Problem z grzaniem się auta ale tylko podczas jazdy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Paweł Marek
- V.I.P.
dobrze że działa i się nie przegrzewa. Czujnik przekłamuje zapewne trochę, niemniej różnica temperatury od 65 do 90 wskazuje na to że nadal masz trochę nie tak bo założyłeś zużyty termostat. A komputer, jeśli piszesz o MFA a nie o VAG, korzysta z czujnika temperatury oleju nie wody jak wskaźnik licznika.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Mały gagatek
- Paweł Marek
- V.I.P.
-
- Mały gagatek
- Paweł Marek
- V.I.P.
-
- Mały gagatek
witam po jakimś czasie...
wymieniłem termostat...ten niby nowy i sprawny na wahlera nowiutkiego...
sprawdziłem autko- rozgrzewam silnik, górny wąż ciepły dolny zimny, po przejechaniu kilku kilometrów dolny też zrobił się ciepły, więc termostat otworzył- tylko że licznik pokazywał 70C. Więc sprawdziłem czujnik temp. według tabeli którą znalazłem na forum i w momencie gdy włączył się wentylator (czyli temp 95C a na liczniku 85C) miernik pokazał opór elektryczny taki jak powinien być w temp 95C (nie pamiętam teraz tej wartości). Więc wnioskuje że czujnik daje sygnał ok tylko wskaźnik przekłamuje...
można jakoś skalibrować ten wskaźnik?
wymieniłem termostat...ten niby nowy i sprawny na wahlera nowiutkiego...
sprawdziłem autko- rozgrzewam silnik, górny wąż ciepły dolny zimny, po przejechaniu kilku kilometrów dolny też zrobił się ciepły, więc termostat otworzył- tylko że licznik pokazywał 70C. Więc sprawdziłem czujnik temp. według tabeli którą znalazłem na forum i w momencie gdy włączył się wentylator (czyli temp 95C a na liczniku 85C) miernik pokazał opór elektryczny taki jak powinien być w temp 95C (nie pamiętam teraz tej wartości). Więc wnioskuje że czujnik daje sygnał ok tylko wskaźnik przekłamuje...
można jakoś skalibrować ten wskaźnik?
Ostatnio zmieniony pn sty 07, 2008 17:42 przez michal_niedzw., łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.
zły wniosek, bo czujnik masz 4-pinowy i od licznika jest druga para pinów. Więc może być zły. Proponuję - olej to, inaczej jesteś skazany na szukanie innego czujnika. A czy w liczniku można coś skalibrować nie wiem .michal_niedzw. pisze:Więc wnioskuje że czujnik daje sygnał ok
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.