Co skrzypi przy zmianie biegów ??

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

gajos_gajowy
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Co skrzypi przy zmianie biegów ??

Post autor: gajos_gajowy » pn sty 07, 2008 19:56

Witam Wszystkich. Mój problem polega na tym iż coś mi skrzypi przy ruszaniu gałka zmiany biegów. Dzisiaj byłem na przed przeglądzie bo mi sie przegląd zbliżą i gosciu wytrząsł mi VW aby zobaczeć co jest do roboty ( chodziło mi o zawieszenie ). Pare usterek się znalazło ale własnie po tym zaczeło to skrzypieć. Samochód nie musi być wogóle odpalony. Sciągłem ten meszek i zauważyłem że skrzypienie dochodzi z tego niby łożyska ( bo nie wiem jak to nazwać ) które znajduje się na samym dole tej gałki które jest przymocowane takim niby to uchywem do tunelu. Popsikałem WD 40 i efektów żadnych to nie przyniosło. Proszę o pomoc co to może być bo bardzo to denerwuje. Jest to VW III 95 r 1.6 na gazie 230 tyś piebiegu. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
grandi
Lord GTI
Lord GTI
Auto: Octavia
Silnik: AQY

Post autor: grandi » pn sty 07, 2008 21:23

Przypuszczam jabłuszko koszt z Cięgnami 150 zł

...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...

Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;

gajos_gajowy
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: gajos_gajowy » pn sty 07, 2008 21:26

Hm a da sie to jakoś samemu wymienić ? I jak sie nazywa fachowa nazwa tego czegoś żeby poszukać gdzieś na necie ?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn sty 07, 2008 21:31

http://allegro.pl/item288661399_zestaw_ ... _golf.html
chyba raczej o jabłuszko chodzi

[ Dodano: Pon Sty 07, 2008 8:32 pm ]
gajos_gajowy pisze:Hm a da sie to jakoś samemu wymienić
kupa roboty, dostęp od spodu po wyjęciu wydechu i jego osłony. Weź tam jeszcze więcej samru nałóż może przestanie

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

gajos_gajowy
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: gajos_gajowy » pn sty 07, 2008 21:33

Poszperałem po necie za "jabłuszkiem" i znalazłem coś takiego. Dokładnie z tego czegoś dochodzi te skrzypienie lub z czegoś co jest poniżej tego ?? Co wy na to ?? Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn sty 07, 2008 21:34

właśnie dałem ci linka do tego na allegro wyżej

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

gajos_gajowy
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: gajos_gajowy » pn sty 07, 2008 21:36

He he zgraliśmy się w tym samym czasie. I żeby to wymienić jest tyle roboty ?? co napisałeś ??

Awatar użytkownika
grandi
Lord GTI
Lord GTI
Auto: Octavia
Silnik: AQY

Post autor: grandi » pn sty 07, 2008 21:37

To trzeba tłumik zdjąć a dokładniej kata przeje ....

...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...

Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn sty 07, 2008 21:42

Pracochłonna robota, poczekaj na jakąś okazję przy zmianie tłumika, bez kanału bardzo ciężko

[ Dodano: Pon Sty 07, 2008 8:44 pm ]
aha, i dokładnie się zorientuj czy na pewno to jabłko piszczy czy tylko tak się dxięk przenosi, bardziej mi się wydaje że to jakaś tulejka od wałka zmiany biegów, co wyłazi w przód od lewarka do skrzyni

gajos_gajowy
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: gajos_gajowy » pn sty 07, 2008 21:49

Szczerze mówiąć jutro stawiam samochód na warsztat bo będe robił zawieszenie. KONIEC z glebą bo mnie przyprawia już o ból głowy i między innymi własnie wyszło mi że katalizator jest do dupy i musze coś z nim zrobić. Więc może by sie to od razu przy tym zrobiło ?? A ha i jeszcze jedno mi sie teraz nasunęło. Bo katalizator jest do wymiany mechanik mi polecił zmianę na strumienice a znowu ojciec żeby wybić porcelane z katalizatora ?? Nie mam kasy żeby wywalić 600 zł na nowy katalizator. Jakie wam się nasuwa rozwiązanie. Czy zostawić to w pizz... du ??
Ostatnio zmieniony pn sty 07, 2008 21:54 przez gajos_gajowy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
marek2907
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: marek2907 » pn sty 07, 2008 22:19

gajos_gajowy, daruj sobie strumiennicę i zrób tak jak ojciec radzi.
a z porcelaną na zlom parę złotych dostaniesz

[url=http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53320][img]http://i128.photobucket.com/albums/p180/marek2907/forum2.jpg[/img][/url]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]

gajos_gajowy
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: gajos_gajowy » wt sty 08, 2008 12:52

Dzisiaj odpaliłem VW i trzeszczenie zniknęło. Byłem juz zadowolony kiedy nagle przy zmianie biegów pojawiło sie ponownie. Samochód postał pare godzin i kiedy wsiadełm na zimnym silniku znowu nie trzeszczy.Po przjechaniu pare kilometrów trzeszczenie znowu sie pojawiło. Wynika na to iż pojawia się to po nagrzaniu sie samochodu. Czy może to byc przyczyna oleju w skrzyni ??

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”