kat ,żadnego glosniejszego chodzenia ani wzrostu dymienia nie zauważyłem ...co do przyrostu mocy to napewno "lżej mu oddychać''ale wczesniej założyłem pin od 1,6td i ciężko zauważyć fakt wywalenia kata bo ma i tak kopa od samego pina...acha żeby nie wprowadzać zamieszania z tym tłumikiem początkowym mam audi z 75 konnym AAZ -etem i wydech może sie troche różnić od golfa
Ostatnio zmieniony wt lut 19, 2008 22:54 przez munior, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam wszystkich. Chciałbym nieco odświeżyć temat. Mam Golfa z silnikiem jak w temacie - 1.9 TDI 1Z, przebieg 270 tyś. Ostatnio na celowniku jest u mnie katalizator - powoduje rezonans i jest głównym (a teraz też jedynym) podejrzanym m.in. o powodowanie notlaufów przy ciśnięciu na 5'ce i wyrywkowy spadek mocy. Pomijając to, przebieg jest dobrym motorem napędowym w tej decyzji. Przeczytałem co jest napisane na forum na temat wycinania katalizatora, ale nie potrafię jednoznacznie odpowiedzieć na moje pytanie:
Wyciąć katalizator i co dalej? Strumienica, tłumnik dolotowy, czy nie wycinać, tylko wypatroszyć i wrzucić coś do środka?. Zwykła rurka odpada (dlaczego - napiszę niżej).
Co chcę osiągnąć? Przede wszystkim pozbyć się w/w problemów, ale też (dość ważne dla mnie) wyciszyć rezonans.
Co mnie nie interesuje? Pompowanie osiągów, rezonans, wyraźniejszy świst turbiny oraz pseudoekologia. Ta ostatnia świszczy głośno sama z siebie (ale przez najbliższe 20tyś nie planuję regeneracji - 2 tysie temu czyściłem komorę i robiłem test sprawności turbo - wyniki są zadawalające).
Dlaczego zwykła rurka odpada - nie odpowiadają mi akustyczne konsekwencje tego zabiegu - mam dobrą bazę porównawczą na trzech autach, 2*1Z i 1 AFN i nie ma mowy.
Wiem, że koszt ze strumienicą to ok 150zł z robocizną. Nie chcę pakować sie też w wydatek powyżej 200zł.
Co poradzicie?
Wyciąć katalizator i co dalej? Strumienica, tłumnik dolotowy, czy nie wycinać, tylko wypatroszyć i wrzucić coś do środka?. Zwykła rurka odpada (dlaczego - napiszę niżej).
Co chcę osiągnąć? Przede wszystkim pozbyć się w/w problemów, ale też (dość ważne dla mnie) wyciszyć rezonans.
Co mnie nie interesuje? Pompowanie osiągów, rezonans, wyraźniejszy świst turbiny oraz pseudoekologia. Ta ostatnia świszczy głośno sama z siebie (ale przez najbliższe 20tyś nie planuję regeneracji - 2 tysie temu czyściłem komorę i robiłem test sprawności turbo - wyniki są zadawalające).
Dlaczego zwykła rurka odpada - nie odpowiadają mi akustyczne konsekwencje tego zabiegu - mam dobrą bazę porównawczą na trzech autach, 2*1Z i 1 AFN i nie ma mowy.
Wiem, że koszt ze strumienicą to ok 150zł z robocizną. Nie chcę pakować sie też w wydatek powyżej 200zł.
Co poradzicie?
- souler
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
strumienicaraviks pisze:Zwykła rurka odpada (dlaczego - napiszę niżej).
Co poradzicie?
ciekawe jakie to efekty akustyczne powstaja po zamontowaniu rury? biorac pod uwage, ze mam sztywny wydech od 2 lat i nie zauwazylem efektow negatywnych ani denerwujacyh, to twoje dywagacje sa lekko dziwne.
tylko rura i zapierd...
Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo