Szarpie po przekroczeniu 4500 obr. Pompa paliwa w 2E
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Szarpie po przekroczeniu 4500 obr. Pompa paliwa w 2E
Otóz jak mu depne do deski to autem zaczyna szarpac po przekroczeniu 4500 tys/obr. niezawsze ale często,mam wrazenioe jak by mu paliwa brakowalo,wymienilem tyz filtr paliwa ale nic,co jeszcze sprawdzic poradzcie,(auto ma tyz lpg)
Ostatnio zmieniony sob sty 05, 2008 13:39 przez MaciejW, łącznie zmieniany 1 raz.
całkiem możliwe , ja przekonałem się ze ten model jest bardzo wrażliwy
na jakiekolwiek odchylenia w układzie zasilania.
w sumie pompa 70 dych i samemu mozna wymienic.
ale pewnie też moze byc i parę innych rzeczy .
bo zrozumiałem ze na gazie chodzi ok , tylko na benzynie wariuje.
na jakiekolwiek odchylenia w układzie zasilania.
w sumie pompa 70 dych i samemu mozna wymienic.
ale pewnie też moze byc i parę innych rzeczy .
bo zrozumiałem ze na gazie chodzi ok , tylko na benzynie wariuje.
Ostatnio zmieniony pt sty 04, 2008 15:14 przez zoso8894, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
ja bym obstawiał czujnik położenia przepustnicy. Też mam taki silnik, tyle ze na początku falowały mi obroty gdy odpaliłem silnik, a potem w czasie jazdy szarpało mi autem, dokładnie jak piszesz jakby paliwa nie dostawal. Proponuje podpiąc kompa i zobaczysz czy masz błądy. U mnie dopiero wtedy wyszła przepustnica. aha wcześniej wymieniałem, kable wn, palec, swiece, filtr paliwa ale to nie było to.
-
- V.I.P.
- Kontakt:
Nie kazdy silnik 2E ma mozliwosc podlaczenia do VAGa, to zalezy od rocznika i od rodzaju sterownika.rufik83 pisze:ja bym obstawiał czujnik położenia przepustnicy. Też mam taki silnik, tyle ze na początku falowały mi obroty gdy odpaliłem silnik, a potem w czasie jazdy szarpało mi autem, dokładnie jak piszesz jakby paliwa nie dostawal. Proponuje podpiąc kompa i zobaczysz czy masz błądy. U mnie dopiero wtedy wyszła przepustnica. aha wcześniej wymieniałem, kable wn, palec, swiece, filtr paliwa ale to nie było to.
Wg. nie mozliwosci sa 4 w ukladzie paliwowym i 2 w ukladzie zaplonu.
Uklad paliwowy:
1. Pompa paliwa
2. Przeplywomierz
3. Potencjometr przepustnicy
4. Sonda lambda.
Uklad zaplonowy
1. Czujnik halla w aparaci
2. Padajaca cewka WN.
Sprawdz wszystko po kolei tak jak napisalem to znajdziesz usterke.
Pozdrawiam
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
ad 2przeplywomierz okbugalon pisze:Uklad paliwowy:
Dzięki za wszystkiew wypowiedzi "pomógl" dla was
1. Pompa paliwa
2. Przeplywomierz
3. Potencjometr przepustnicy
4. Sonda lambda.
Uklad zaplonowy
1. Czujnik halla w aparaci
2. Padajaca cewka WN
ad.4 sonda nowa
jak sprawdzic w najprostszy sposób pozostałe rzeczy nie podlączając sie do kompa ??
- Paweł Marek
- V.I.P.
Przepustnica: odłączasz wtyczke i mierzysz w niej napięcia zasilające pomiędzy kablami 1,3 oraz 1 i 2. Ma być około 5V. Jeśli brak lub są wyraźnie inne to winny jest ECU lub kable do niego. Oczywiście na włączonym zapłonie sprawdzasz.
Teraz jeśli napięcia sa ok podpinasz wtyczkę do przepustnicy. Wbijasz szpileczki do kableków idących do pinów 2 i 3. Mierzysz pomiędzy nimi napięcia: przy zamkniętej 0,3 do 1,7V, przy otwartej na max 3-5V.
Pytanie pierwsze: jak sprawdziłeś przepływkę
Pytanie drugie co z zasilaniem w benzynę. Filtr powinienieś zmienić profilaktycznie, a czy pompa daje dobre ciśnienie to tylko manometrem dokładnie określisz.
Teraz jeśli napięcia sa ok podpinasz wtyczkę do przepustnicy. Wbijasz szpileczki do kableków idących do pinów 2 i 3. Mierzysz pomiędzy nimi napięcia: przy zamkniętej 0,3 do 1,7V, przy otwartej na max 3-5V.
Pytanie pierwsze: jak sprawdziłeś przepływkę
Pytanie drugie co z zasilaniem w benzynę. Filtr powinienieś zmienić profilaktycznie, a czy pompa daje dobre ciśnienie to tylko manometrem dokładnie określisz.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
nie przerywa na gazie ?
no to na 99% :
zmień filtr paliwa
zalej bak płynem stp do czyszczenia wtryskiwaczy ( 1 szt ~ 15zł )
jak nie pomoze po 1-2 dniach to mieniaj pompkę
no bo na moj gust to raczej na pewno coś z zasilaniem
przerabiałem podobny temat u mnie...
no to na 99% :
zmień filtr paliwa
Ostatnio zmieniony pt sty 04, 2008 20:11 przez zoso8894, łącznie zmieniany 2 razy.
- Paweł Marek
- V.I.P.
spełnia o ile jest podłączony - powininien być, ale na LPG jego awarii wyraźnie nie odczujesz.MaciejW pisze:a czujnik polozenia przepsutnicy tez spelnia swoje zadania na lpg
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
filtr wymienilem,przez jakis czas mialem wrazenie ze pomoglo ale jednak niezoso8894 pisze:nie przerywa na gazie ?
no to na 99% :
zmień filtr paliwa
[ Dodano: Pią Sty 04, 2008 20:18 ]
a te wynalazki czyszczące wtryski niezaszkodzą na cos taki stary silnik ??
nie powinny , to tylko są związki które chłoną wodę i rozpuszczalniki a w tak małej ilości
nie powinny zaszkodzić , zresztą ja leje co rusz i nie widze jakiegoś wpływu .
Zaczołem ich używać jak miałem odciecie pomyy paliwa na gazie i zapchały mi sie wtryski...
przeszło od razu ...
nie powinny zaszkodzić , zresztą ja leje co rusz i nie widze jakiegoś wpływu .
Zaczołem ich używać jak miałem odciecie pomyy paliwa na gazie i zapchały mi sie wtryski...
przeszło od razu ...
Ostatnio zmieniony ndz sty 06, 2008 23:38 przez zoso8894, łącznie zmieniany 1 raz.