Szarpie kierownicą podczas przyśpieszania i hamowania.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
romusek
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Szarpie kierownicą podczas przyśpieszania i hamowania.

Post autor: romusek » śr sty 09, 2008 15:21

Witam serdecznie wszystkich,
mam taki problem w moim golfiku. Szarpie mi kierownicą przy hamowaniu i przyśpieszaniu od prędkości ok 120 km w górę. Jak nie hamuje i nie przyśpieszam to wszystko jest ok, nie trzęsie kierownicą. W zawieszeniu nie słychać u mnie żadnych stuków itp. Miesiąc temu wymieniłem w zawieszeniu wszystkie tulejki w wahaczach (przód i tył), drążki kierownicze i sworznie. Amortyzatory jeszcze oryginał tak że pewnie na lato wymienię. Koła byłem wczoraj sprawdzić i są ok. Może ma to coś wspólnego z objawem jaki od kilku miesięcy mi sie pojawił podczas dojeżdżania do świateł. Delikatnie drży jakby silnik(AHU)-skrzynia biegów, jak się zatrzymam jest już ok. Podobno to koło dwumasowe. Liczę na waszą pomoc bo jak każdy z Was nie chcę zgadywać i inwestować niepotrzebnie.
Ostatnio zmieniony śr sty 09, 2008 15:38 przez romusek, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
mg-maciek
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: mg-maciek » śr sty 09, 2008 15:28

według mnie drgania kierownicy powyżej 120 są spowodowane oponami lub felgami - mam podobnie na zimowych a jak przełoże na letnie jest ok a że żadko jeżdże powyżej 120 (jazda miejska) a bieżnik mam ok to sprawę chwilowo olałem bo kasy mało

drganie kierownicy nie ma nic współnego z kołem dwómasowym a objawy jakie masz przy dojeżdżaniu do świateł niestety przemawiają za jego uszkodzeniem - w moim przypadku sprawa się nie pogarsza więc go nie wymieniam choć serce pęka że coś jest nie tak jak powinno (wymiana tania nie jest - wpisz na forum dużo jest o tym łącznie z cenami)

Obrazek

Wykres delikatnego grzebnięcia softu

Awatar użytkownika
romusek
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: romusek » śr sty 09, 2008 15:35

Opony kupiłem na tą zimę nowe Dębica. Felgi przywiózł mi kolega z niemiec to wyglądały tez prawie jak nowe. Idę teraz zrobię próbę i założę na przód letnie alusy i zobacze co będzie się działo, czy szarpie dalej.

Awatar użytkownika
cylinder
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: cylinder » śr sty 09, 2008 17:31

Witam kolege, jak drga kierownica przy hamowaniu to obstawiam tarcze,sam to teraz przechodze, co do przyspieszania to moga byc zle wywazone koła. Moze sie myle. A słychac jakies odgłosy przy tym np stukanie.
Ostatnio zmieniony śr sty 09, 2008 17:34 przez cylinder, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
grandi
Lord GTI
Lord GTI
Auto: Octavia
Silnik: AQY

Post autor: grandi » śr sty 09, 2008 17:41

Tarcze tak jak kolega pisze a miałeś robiną geometrie i kąty?

...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...

Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
pszczyna
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: pszczyna » śr sty 09, 2008 17:54

Przy okazji skontroluj wachacz a zwłaszcza tylną gumę lubi się wyrabiać a efekty są podobne!!!!!

Cena brutto: 15,04 zł Silentblock/tuleja wahacza, przednia oś 1J0407181 silent-block wahacza przedniego VW Golf 4Strona zabudowy: oś przednia po obydwu stronach
Obrazek

Awatar użytkownika
romusek
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: romusek » śr sty 09, 2008 19:06

Tylne gumy wahacza wymieniane miałem ok miesiąc temu jak i sworznie, drążki, łączniki i gumy stabilizatora. Stuków nie mam żądnych. Jeżeli chodzi o tarcze to przeleciałem tez wtedy na tokarce bo wymieniałem klocki. A teraz co do tej zmiany kół co pisałem. Jak założyłem letnie koła na przód to prawie jest idealnie, chodź wiem że opony letnie idealne nie są i maja trochę bicie. zauważyłem że na kołach zimowych jest pełno piasku od środka felgi, miejscami ponad 1cm. Wczoraj dałem samochód do sprawdzenia koła i koleś po prostu nie wyczyścił i wyważył je z piaskiem. Piasku aż grubo bo sztuka nie zauważyć. Jutro pojadę do gościa i każe mu wyważać jeszcze raz. Dziwne bo jak sie rozpędzam i jak hamuje.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”